Gå til sidens hovedinnhold

Utslitte lærere rammer først og fremst barna

«En undersøkelse gjennomført av utdanningsforbundet viser at hele 53 prosent av lærere har vurdert å bytte jobb under pandemien.»

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Overarbeidede lærere kan i ytterste konsekvens gi ringvirkninger livet ut for de mest sårbare elevene. Dette er nok et eksempel på at de svakeste av oss ikke prioriteres under pandemien.

En undersøkelse gjennomført av utdanningsforbundet viser at hele 53 prosent av lærere har vurdert å bytte jobb under pandemien. Mange er utslitte og overarbeidet.

Dette er selvfølgelig alvorlig for de lærerne det gjelder, men for sårbare barn kan dette få konsekvenser for resten av livet. Selv om smittenivået nå er tilbake på gult nivå nasjonalt er Voksne for Barn bekymret for at konsekvensene overarbeidede og slitne lærere har for elevene ikke blir tatt på alvor.

Tall fra Bufdir viser at 20 prosent av de barna som har opplevd vold i hjemmet siden mars har opplevd det for første gang nå under koronapandemien. Når fritidstilbudet er svært begrenset, og skolehelsetjenesten mange steder har blitt omprioritert til andre oppgaver er lærerne gjerne de eneste voksne utenfor hjemmet som er i kontakt med disse barna.

Det de sårbare barna har til felles er at de alle sammen er på skolen. Med nok ressurser og kompetanse er det fullt mulig å fange opp de aller fleste og sikre at de får riktig hjelp. I stedet har man presset en så viktig ressurs som lærerne til bristepunktet. Med lærere som knapt har kapasitet til å rekke over det faglige er det klart at flere elever som trenger hjelp vil gå under radaren.

Barna taper på at de selv ikke kan si fra på samme måte som andre som blir rammet av pandemien. Nok en gang ser vi at politikerne ikke legger handling bak bekymringen for barn og unge under, selv om mange organisasjoner som jobber for barn lenge har varslet at det ikke gjøres nok.

Det barn trenger nå er trygge, stabile voksne med overskudd, et godt sted å starte er å gi lærerne de ressursene og den støtten de trenger.

Les også

Disse har høyere risiko for å få koronaviruset enn før: – Mange føler at de er i en utsatt posisjon

Kommentarer til denne saken