Banket på 7.000 dører - fikk velgerbank

Drømmen som brast: Heller ikke denne gangen ble det ordførerkjede på Peter Kuran og Høyre–det ble tidlig klart under valgvaken. Foto: Geir A. Carlsson

Drømmen som brast: Heller ikke denne gangen ble det ordførerkjede på Peter Kuran og Høyre–det ble tidlig klart under valgvaken. Foto: Geir A. Carlsson

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Peter Kuran (62) har akkurat vært gjennom sin tøffeste valgkamp. Om han blir Høyres ordførerkandidat i 2019, vil han ikke si noe om.

DEL

- Ja, jeg er skuffet, sier Peter Kuran etter at  innbyggerne har stemt. 

Bare 16,7 prosent har valgt Høyre. Det betyr ni representanter inn i bystyret, to færre enn det partiet  har i dag.

Les alt om valget her   

Peter Kuran, og den indre sirkelen i Fredrikstad Høyre, hadde mandag kveld en ganske så stille valgvake i Donkejongården ved Kongens torv i Gamlebyen.

Les også: Kuran fikk støtte av statsministeren

Banket på 7.000 dører

– Stemningen gjennom hele valgkampen har vært god. Folk har stilt opp. Og jeg føler vi har fått frem budskapet vårt. Vi har snakket om viktige saker som Utekontakten, næringsetableringer og flere arbeidsplasser, sier Kuran.

Les også: Vant toppstriden i Høyre

Den dresskledde 62-åringen måtte også i går kveld innstille seg på at han ikke la seg som ordfører. Slik han måtte valgkvelden både i 2011 og 2003. Ingrid Willoch var ordførerkandidaten i 2007, hun ble varaordfører.

– Hvor skuffet er du nå Kuran?

– Jeg er skuffet. Men jeg registrerer at tilbakegangen i Fredrikstad ikke er større enn landstrenden. Det er da noe.

– Hva kunne vært gjort annerledes?

– Det er for tidlig å si. Men jeg har aldri vært så sliten etter en valgkamp før, så vi har virkelig stått på. Det har fungert i alle ledd. Vi har blant annet banket på 7.000 dører. Det har vært tøft.

Video: – Jeg er skuffet

Trøbbel i tårnet

– Hvor mye har den satiriske reklamefilmen «Trøbbel i Tårnet» betydd for Høyre?

– Det er vanskelig å si. Den har hatt over 130.000 visninger, og den har satt agenda. Vi har fått frem ting i Fredrikstad kommune som Høyre mener bør gjøres annerledes.

– Er du Høyres ordførerkandidat ved kommunevalget 2019?

– Selv om det har gått dårlig nå, kan jeg ikke svare på et slikt spørsmål på valgnatten. Jeg må blant annet gå en runde med familien. Partiet bør også ta en grundig gjennomgang på hvem som bør fronte partiet.

Da forhåndsstemmene var talt opp, viste de en nedgang på rundt fem prosentpoeng – totalt 14,9 prosent. Utover kvelden steg tallene imidlertid sakte oppover, men langt fra nok til at sjampanjeflaskene ble tatt frem i Gamlebyen. Det beste valget Høyre har hatt i perioden 1945–2009 i Fredrikstad var i 1979 med 29,10 prosent.

Forhandlingskort

Det ligger an til at Miljøpartiet de Grønne er en av valgvinnerne også i Fredrikstad.

Partiets 1.-kandidat, Henning Aall, har tidligere sagt at han ikke vil velge side før valgresultatene foreligger.

– Hvilken dialog har du hatt med Henning Aall den siste tiden?

– Jeg har søkt kontakt med mange partier den siste tiden. Og jeg er blitt godt kjent med Aall under valgkampen.

– Hva kan du tilby ham som ikke Jon-Ivar Nygård (Ap) kan?

– Det vil jeg ikke svare på. Slikt får vente til eventuelle forhandlinger.

I dag, tirsdag, ved lunsjtider har forhandlingsutvalget til Høyre invitert til møte med de andre fire borgerlige partiene for å diskutere det videre samarbeidet  i opposisjon.

 Miljøpartiet er ikke invitert med foreløpig.

Artikkeltags