Sommer'n på Hvaler - Kommersielt magasin

Herligste stedet på Hvaler!

En ny gruppe barn og unge har ankommet Sauevika. Ryggsekker lastes ut av biler og foreldre tar farvel og vinker til båten som tar barna over sundet. Glade stemmer sprer seg med den lette sommervinden over området og de ansatte ønsker de nyankomne velkommen med store smil. Det er sommer på Hvaler og dermed duket for sommerleir på Sauevika!

Adresse
Sauevika, 1684 Vesterøy


https://www.normisjon.no/ostfold/
Tlf: 474 83 634
sauevika@normisjon.no
Følg oss på Facebook!

– Vi har en lang tradisjon med leirvirksomhet i over 90 år. Hos oss er alle velkomne. Vi er et alkoholfritt tilbud, vi tilpasser oss våre gjester og strekker oss så langt vi kan får å imøtekomme ønsker og behov, sier Helge Lilleheier. 

Han er bestyrer på Sauevika, en rolle han har hatt siden 2014. Helge trives med å være i aktivitet. Men han innrømmer også at det ofte blir lange dager. Det er mange oppgaver som skal følges opp, både i forhold til drift og vedlikehold.

I tiden mars til november er det fullt trøkk med leirer og andre arrangementer for alle aldersgrupper. Til gjengjeld er det mye roligere vinterstid. 

Hver eneste sommer kommer ivrige og spente barn og ungdom til Sauevika Leirsted for å tilbringe noen spennende dager her.

Den første leiren på Sauevika ble holdt i 1926, da en flokk fra Guttehjemmet i Halden kom på besøk i juni. Sammen med guttehjemsguttene var det også noen som ble sendt gjennom søndagsskolene dette året. De reiste ut på mandag og hjem på lørdag.
Leirprisen var 6 kroner, som søndagsskolen betalte.
Martin Jansen ventet i den nye Sauevikasnekka ved Tollbodbrygga i Fredrikstad, og brakte guttene både ut og tilbake igjen. Reisen var inkludert i prisen. Martin var fra Asmaløy og drev med fiske, samtidig som han hjalp til på Sauevika de første årene. 

Sauevika ligger vakkert til ytterst i Skjelsbosund. Alt er tilrettelagt for innholdsrike og flotte leirdager. 

Her er det strand og brygge med gode bademuligheter. Det er også fine utearealer for strandvolleyball, fotballbane, tråbiler og noen lekeapparater. Kanoer er også på plass slik at deltagerne kan utforske den vakre skjærgården. En båt sørger for litt mer fartsfylte aktiviteter som vannski og tubing.

Helge har også kontakt med et lokalt firma som tilbyr turer med rib. Denne aktiviteten egner seg utmerket for grupper som ønsker en aktivitet mellom møtene.

Leirdager på Sauevika innebærer gøy på vannet. Stupetårnet er alltid populært. Her får du virkelig testet stupeegenskapene!  📷 Jörgen Grenebrant

Bli med til Amerika! 

Utsikten er det heller ikke noe å si på. Vakre svaberg, frisk sjøluft og en rekke turstier gir gode muligheter for naturopplevelser. Ett av de mest populære stedene for både barn, ungdom og voksne er odden som blir kalt Amerika.

– Turen til Amerika er en fin gåtur på rundt 20 minutter fra Sauevika. Navnet har odden fått av noen lokale som følte at de kunne kikke over mot det virkelige Amerika. Det er et kjent utsagn her på Hvaler at vi "går til Amerika", humrer Helge.

Sauevika har kapasitet til å ta imot rundt 100 personer, fordelt på 19 rom, hvorav de fleste har dusj og toalett.

Helge forteller at de har to sovehus samt soverom i andre etasje i hovedhuset. I tillegg er det et par hytter til utleie.

Det er også lyse trivelige fellesrom i form av spisesal, møtesal, peisestue og flere grupperom. Dermed er Sauevika tilgjengelig for møter og konferanser også.
Møtesalen har prosjektor og audiovisuelt utstyr. 

Vandreturen ut til odden er en flott tur, og faller i smak hos både barn, ungdom og voksne.  📷 Åsmund Bjørnstad

Full aktivitet nesten hele året

På Sauevika holder de åpent fra mars til november, med høysesong fra mai til september. Konfirmasjonsleirer, sommerleirer, skoleklasser på tur og grupper som ønsker å samles for felles samvær og aktiviteter utgjør flertallet i høysesongen. 

Leirstedet er også tilrettelagt for bevgelseshemmede, spesielt etter ombygging av båt og investering i ny flytebrygge.

Normisjon arrangerer egne leirer for barn, unge og familier gjennom våren og sommeren. 

 En leirdag starter alltid med en god frokost. Det legges opp til mye fritid, men det er også mange fellesaktiviteter: bibelsamlinger og måltider jevnt fordelt gjennom hele dagen. Sommeraktiviteter som bading, krabbefiske og kanopadling hører med. Åpen kiosk er alltid populært.

Her kan du lese mer om våre arrangementer og melde deg på leir

Sommerleir på Sauevika byr på en rekke spennende aktiviteter - inkludert de som er litt opp i høyden! 📷 Jörgen Grenebrant

Alle er velkomne!

– Man kan også komme hit på dagsbesøk. Det er jo en rekke flotte naturopplevelser, som fotturer og lån av kano. Vi kan også sørge for bespisning, men da er det fint om vi kan få beskjed i forkant så kokkene er forberedt, smiler Helge.

År etter år ankommer spente barn og ungdom hit til Sauevika for å være med venner og få nye.

Det er også en rekke faste brukere, som Fjellhamar Menighet og Hannestad Skole. De kommer tilbake år etter år. Førstnevnte har sendt konfirmanter hit de siste 15 årene, og Hannestad Skole har arrangert klasseturer enda lenger.

– Vi får ikke annet enn positive og hyggelige tilbakemeldinger. Det er jo alltid gøy å høre "vi vil være her lenger" når det er på tide å reise hjem. Slikt er godt å høre for oss som jobber her, sier Helge.

Hensikten med Sauevika er å skape et sted hvor barn, unge, familier og grupper av forskjellige slag kan samles for å senke skuldrene, danne nye vennskap og slappe av. Et sted hvor alle kan kose seg og nyte den vakre naturen. Et sted hvor det er godt å være, og hvor man kan møte et positivt budskap med betydning for tro og liv. 

Hele familien Slettevold er leir-entusiaster

Både foreldrene Ellen (50) og Øivind (59) og barna Håkon (17) og Sara Kristine (snart 13) er enige om at de har fått utrolig mye gjennom leir på Sauevika.

– Leir er viktig. Både at vi er sammen og reiser enkeltvis til leirer som er tilpasset våre aldersgrupper, supplerer firkløveret.

Familien har stort sett vært fast inventar på familieleir på Sauevika de siste 10 årene.

Ellen forteller at de forsøker å prioritere denne leiren hver sommer.

Håkon Johannes og Sara Kristine er alltid på flere leirer i tillegg gjennom året.

– Rekorden min er seks leirer, sier Håkon Johannes, som de siste årene også har vært leirleder.

Sara Kristine har foreløpig fem enkeltleirer som topp. Men vi skal ikke se bort fra at denne rekorden blir slått.

Det er mange grunner til at familien reiser på leir.

Sara Kristine forteller at på leir blir de kjent med mange, og det er gøy. Samtidig får de bade og være med på mange aktiviteter, som for eksempel skuespill og quiz. Så får de lære mer om Jesus, ofte på morsomme måter.

 Sara Kristine, Håkon Johannes og foreldrene Ellen og Øivind Slettevold i Borge anbefaler leir for barn, unge og voksne! 📷 Boe Johannes Hermansen

– På leir kan vi snakke høyt om troen uten at det er flaut, supplerer broren.

Begge generasjoner understreker vennskapene som skapes på leir.

– Vi har fått mange venner og et stort nettverk, som er viktig, sier Øivind, en ekte Borge-gutt. Han har minner fra søndagsskoleleirer allerede som åtte-åring.

Siden har det blitt en rekke leirer både på Sjøglimt og Sauevika.

Hvordan ser sommerens leirprogram ut for familien Slettevold?

Hele familien skal selvfølgelig på familieleir!

Håkon Johannes gleder seg til tenåringsleir, Sara Kristine ser frem til sommerleir og minst én leir til mens Ellen vurderer om kalenderen har plass til kvinneleir. 

Nå er de ansatte klare til å ta imot sommerens gjester i naturskjønne omgivelser og inviterer alle sine besøkende til å bli med til "Amerika"! 

Sommer på Sauevika

Sauevika leir, herligste sted på jord.
Sommersolen skinner over fjell og fjord.
Frem for Gud vi kommer kledd i hellig pryd,
bringer ham vår lovsang og vår frelsesfryd.

Samling i møterommet.

Sauevika Leirsted

Sauevika Leirsted ligger i naturskjønne omgivelser på Vesterøy i skjærgårdskommunen Hvaler.

Stedet er åpent fra mars til november.

Kapasitet
Overnatting og bespisningskapasitet for cirka 90 personer, fordelt på 19 rom. Det er dusj og toalett på de fleste rommene.

Fellesarealer
Stedet har lyse trivelige fellesrom i form av spisesal, møtesal, peisestue og flere grupperom. Audiovisuelle hjelpemidler finnes.

Utearealer og muligheter
Sauevika har tilliggende strand og brygge med gode bademuligheter. Forøvrig fine utearealer med strandvolleyball, fotballbane, tråbiler og noen lekeapparater. Kanoer finnes også på stedet. Fine turmuligheter blant vakre svaberg med frisk sjøluft.

Slik kommer du til Sauevika
Kjør riksvei 108 fra Fredrikstad over Kråkerøy mot Hvaler. Når du kommer over brua fra Vesterøy til Spjærøy (over Skjelsbosund), ta første vei til høyre mot Spjærøy kirke. Følg veien forbi kirken til du kommer til et stort stativ med postkasser. (Denne strekningen fra hovedveien er 2,6 km). Ta av til høyre og følg veien fram til parkeringsplass på venstre side 700 meter framme, på toppen av fjellet. Parkér bilen her og gå ned til kaia hvor du blir hentet med båt fra Sauevika (som ligger på andre siden av sundet).

Normisjon region Østfold

Normisjon region Østfold en av 13 regioner i Normisjon i Norge. Normisjon ble stiftet i 2001 da Det norske lutherske Indremisjonsselskap, Den norske Santalmisjon og Langesundsfjordens Indremisjonsselskap fusjonerte. Organisasjonen er en selvstendig bevegelse med tett samarbeid med Den norske kirke og andre lutherske kirkesamfunn.

Normisjon i Østfold eier også Sjøglimt Leirsted. Leirstedet ligger vakkert til litt på utsiden av Ørje sentrum og med kort avstand til E18. Med store arealer både ute og inne kan det legges til rette for et mangfold av aktiviteter. Kapasiteten på leirstedet er fra 20 til 90 personer.

VELKOMMEN TIL SAUEVIKA LEIRSTED