Filmprek, Fredrikstad Kino serie der publikum får møte aktuelle filmskapere, starter sesongen igjen onsdag 31. august.

Høstens første film er en førpremière på «Utvandrerne», med besøk av manusforfatterne Anne Backe-Wiig og Siv Rajendram Eliassen. Visningen er i samarbeid med litteraturfestivalen Ord i Grenseland.

På midten av 1800-tallet forlot millioner av skandinaver sult og nød i håp om et bedre liv i Amerika. I denne episke fortellingen følger vi Kristina, Karl Oskar og deres små barn på deres farlige reise over Atlanterhavet og videre inn i det ville Nord-Amerika.

Filmen «Utvandrerne» baserer seg på Vilhelm Mobergs «Utvandrer-tetralogi» fra 1949. Bøkene ble filmatisert første gang av Jan Troell, med legender som Max von Sydow og Liv Ullmann i hovedrollene – og seilte raskt opp en viktige del av den svenske kulturarven.

Men Erik Poppe er ikke redd en nytolkning av en svensk nasjonalskatt! Hans tolkning av Utvandrerne har blitt et storslagent historisk drama kaster både lys og skygge over den europeiske migrasjonshistorien.

Etter samtalen kan du fordøye filmen sammen med filmpreker og bibliotekar Aleksander Bjørndal, som preker med filmens manusforfattere Anne Backe-Wiig og Siv Rajendram Eliassen.

PS! Ordinær kinopremière for «Utvandrerne» er 2. september.