Gå til sidens hovedinnhold

5.875 har allerede stemt når valglokalene åpner i dag

Artikkelen er over 6 år gammel

Når valgansvarlig Ingrid Trømborg har fått valgmaterialet på rett plass og valglokalene åpner søndag ettermiddag, har hver tiende Fredrikstad-velger allerede stemt.

5.875 av rundt 62.000 stemmeberettigede avla stemmen sin før den siste partilederdebatten ble sendt fra Fredrikstad fredag kveld.

Det er en veldig svak økning sammenlignet med kommune- og fylkestingsvalget i 2011. Da var det noe over 5.700 som hadde forhåndsstemt.

– Nå blir det spennende å se på valgdeltagelsen totalt. Ved forrige kommunevalg var det 60 prosent som stemte, og vi er veldig spente på om det blir nedgang eller oppgang i år. Vi håper jo intenst på en økning, sier Ingrid Trømborg, valgansvarlig i Fredrikstad kommune.

Les også: Vinnere, tapere og utspillsmitraljøser

Søndag formiddag befamt hun seg blant en haug av pappesker med valgmateriale som skal bringes ut til valgkretsene og gjøres klart før valglokalene åpner klokken 16 i ettermiddag. 

Les også: Nå kan du gi din stemme i kommunevalget

VIDEO: Se ordførerduellen - del 1:

Peter Kuran (Høyre), Jon-Ivar Nygård (Arbeiderpartiet) og Bjørnar Laabak (Fremskrittspartiet) i valgduell med Jon Jacobsen (debattleder).Del 2 kommer torsdag 10.september

 

Hver tredje forhåndsstemte

Om det blir flere og flere som stemmer før selve valgdagene i Fredrikstad, er andelen her fremdeles liten sammenlignet med hovedstaden.

Les også: Ikke stortingsvalg – det bare virker sånn

Der valgte hver tredje velger å forhåndsstemme i år.

— Sannsynligvis fordi det er enkelt. Forhåndsstemmingen er gjerne lagt til kjøpesentra og andre sentrale plasser, du kan stikke innom og stemme samtidig som du gjør noe helt annet, er forsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforsknings forklaring overfor osloby.no.

Trømborg er usikker på hvorfor forskjellen i andel forhåndsstemmer er så stor mellom Oslo og Fredrikstad.

– Det er voldsomme tall, og det er vanskelig å si hvorfor det er sånn. Vi har hatt fem uker med forhåndsstemmegivning. Og vi er nok litt i tenkeboksen med tanke på hvorvidt vi bør være på andre steder enn vi er i dag. På kjøpesentre eller lignende, sier Trømborg.

VIDEO: Se ordførerduellen del 2:

 

Her skal du stemme:

Valglokalene i Fredrikstad åpner klokken 16.00 søndag ettermiddag og holder åpent til klokken 20 på kvelden. Mandag kan du stemme mellom 09.00 og 20.00.

Og lurer du på hvor du skal stemme? De 18 valgkretsene har valglokaler på Årum skole, Borge skole, Borgehallen, Begby skole, Torsnes skole, Sagabakken skole, Rød skole Onsøy, Gressvikhallen, Vestbygda ungdomsskole, Bøndernes Hus, tidligere Rolvsøy rådhus, Nylende skole,Lisleby samfunnshus, Rød skole Kråkerøy, Lunde skole, Trara skole, Trosvik skole og Cicignon skole.

Hvaler er valglokalene på Åttekanten skole og Floren skole. Her er åpningstidene mellom klokken 15 og 20 begge valgdager.

I Råde kan du avgi stemme på Bøndenes Hus i Karlshus og Spetalen skole i Saltnes. Her er åpningstiden fra 15-20 på søndag og fra 09 til 20 mandag.

Kommentarer til denne saken