Gå til sidens hovedinnhold

Utrolig viktig at vi anerkjenner frivillig innsats

«Uten den massive frivillige innsatsen innenfor kultur- og fritidsaktiviteter, og alle de frivillige ildsjelene, hadde ikke barna våre hatt en fritidsaktivitet å gå til.»

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Noe av det vakreste med Norge er at vi er bygd opp og preget av frivillig innsats. Den frivillige arbeidsinnsatsen i Norge er stor, og tall fra Frivillighet Norge viser at i 2019 hadde 63 prosent av befolkningen gjort frivillig arbeid i løpet av året. En sterkere dugnadsånd enn den vi ser rundt om i landet vårt, skal man lette lenge etter.

Hver eneste uke er flere hundre tusen barn med på fritidsaktiviteter som organiseres av frivilligheten. Uten den massive frivillige innsatsen innenfor kultur- og fritidsaktiviteter, og alle de frivillige ildsjelene, hadde ikke barna våre hatt en fritidsaktivitet å gå til. Frivilligheten skaper trygge og gode arenaer hvor barn og unge får muligheten til å utvikle seg selv og være sosial.

Det er viktig at de frivillige medlemsbaserte fritidstilbudene, blant annet idrettslag, prioriteres slik at man kan opprettholde og utvikle et omfattende og godt aktivitetstilbudet over hele landet.

Gjennom politikken må vi legge til rette for at frivillige mennesker og organisasjoner får muligheten til å drive uten for mye innblanding og pålegg fra myndighetene. Vi må ikke skape begrensninger, vi må skape muligheter. Det trengs gode, brede og ubyråkratiske finansieringsordninger.

Det er også utrolig viktig at vi anerkjenner denne innsatsen, og løfter det opp. Å være frivillig gir mye, men det krever også mye. Det tar tid og energi, og da er det viktig at samfunnet anerkjenner og viser at det arbeidet som legges ned trengs og settes pris på.

De frivillige og ideelle virksomhetene har og er avgjørende for utviklingen og opprettholdelsen av det norske velferdssamfunnet og demokratiet. Det er grunnlaget for at Norge er et av verdens beste land å bo i. Det må løftes og legge til rette for.

Kommentarer til denne saken