Om man ikke har pittoreske omgivelser, får man ta hva man har. Noen pinnestoler, blårutete duker, man murer opp en «gresk», halv murvegg i lokalene, blåser i glassflatene – og setter på litt dempet bouzoukimusikk mens man håper på det beste. (Ja da, musikken fra «Zorba» er på plass, noe annet hadde jo vært merkelig på samlealbumet «Best of gresk stemning»). Med andre ord: her gjør man så godt man kan, og betjeningen er stadig bortom for å høre om vi har det bra. Vi nikker.

Vi hopper kjapt bukk over alt som er utenomgresk fyllmat på menyen, det er ikke for pepperbiff vi har tatt turen hit. Sympatisk nok er de greske rettene samlet i egen bolk i menyen, og det er et rikholdig utvalg av dem i forskjellige valører og varianter. Vi går for klassikerne.

Grillet pitabrød med tzatsiki kommer ubedt på bordet mens vi venter. En vennlig gest, men kvaliteten på råvarene minner om det man får i en dagligvarebutikk. Ingen usmak, men litt for enkel løsning. Da er det nesten bedre å la være.

Det er middagsklassikerne vi kom for, og de er på plass. Vi valgte:

Kleftiko: God og varm gryterett med knoke som har kokt lenge nok til at den slipper beinet uten problemer. Rik og fyldig saus med poteter, løk og aubergine, godt krydret. Pluss for at vi fikk skje uten å måtte be om det – da fikk vi med oss alt!

Souvlaki: Grillspydet var godt og varmt, men kunne vært mørere og litt mer krydret. Gresk salat ved siden av, helt på det jevne.

Når det kommer til dessert er det genuint greske litt mer vanskelig å få øye på, sett bort fra Jaurti melli – gresk youhurt med honning og nøtter. Chicago-is oppsto neppe hos de gamle hellenere.

Tross gode porsjoner var det plass til litt dessert. Vi valgte den nevnte yoghurten med honning og nøtter, samt panacotta med skogsbær.

Også her savnet vi at man anstrengte seg litt mer. En dæsj youghurt, en skje honning, litt nøttestrø omtrent identisk med den du får på softis, og det var det. Det blir litt for enkelt, selv om smaken var god.

Skogsbærene til panacottaen er neppe fanget i Kykladene, de heller, snarere i den omtalte frysedisken i nabolaget. Panacottaen er god, men vaniljesmaken drukner fullstendig i bærsausen. Også her rammes man av hangen til å gripe det man har nærmest.

Kjappfotløsningene trekker dessverre ned. Det står ikke på betjeningen, som er vennlig, forekommende og serviceorientert, og det er ikke noe feil med menyen. Man har gjort sitt beste for å skape en gresk taverna i et moderne glassbygg.

Totalt kom måltidet på 732 kroner for to. Intet ran, akkurat.

 

Miljø: 3/6

At man har utsikt til det maritime teller positivt, så får det heller være at det er Vesterelva og ikke Egeerhavet man skuer utover. Godt besøkt denne hverdagskvelden. Bygget minner fint lite om en gresk landsbytaverna, men man har gjort det beste ut av det.
 

Meny: 4/6

Mye å velge mellom, heldigvis også på den greske siden av spisekartet. Mye utenomgresk for å være på den sikre siden, men her kunne man kanskje lagt kruttet på å rendyrke profilen. Det er vel det greske man går på gresk restaurant for?
 

Mat: 4/6

Det ble klassikerne på oss. Godt og mettende. Det som skulle være en oppmerksomhet fra betjeningen – grillet pita med agurk/yoghurt-dip, falt litt på stengrunn når Rema-følelsen kom dalende. Korriger oss om vi har tatt feil, Knossos! RETTELSE: Restauranten understreker at tzatzikien er hjemmelaget. Vi beklager feiloppfatningen.
 

Service: 5/6

Trivelig, og nesten hjemmekoselig. Her legges det vekt på at gjestene skal føle seg velkomne.
 

Verdt prisen: 3/6

Nok en gang har vi spist ganske rimelig og godt, men litt enkle løsninger på noen punkter trekker ned. Så svaret må bli tja.
 

Totalvurdering: 23/36 (maten teller dobbelt)

En hyggelig restaurant som skårer godt på servicen, men som halter litt på gjennomføring.

Om Knossos

Knossos
Storgata 35, Bryggepromenaden
1607 Fredrikstad
Tlf: 69 31 41 00
www.knossos.no