Sommern på Hvaler

Åpner avstengt FMV-område

Spektakulær forestilling i 450-årsgave

I lang tid jobbet produsent og kurator James Moore for å åpne det avstengte FMV-området for publikum. Nå blir det kunstvandring med blant annet heftige akrobatiske øvelser - 16 meter over betongen.

Karoline Aamås fra Det lille mekaniske loppesirkuset kaster seg ut i de heftigste akrobatiske øvelser og håper å glede og forbause både liten og stor.

Kunstnere samles til ekstraordinær kunstvandring

Night Sea Journey på FMV 15. - 17. september

Se for deg å vandre blant kunstinstallasjoner og kikke opp på akrobater i 16 meters høyde, inne i massive skipshaller på det avstengte FMV-området.

Alt dette og mer kan du oppleve på Night Sea Journey på FMV 15. - 17. september.

Dette er et digert, kunstnerisk samarbeid som gis i gave i anledning byens 450-årsjubileum. De kunstneriske bidragene danner en kunstvandring hvor kunsten beveger seg blant publikum, både inne- og utendørs.

Dette foregår på kvelden idet sola går ned i havet. Alt rammes inn av disse røffe bygningene som snart skal rives. Det blir vakre kulisser for noe såpass spektakulært som dette.
Agnes Sirland, markedssjef i Østfold kulturutvikling.

Det kunstneriske samarbeidet består blant annet av det verdenskjente ny-sirkuset Cirkus Cirkör. Rudi Skotheim Jensen, kjent scenekunstner fra Fredrikstad kommer også. Han skal ha med seg Det lille mekaniske loppesirkuset og spille scener fra forestillingen Elven og havet, som «utforsker grenselandet mellom sirkus og det maritime».

– De ulike kunstnerne tilpasser biter av sitt repertoar og skreddersyr det til denne kunstvandringen, forteller Agnes Sirland, markedssjef i Østfold kulturutvikling.

Det kommer også seks masterstudenter fra Høgskolen i Østfolds Akademi for scenekunst. Deres oppgave er å bekle ulike deler av FMV-området med ulike kunst- og lydinstallasjoner.

Markedssjef Agnes Sirland, og James Moore, produsent og kurator for scenekunst i Østfold kulturutvikling.

Jobbet hardt for å åpne området for publikum

Det er James Moore, produsent og kurator for scenekunst i Østfold kulturutvikling, ønsket å produsere en forestilling på FMV-området. Han har i lang tid jobbet sammen med Jotne Eiendom AS og Fredrikstad kommune for å få tillatelse til å åpne området, for å vise kunst til publikum.

– Det er stengt for allmennheten nå og det å kunne åpne det opp for folk tiltalte James veldig, forteller markedssjef Sirland.

Siste sjanse til å oppleve området slik det er

Kunstvandringer er kanskje ikke så allment kjent her til lands, men er et fenomen som er godt kjent og brer om seg i Europa. Siden FMV-området skal bygges om til en ny bydel, så blir dette sannsynligvis siste sjanse til å rusle rundt på området slik det er nå.

– Her får man mulighet til å gjenoppleve industriområdet. Det blir en vandring med historisk tilsnitt og det skjer noe hele tiden, så det passer for alle, også barnefamilier og folk uten lokal tilknytning, påpeker Agnes Sirland.

Det blir totalt tre kunstvandringer, så husk å sikre deg billetter i god tid. For mer informasjon om Night Sea Journey på FMV - klikk her.

Fra bakkenivå kribler det litt ekstra i magen når akrobatene svinger seg oppe i luften. Her viser Karoline Aamås noen smakebiter for fotografen.

Det blir ungdomsfestival på Hvaler neste år

Ufestival på Hvaler 17. - 22.  april 2018

For tre år siden startet Østfold kulturutvikling opp Ufestival som en vandrefestival. Festivalen har vært i Halden i 2015, Sarpsborg i 2016, i Fredrikstad 2017, og settes opp i Hvaler kommune i 2018. Da er det på Hvaler ungdomsskole og i Hvalerhallen det kommer til å skje.

– Innholdet i festivalen blir skapt av unge folk i Østfold. Det busses inn skoleelever fra hele fylket. Man får oppleve teaterstykker, street-art, konserter og mye av det spennende som er en del av Den kulturelle skolesekken og UKM, forteller Sirland.

På Ufestival i Fredrikstad var det store trekkplasteret artister som Julie Bergan og Jesper Jenset. I forkant jobber Østfold kulturutvikling med spørreundersøkelser blant målgruppen, for å finne ut hva de vil ha mer og mindre av når det kommer til kultur.

Slik så det ut under Ufestival i Fredrikstad i år. I 2018 skal festivalen til Hvaler!
Man får oppleve teaterstykker, street-art, konserter og mye av det spennende som er en del av Den kulturelle skolesekken og UKM.
Agnes Sirland, markedssjef i Østfold kulturutvikling, om Ufestival 2018

Under festivalen kan man gå på forskjellige typer arrangement, alt ettersom hva man liker.

I de byene festivalen har blitt arrangert i hittil har det vært byjubileum, men det er ikke noe jubileum på Hvaler i 2018.

– Dette er bare Hvaler kommune som ønsker å gjøre noe spennende for ungdommer i Østfold og i Hvaler, og Østfold kulturutvikling får da lov til å sette opp denne flotte festivalen i Hvaler, forklarer Sirland.

Unge artister fra hele fylket får også delta gjennom UKM (Ung kultur møtes), som er en nasjonal ordning som er satt opp for å bygge opp under kreativitet hos unge i hele Norge.

Opplev den unike forestillingen Night Sea Journey på FMV 15.-17. september.  


http://www.kulturutvikling.no/
Følg oss på Facebook!