Ullevål universitetssykehus 14. oktober 2018: Sakari og Kristine blir foreldre for første gang.

Til tre. Daniella, Isabella og Gabriella ser dagens lys for første gang. Men det er ikke bare glede. Fødselen skjer nemlig i uke 26 (!).

– De var små ... veldig små. Den minste veide 590 gram.

Til Fredriksstad Blad snakker Sakari Mattila ut om den dramatiske opplevelsen og den enorme usikkerheten de alle fem opplevde i dagene, ukene og månedene etterpå.

– Trengte en restart

Sakari Mattila har spilt fem kamper for FFK. Kun 275 minutter har det blitt for finnen som signerte for rødbuksene 28. juli 2018.

Hans kontrakt med danske SønderJyske hadde gått ut noen uker tidligere, og Sakari jaktet en restart på karrièren.

– Det var flere i min nærmeste vennekrets som undret seg litt over at 2. divisjon skulle bli neste stoppested. Og det ville det heller aldri ha blitt dersom det ikke var for at klubben heter FFK. Det tok ikke mange minuttene før jeg forsto at dette var en ambisiøs klubb med store planer både på kort og lang sikt. At man foran sesongen hadde ansatt Per-Mathias Høgmo, var i seg selv en bekreftelse på nettopp dette, sier Mattila.

Skulle bli en joker i opprykkskampen

Lavmælt forteller han at han i lengre tid hadde vært ute med skade, og at han følte han måtte bevise noe.

– Jeg følte at dette var rett sted å få en restart på karrièren, fortsetter han.

Den tidligere Fulham- og Aalesund-kapteinen trengte kun et par økter på å overbevise Per-Mathias Høgmo om at han var en spiller FFK trengte.

– En spiller som tilfører oss rutine samtidig som han har en sterk personlighet med gode lederegenskaper, sa Per-Mathias Høgmo.

En fysisk robust sentral midtbanekriger med massevis av erfaring og lederegenskaper. Med andre ord en perfekt mann å ha med seg inn i den avgjørende sluttspurten av høstsesongen.

I samtaler: Sakari Mattila dukket opp på FFK-trening i slutten av juli 2018. Få dager senere ble han FFK-klar (foto: Vidar Henriksen)
I samtaler: Sakari Mattila dukket opp på FFK-trening i slutten av juli 2018. Få dager senere ble han FFK-klar (foto: Vidar Henriksen)

Gleden ble kortvarig. Allerede 2. august – på en av sine aller første treningsøkter brakk Mattila lilletåa.

– Jeg har alltid sett på meg selv som en fyr som tåler mye smerte, men det der ... ja, det var helt vanvittig vondt, sier 29-åringen som nærmest vrir seg i stolen bare ved tanken.

Resultat: Fire til fem uker på sidelinjen.

– Det var naturligvis blytungt det. Samtidig visste jeg at det var lenge igjen av sesongen, og at jeg fortsatt kunne få mulighet til å spille en rolle i den viktige serieinnspurten.

Smilende forteller han om sin første kampopplevelse i Fredrikstad.

– Det var mot Moss, gliser han.

10.413 tilskuere møtte opp på et solfylt Fredrikstad Stadion.

– Jeg husker vi syklet til byen for å se kamp. Det var helt vilt. Byen kokte, og da forsto jeg hvorfor alle FFK-supporterne så inderlig håper at laget skal komme tilbake til eliteserien igjen.

Tilbake da FFK inntok tabelltoppen

2. september var Mattila tilbake igjen. I 3-0-triumfen over Hønefoss på hjemmebane kom Mattila inn i pausen. Hans første 45 minutter kjentes bra ut og uken etter – mot Odd 2 på Skagerak Arena – var han blant Høgmos elleve utvalgte fra start.

Rødbuksene vant kampen og inntok rollen som serieleder for første gang på lenge.

– Det var en enorm lettelse for alle – ikke minst for min egen del. Endelig var jeg tilbake for fullt, sier Mattila.

På hjemmebane var det også tilsynelatende bra. Hans kjære Kristine hadde riktignok hatt en tøff graviditet så langt, men tilsynelatende ingenting uvanlig med tanke på trillinger.

Lite ante de to om hva som kom til å skje.

Korsbåndsskaden

30. september 2018: Sakari Mattila ligger på kunstgresset på Fredrikstad Stadion og vrir seg i smerte.

Kampuret viser 68 spilte minutter, og det er kun ti minutter tidligere at Mattila kom inn som innbytter. Der han ligger, skjønner han selv tidlig at han nå har pådratt seg en ny, alvorlig kneskade.

Han har røket korsbåndet tidligere også, men denne gangen er det i det andre benet at smellen har kommet.

Samtidig som Sakari blir båret ut av Stadion-gresset, ligger hans kjære Kristine på Ullevaal med kynner.

– Det første som slo meg, var at jeg måtte ringe henne og avdramatisere det som hadde skjedd med meg. Hun så kampen på tv og fryktet sikkert det samme som meg.

«Dette ordner seg. Det er ikke så alvorlig», sa Mattila på telefonen - vel vitende om at han hadde en lang rehabliteringsperiode foran seg.

Langvarig: Her ligger Sakari Mattila med det som skulle vise seg å være en ny korsbåndsskade.
Langvarig: Her ligger Sakari Mattila med det som skulle vise seg å være en ny korsbåndsskade.(FOTO: )

De dramatiske dagene

Tilbake til oktoberdagen på Ullevål universitetssykehus. De siste 14 dagene har Sakari og Kristine tilbragt på sykehuset. Så skjer det. Isabella, Gabriella og Daniella kommer til verden i uke 26(!).

– Det er det sykeste jeg har opplevd. Det var helt absurd hele situasjonen. De var så små alle sammen, sier Mattila som etter skaden tilbragte all tilgjenglig tid på Ullevaal universitetssykehus sammen med sin kjære Kristine.

De tre små, skjøre babyene ble lagt rett i kuvøse. På avstand kunne de to nybakte foreldrene bare se på sine tre små lykketroll. Som lå der med pustemaskin og som fikk intravenøs næring.

Livet leker: Sakari Mattila har funnet seg godt til rette i pappa-rollen. Hjemme i Solheimsveien koser han seg sammen med sine tre barn og samboer Kristine.
Livet leker: Sakari Mattila har funnet seg godt til rette i pappa-rollen. Hjemme i Solheimsveien koser han seg sammen med sine tre barn og samboer Kristine.(FOTO: )

– Var du noen gang redd?

– Selvfølgelig. Vi bodde på sykehuset fra oktober til starten av februar. Hele denne perioden var en enorm tøff påkjenning på alle mulige måter. Det var noen nedturer – men også mange oppturer. Der og da ser du hva kroppen din egentlig tåler, og vi feiret hver dag vi fikk sammen som en seier, sier Mattila lavmælt.

- Når man ser alt som skjer på en nyfødtintensiv...jeg finner ikke et godt nok ord til å beskrive hvor fantastisk dyktige folk det er i det norske helsevesenet. Vi er så utrolig takknemlige for den jobben de har gjort. Vår erfaring med Kalnes og Ullevål har vært helt enormt bra, sier Mattila.

Kampen for å komme tilbake

I dag er den lykkelige familien i ferd med å få det nye familielivet på skinner. Bleieskiftene sitter bedre og bedre for hver dag, og maten glir ned på høykant hos de små.

– Nå leker livet. Det er vår, jeg har tre friske barn og jeg løper igjen! Da er det lov til å smile litt ekstra, sier Mattila.

– Når er du tilbake på banen?

– De sier det normalt sett tar 8–9 måneder. Operasjonen var 5. desember. Målet er å kunne være tilbake i tilnærmet full trening i løpet av juli. Men jeg må ta det uke for uke, sier Mattila som om et par uker skal besøke en ny spesialist i Oslo.

Her håper han på flere svar.

Takker FFK

Uoppfordret vil Mattila snakke om FFK og det klubben har gjort for ham og familien.

– Jeg er utrolig takknemlig for det FFK har gjort. Det var en klausul i kontrakten min som åpnet opp for at FFK kunne sagt takk og farvel etter forrige sesong, sier Mattila.

– Etter sesongen satte vi oss ned, og FFK spurte ganske tidlig om det var noe klubben kunne gjøre for meg og oss. Jeg fortalte da at jeg fortsatt var motivert og sulten på å komme tilbake og at jeg på veien dit skal bidra med alt jeg kan i garderoben, fortsetter han.

29-åringen har kontrakt med FFK ut sesongen, men åpner opp for at han fort kan bli værende i byen uavhengig av hvordan FFK-fremtiden blir.

– Først og fremst vil jeg spille for FFK, og sørge for at klubben tar steget tilbake igjen i toppen av norsk fotball. Men uavhengig av det liker vi oss svært godt her. Byen er fantastisk fin. Jeg kan absolutt se for meg at jeg også bor i byen her om tre-fire år, sier Mattila.

Opplevelse: - En fantastisk opplevelse, sier Sakari Mattila om det å bli pappa til tre. Midtbanespilleren håper å kunne være tilbake på banen igjen i løpet av august.
Opplevelse: - En fantastisk opplevelse, sier Sakari Mattila om det å bli pappa til tre. Midtbanespilleren håper å kunne være tilbake på banen igjen i løpet av august.(FOTO: )

Stortrives i byen

Søndag er det duket for seriepremière mot Hødd. Med Mattila på tribunen. Ved hans side, Kristine som er født og oppvokst i Ulsteinvik.

– Slapp av. Jeg er ikke Hødd-supporter av den grunn, smiler hun.

Mattila har registrert at de aller fleste tipper FFK rett opp denne sesongen.

– Vi ser mer robuste ut denne sesongen. Det er stor konkurranse i laget, og vi har mer erfaring. Vi svinger fortsatt litt mye i prestasjonene våre, men når vi først er på vårt beste, er det ingen i ligaen som er bedre enn oss, slår Mattila fast.

– Jeg er langt mer trygg på at vi kan bite godt fra oss enn hva tilfelle var i vinter. Da snøen lå og dekket banen på Stadion, var det plutselig mange som måtte holde meg med selskap i styrkerommet, flirer Sakari Mattila.

Sakari Mattila

Sakari Mattila er født i Tampere. Hans første klubb på seniornivå var Klubi-04. Debuterte storklubben HJK Helsinki i en alder av 18 år i 2008. Var kaptein for U19-landslaget til finland og fikk sin A-landslagsdebut for Finland i mars 2014. Står bokført med 16 A-landskamper.

Skrev i november 2008 under en fireårskontrakt med Udinese gjeldende fra 1. januar 2009. Spilte for klubbens B-lag frem til juli samme år før han ble leid ut til Ascoli.

I august 2010 ble det et nytt utlån - denne gang til AC Bellinzona som da spilte i den sveitsiske toppligaen.

I juli 2012 vendte han tilbake - på lån - til HJK Helsinki. I november 2013 skrev han under en treårsavtale med Aalesund FK, før han i august 2015 skrev under for Fulham FC. Etter èn sesong på Craven Cottage forlot han i 2016 London og skrev under danske SønderJyske hvo han spilte frem til overgangen til FFK i juli 2018.