Lett på foten: Ordfører Jon-Ivar Nygård trives best i skogen i den lyse årstiden, helsetudio-medlemsskapet ligger i dvale frem til mørketiden. – Jeg må prøve å løpe litt under valgkampen også, det trenger jeg sikkert, sier 42-åringen.

– Heldigvis er jobben også min hobby

Nesten halvparten av landets ordførere opplever jobben som slitsom. Det skremmer ikke de tre kandidatene til Fredrikstads viktigste politiske posisjon etter høstens valg.
Av
Publisert

Nå er det bare én av disse tre som har erfaring fra ordførerstolen, og det er Arbeiderpartiets Jon-Ivar Nygård (42). Han trives såpass godt i den stolen at han gjerne vil sitte der i fire nye år. Han har tatt seg tid til å svare på fagbladet Kommunal Rapports undersøkelse, og er ikke blant de 43 prosentene som synes jobben er slitsom (se grafikk nederst i artikkelen).

Full kalender: Ordførerens kalender begynner å bli full. – Ja, og de ledige timene innimellom blir nok  også fyllt opp, sier en fornøyd Jon-Ivar Nygård.

Full kalender: Ordførerens kalender begynner å bli full. – Ja, og de ledige timene innimellom blir nok også fyllt opp, sier en fornøyd Jon-Ivar Nygård.

– Jeg svarte at det går greit, og det er klart det hjelper at jobben også er min hobby, svarer han og tar en slurk kaffe av koppen som bærer hans navn.

– Det har ikke vært noen søvnløse netter på grunn av jobben, og ukene fremover nå gleder jeg meg til. Jeg synes det er både morsomt og slitsomt, med høyt adrenalin og litt forhøyet stressnivå.

Fast frokost: I Kommunal Rapports undersøkelse om ordføreres helse er det spørsmål om fokus på sunn mat. Kun pålegget varierer når Jon-Ivar Nygård nyter dagens første måltid.

Fast frokost: I Kommunal Rapports undersøkelse om ordføreres helse er det spørsmål om fokus på sunn mat. Kun pålegget varierer når Jon-Ivar Nygård nyter dagens første måltid.

FB-Helg har møtt ordføreren og hans to utfordrere Bjørnar Laabak fra Frp (54), og Høyres kandidat Peter Kuran (62) for å snakke om hvordan de har forberedt seg til valgkampen som startet for fullt denne uken.

– Hvordan ser kalenderen din ut nå, Nygård?

– Ikke bra! ler han, men skynder seg å legge til at han gleder seg til oppgavene.

Han skroller gjennom kalenderen, og de få ledige timene regner han med vil fylles opp ganske raskt.

– Et ordførerverv går utenfor det som er en vanlig jobb, og man må virkelig være glad i folk, alle forskjellige folk, like å prate og se fordelene med all lærdommen man får med på kjøpet, forklarer 42-åringen.

Byens to andre ordførerkandidater er enige med Jon-Ivar Nygård.

– Politikere er samfunnsengasjerte personer, det er naturlig at det er en kombinert jobb/hobby, samtykker de to ordførerutfordrerne.

– Det er forholdsvis intenst å drive med politikk – hele året – så rent fysisk har jeg ikke gjort noe annerledes før valgkampen, slår Laabak fast og tenner en ny røk i rådhusets bakgård.

Laabak: Ordførerkandidaten lager mat, driver med slektsforskning eller gjør ingen ting når han vil slappe av. – Ett av ukens høydepunkt er søndagsmiddagene med så mange som mulig av familien samlet,

Laabak: Ordførerkandidaten lager mat, driver med slektsforskning eller gjør ingen ting når han vil slappe av. – Ett av ukens høydepunkt er søndagsmiddagene med så mange som mulig av familien samlet,

– Jeg bruker bena mye hele året, går tur med hunden og frem og tilbake til jobb blant annet. Men jeg har lest meg opp på hva vi har gjort og ikke gjort, også de andre partiene, så jeg er godt forberedt på den måten.

Godt trent ordfører

Dagens ordfører er ofte å se i Fredrikstad-marka med joggesko, og han har bevisst trent mer for å møte valgkampen godt forberedt.

– Det har blitt rundt to mil i uken i sommer, og jeg vet jeg vil ha nytte av treningen både fysisk og mentalt fremover.

– Jeg fungerer best når jeg har en regelmessig livsstil, så jeg er nøye med rutiner når det gjelder trening, søvn og mat, forklarer han.

Nygård har vært plaget av migrene fra han var ung, og merker at strukturerte hverdager gir færre anfall.

– Jeg fikk synsforstyrrelser og venstrearmen dovnet, men det skjer heldigvis ikke så lenge jeg trener og spiser riktig.

Han forklarer at han har gått fra å løpe på fjell til grus og skogsbunn, og dermed kan løpe lenger.

– Jeg fikk vondt i hælen, forklarer han og knyter av seg venstreskoen for å vise frem innleggssålene som hindrer skader.

Så godt trent er ordføreren at hans samboer Anne-Gro Bjerknes har gitt opp å følge ham.

– Nei, nå kan han løpe alene, han er altfor godt trent til at jeg kan henge på, ler hun.

Hun bekrefter at samboeren jobber mye hjemme, og at det blir færre middager sammen før valget. Selv om ordføreren sier han legger seg før klokken 23, hender det han må ha hjelp av en omtenksom samboer.

– Nja, det hender jeg må minne ham på å gå i seng, det blir lett jobb hele døgnet, og det gjelder hele året. Men barna prioriterer han, selv om de også ser litt mindre til ham i en valgkampperiode.

Ladet opp på greske fjelltopper

Peter Kuran har nettopp kommet hjem fra ferie på den greske øya Kreta, og har sammen med sin kone gått lange turer i fjellet der.

135.000 skritt: Høyres ordførerkandidat Peter Kuran har brukt mye av ferien til å gå. Hans parti begynte valgkampen før ferien. – Jeg føler ikke at vi begynte for tidlig, det var riktig timing, mener han.

135.000 skritt: Høyres ordførerkandidat Peter Kuran har brukt mye av ferien til å gå. Hans parti begynte valgkampen før ferien. – Jeg føler ikke at vi begynte for tidlig, det var riktig timing, mener han.

– Det har blitt ni turer på til sammen 13 mil, eller 135.000 skritt om du vil, sier en kampklar ordførerkandidat på telefon fra Kreta tidligere uken.

Kuran sier han er ferdig varmet opp, det er ikke tilfeldig at han har vært ekstra aktiv denne ferien. Valgkampen i år mener han er litt annerledes enn tidligere.

– Det blir mye dørbank og gåturer rundt i kommunen. En valgkamp skal være slitsom, hvis ikke har jeg gjort en dårlig jobb, mener han.

62-åringen regner ikke med å legge om livsstilen frem mot valget. Han vil legge seg like sent, det vil si etter midnatt, og stå opp like tidlig som han pleier. Frokosten tar han fra en fjøl stående ved kjøkkenbenken.

– Middag spiser vi til alle døgnets tider, ja, det hører vel med til sjeldenheten at vi spiser middag når det er vanlig på ettermiddagen. Det kan bli lange dager med sene møter.

Et ensomt verv

I Kommunal rapports undersøkelse uttaler Dag Henrik Sandbakken, fagsjef i kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon og ansvarlig for folkevalgtprogrammet, at ordførerne er hardtarbeidende folk som legger vekt på å jobbe mye.

– Ordførerne trives i sine verv, men livet som kommunens fremste representant kan slite på helsa. De er tilgjengelige og til stede, sier han til fagbladet KR.

– Mange bemerker at vervet er ensomt og ønsker seg en mentorordning. Det er viktig å ha familie og gode folk rundt seg når det stormer, for det gjør det fra tid til annen.

De tre ordførerkandidatene bekrefter at de er tilgjengelig til enhver tid, og kan de ikke svare på en telefon eller mail der og da, gjør de det så fort de kan.

Ordfører Jon-Ivar Nygård har mange rådgivere, men skjønner hva fagsjefen i KS mener.

– Ja, det kan være ensomt selv om vi er et stort team. Jeg har mange rådgivere, men merker at det er veldig nyttig å snakke med andre ordførerkolleger når vi samles – og da er ikke fargen på partiet så viktig. En fast mentor hadde vært nyttig, mener han.

Resultatene fra undersøkelsen om mange slitne ordfører skremmer ikke Høyre-kandidaten.

– Nei, dette vil jeg, og jeg går til oppgaven med en skrekkblandet fryd. Det er ofte lange dager i politikken, 14 timer er ikke uvanlig. Så jeg er vant til det, sier Kuran. Hans kone Torild har vært med på noen valgkamper tidligere, det er tredje hun bærer ut kilovis med valgmateriell før et kommunevalg hvor henne mann er ordførerkandidat.

Ordførerkandidat: Høyres Peter Kuran og hans kone Torild.

Ordførerkandidat: Høyres Peter Kuran og hans kone Torild.

– Jeg bærer tungt med glede. I tillegg til at jeg ser Peter mye i disse ukene, synes jeg valgkamp er gøy, sier hun.

– Ingen lek å være ordfører

Bjørnar Laabak blir heller ikke skremt av KRs undersøkelse. Han mener vervet er et lederverv på lik linje med andre.

– Alt lederskap er ensomt, men det er ingen grunn til at det skal være en ensom funksjon i politikken, sier Frp ordførerkandidat.

– Det er ingen lek å være ordfører, men den belastningen tenker jeg ikke på i det hele tatt.

Bak glassveggen ved utebordet begynner kommunens kantine å fylles opp av sulte kolleger, men 54-åringen spiser sjelden mellom havregryn-frokosten og middagen. Og blir det ekstra sen middag, eller han blir litt svimmel av mangel på mat, hender det at han kjøper seg en vårrull eller to.

– Du blir ikke sulten?

– Sjelden, jeg har en pendlermage, smiler han og forteller om sine nærmere 25 år som pendler med frokost i bilen.

I tillegg til litt løse spiserutiner, er han heller ikke så flink til å legge seg om kvelden.

– Og jeg drikker for mye kaffe, og skulle sikkert sluttet å røke. Men få med at jeg går lange turer med bikkja, plukker sopp og må på fjellet hver sommer.

Frp-politikeren nøyer seg ikke med å hente kantareller hjem fra skogen, han tar med seg seks-sju soppslag hjem.

– Jeg tester dem ut på kona først, spøker han.

Ordførerkandidat: Frps Bjørnar Laabak og hans kone Janne.

Ordførerkandidat: Frps Bjørnar Laabak og hans kone Janne.

Kona gjennom minst 25 år (kandidaten var litt usikker), Janne, tenker ikke så mye på at hun vil se mindre til ektemannen fremover.

– Det har jeg levd med i så mange år, og jeg er ikke alltid hjemme selv heller. Middag kan vi like gjerne spise klokken 23 om kvelden, og Bjørnar er veldig flink til å lage mat – og det skal være sterk mat, forteller hun.

– Han er ikke sikker på at han får din stemme til valget?

– Det er med rette, jeg er mer lilla politisk, ler hun, men legger til at hun likevel er enig med Frp på en del områder, og at hun er stolt av ektemannen som hjelper mange mennesker med utfordringer uten at han sier så mye om det.

Strøkne skjorter og valgløfter

Når de tre ordførerkandidatene banker på velgernes dører flere timer i strekk om kveldene fremover er det om å gjøre å se representativ ut. Men stryker de skjortene selv?

Ap-Nygård: Ja, det har jeg gjort siden marinen.

Frp-Laabak: Ja, men hvis de skal være ekstra fine må Janne stryke dem.

Høyre-Kuran: Ja og nei. Jeg kan stryke, men Torild hjelper til.

– Hva med valgløfter og brutte valgløfter? Møter dere mange kritiske velgere på stand eller får innlegg på facebooksiden om brutte valgløfter?

Ap-Nygård: Nei, men vi har innfridd, og det kan vi dokumentere.

Frp-Laabak: Mange mener vi ikke fikk til så mye i forrige periode, men uansett kritikk, vi må jobbe med det vi tror på.

Høyre-Kuran: Nei, vi er flinke til å holde løftene våre.

Artikkeltags