Gå til sidens hovedinnhold

140.000 kroner delt ut

Artikkelen er over 5 år gammel

Fredag kveld midt i juni betyr startskuddet på sommerutstillingen for østfoldkunstnerne. Fire kunstnere ble belønnet med stipender.

Åpningen var klokken 18, og kvelden startet med utdeling av 140.000 stipendkroner til fire heldige vinnere. Det var to stipender fra Billedkunstnernes Hjelpefond som ble delt ut. Hver av dem er på 50.000 kroner.

Trude Johansen (bor i Moss) fikk for verket «Gå under», som viser til en novelle av Jonny Hallberg med samme tittel. Verket er sammensatt av grafiske illustrasjoner fra karakterer og hendelser i novellen, hvor ei oppsaget åre fungerer som trykkplater. Åren har kunstneren fått av Hallberg selv. Ett grantre fra forfatteren er dessuten råmaterialet for rammer til trykkene.

Det andre stipendet på 50.000 gikk til Stefan Christiansen (bor i Fredrikstad) for hans tekniske ferdigheter, konseptuelle forståelse og humor i et mangfoldig kunstnerskap. Det begeistret juryen. Dette kommer til syne gjennom hans minituøse vektlegging av detaljer i det lille formatet, som han trekker videre veksler på, i større installasjoner. Også hans behandling av populærkulturen, den nære kunsthistorien og samtidens interesse for alt fra katastrofer til underholdningsindustrien liker vi.

Velger på grunnlag av verk

Camilla S. Eidsvold delte på vegne av kommunen ut Fredrikstad kommunes kunstnerstipend (25.000 kroner) og her falt valget på Jens Stegger Ledaal. Han er lokal kunsthåndverker/billedkunstner bosatt i Fredrikstad kommune. Juryen velger på grunnlag av verk, ikke kunstnerskap, som er vist på sommerutstillingen, og begrunnet valget slik:

Ledaal er en kunstner som denne gangen har valgt en retro teknikk med en moderne touch. Verkene er både klassiske og moderne og kan gi en uendelighet av tolkninger. Kunstneren er meget dyktig innen sin teknikk og viser det godt i verkene. Hen viser en oppriktighet og tilstedeværelse uten ironi.

Viser enorm bredde

SG Arkitekters kunstnerstipend er på 15.000 kroner, og ble denne gangen gitt til Anita Hanch-Hansen fra Dilling.

I juryen satt Helene Josefsen Linkosuonio, kunsthåndverker fra Akershus og Tor Børresen, billedkunstner fra Oslo. I tillegg ble det tatt inn representanter fra de som deler ut stipendene.

Østfold Arkitektforening delte ut Arnstein Arneberg-prisen. Den tilfalt i år Kari Hasselgård Størdal. Hun fikk prisen for sitt arbeid med en hytte hun har tatt seg av på fritiden. Til daglig er Størdal tilknyttet SG Arkitekter.

Sommerutstillingen er den store mønstringen av østfoldkunstnere, og viser en enorm bredde. Den har også en solid og befestet posisjon, og i lokalene i Fergestedsveien 5 merker de at publikum er nysgjerrige. Både fastboende og somemrgejstene tar turen innom.

Teknikkene er mange, likeså materialene kunstnerne har benyttet. Ikke noe av det du får se er tidligere vist på Østfold Kunstsenter.

Kommentarer til denne saken