Gå til sidens hovedinnhold

Gir løfte om 2.500 trygghetsalarmer

Artikkelen er over 6 år gammel

Ordfører Jon-Ivar Nygård fikk med seg eks-helseminister Jonas Gahr Støre da han i formiddag lanserte Aps fremste valgløfte: Å øke dagens 400 trygghetsalarmer til 2.500, og bygging av trinn to på Østsiden sykehjem i neste fireårsperiode.

Utspillet slapp de over en kaffekopp hjemme hos Bjørg Sætra (88) i Fredrikstad sentrum. Hun har så langt vært blant de heldige som ikke har behøvd alarm, kunne hun fortelle. Eldrebølgen gjør imidlertid at stadig flere har behov for et tilbud.

- Dette er en måte å møte fremtidige utfordringer på, sa ordføreren og la til at de vil legge til rette for at flest mulig skal kunne bo hjemme så lenge som mulig.

Det gir også mulighet for å drive eldreomsorgen rasjonelt, fremholder han og viser til at man ønsker å unngå unødvendige sykehusinnleggelser, og at man utsetter behovet for sykehjemsplass. Økningen i antall alarmer skal skje i løpet av tre-fire år.

- Eldreomsorg er vår viktigste valgkampsak, og vi vil prioritere dette innenfor den handlingsplanen som er vedtatt, sier Nygård.

I planen er budsjettet for helse og velferd styrket med totalt 165 millioner kroner fra 2016-2019.

Les også: Slik er det første byggetrinnet av Østsiden sykehjem blitt

Fra analoge til digitale alarmer

Dagens alarmer er analoge og ikke veldig gode heller, ifølge ordføreren. Samtlige alarmer skal bli digitale, inkludert e-låser, noe som vil forenkle jobben for hjemmesykepleien. FB har tidligere skrevet at håndtering av nøklene kan gi innsparing på åtte årsverk.

Ordføreren opplyser at det ikke er klart i detalj hva det koster å drive fremtidens digitale alarmer. Flere utløste alarmer krever flere medarbeidere til å følge opp, mens mer effektive alarmer og e-låser effektiviserer, utdyper han.

Kommentar: Eldrebølgen kommer for fullt

Byggestart på Østsiden

Trinn 2 på Østsiden sykehjem er allerede  lagt inn i kommunens investeringsplan, og Ap vil ha drift av dette i enten 2018 eller 2019 - altså innenfor neste fireårsperiode.

- Vi skal dessuten pusse opp og rehabilitere eksisterende sykehjem til dagens standard, er ordførerens løfte. Rehabilitering av Smedbakken og Onsøyheimen sykejem er lagt inn i kommunens invetseringsplan.

En planprosess for langsiktig utbygging og rehabilitering kan avdekke at behovene blir større, erkjenner han.

Usikker på hva du skal stemme? Prøv Velgerhjelpen her!

Gir råd om tilpasning av egen bolig

Kommunen ser også at mange ikke er klar over hvilke muligheter Husbanken gir for tilpasning av eget hjem til livsløpsstandard. Ap vil derfor opprette en stilling innenfor helse og velferdsseksjonen, hvor oppgavene vil bestå i å gi innbyggere råd og veiledning om disse mulighetene. Kostnaden ved årsverket er ca. 800.000, opplyser han.

I tillegg peker Nygård på behov for kompetanse og rekruttering av ansatte for å dekke behovene i sektoren i årene som kommer.

Høyre: - Antallet må opp

Også Høyres Peter Kuran er helt enig: Antall både trygghetsalarmer og sykehjemsplasser må opp.

- Det kan ikke vente heller, dette må vi se på i de årlige budsjettene, sier Kuran, uten at han kan nøyaktig tallfeste hvor mye de kan gå opp eller ned på  bakgrunn av Ap-utspillet.

Partiet har i sin handlingsplan avsatt ressurser til kompetanseheving.

Også Høyre er opptatt av å heve standarden på en del av de eksisterende sykehjemmene, sier Kuran til FB.

Kommentarer til denne saken