(Moss Avis)

Henrik Johansen (34) og Belinda Andersen (33) fra Larkollen og Moss kjøpte hus i Svinndal for litt over ett år siden, og flyttet inn før barnehagestart i fjor. Nå går lille Olivia (2 ½) i Svinndal barnehage, ikke langt unna familiens nyoppussede hus. Her har de god plass både inne og ute, og hele huset varmes opp av miljøvennlig energi.

– Da vi først skulle rive alt og legge nytt gulv, ble det vannbåren varme i gulvet, sier Belinda.

Vannet varmes på taket

Det varme vannet i gulvet varmes opp av solfangerne på taket. Vannet ligger i store, svarte flater på taket og blir varmet opp av sola, og når det ikke er nok sol, slår en luft-til-vann-varmepumpe inn. Solfangerne og varmepumpen sørger for alt det varme vannet til småbarnsfamilien. I tillegg har de solcellepanel som produserer strøm, blant annet til varmepumpen. Alt sammen styres fra et styringspanel i kjelleren på huset.

– Nå selger vi den strømmen vi ikke får brukt. Den går rett ut på nettet, og vi får en krone per kilowatt-time. Det er gøy å kunne se hvor mye vi får igjen. Vi merker at når sola er oppe, går forbruket vårt ned. Nå håper vi bare på godt vær, sier det fornøyde paret.

– Hvorfor valgte dere disse løsningene?

– Komfort. Vi får en veldig fin varme i huset. Og så er det spennende å være miljøbevisst. Dessuten vil vi spare penger på sikt, og vi har fått støtte fra Enova til investeringen. Dette er vinn-vinn på alt, sier Henrik Johansen og Belinda Andersen.

– Mange tenker kanskje at det er skummelt og mye å sette seg inn i, men det er ikke vanskelig. Og vi har fått veldig god hjelp, sier Belinda.

TRIVES: Belinda, Olivia og Henrik trives i sitt nye hus, og er veldig fornøyde med løsningene de har valgt.
TRIVES: Belinda, Olivia og Henrik trives i sitt nye hus, og er veldig fornøyde med løsningene de har valgt.(FOTO: )

Støtteordningene endres

Men vil man å bytte til miljøvennlig varmekilde og få mest mulig støtte til investeringene, har man dårlig tid. I mars ble det klart at Enova reduserer støttesatsene til en rekke energieffektive varmeløsninger fra 1. juni.

– Hovedhensikten med Enova-tilskuddet er å gi nødvendig starthjelp til gode og energieffektive løsninger som trenger et lite puff for å etablere seg i markedet. En viktig del av jobben vår er å vurdere når disse teknologiene kan klare seg med mindre hjelp eller helt på egne bein i markedet. De justeringene vi gjør nå gir oss rom for å bruke mer penger på andre gode boligtiltak, sier markedssjef Anna Barnwell i Enova i en pressemelding fra Energiverket AS.

Fra 1. juni foretar Enova blant annet disse endringene i støttesatsene:

Bergvarmepumpe: Støtten reduseres fra 20.000 til 10.000.

Luft til vann-varmepumpe: Støtten reduseres fra 10.000 til 5000.

Ventilasjonsvarmepumpe: Støtten reduseres fra 10.000 til 5000.

Samtidig fjernes støtten på 10.000 som har vært gitt varmepumpe med energimåler.

Men man kan fortsatt få opptil 15.000 i støtte til installasjon av solfangeranlegg. Og ut året 2019 får man 10.000 i støtte til fjerning av oljefyr og sanering av oljetank.

Kort tidsfrist

For å få gammel støttesats må tiltakene både være gjennomført og registrert hos Enova før 1. juni i år. Støttekuttene vil derfor påvirke dem som er i en beslutningsprosess nå.

– Den gruppa er prioritert nå, og vi vil samarbeide med bransjen for å ivareta dem på best mulig måte fram til 1. juni, sier Barnwell.

Energiverket AS er Norges største forhandler og installatør av varmepumper for vannbåren varme. Daglig leder Glenn Pettersen i Energiverket Østfold er overrasket over hvor brått endringene i støtteordningene kommer:

– Å installere en bergvarme- eller luft/vann-løsning er en tidkrevende prosess for mange, i tillegg til at det begynner å bli ventetid hos mange installatører på grunn av oljefyrforbudet fra 1. januar 2020. At Enova nå halverer støttesatsene nærmest over natten skaper en uforutsigbarhet i markedet som kan være uheldig, sier Pettersen, men tilføyer:

– Vi skal gjøre vårt ytterste for å hjelpe så mange som mulig innen fristen, for det er ingen tvil om at det vil bli travelt og vanskelig å hjelpe alle. For oljefyreierne vil ytterligere 10.000 i Enova-støtte forsvinne etter nyttår.

SYSTEM: Glenn Pettersen, daglig leder i Energiverket Østfold (til venstre) har hjulpet Belinda og Henrik med å få på plass systemet, som styres fra et styringspanel i kjelleren.
SYSTEM: Glenn Pettersen, daglig leder i Energiverket Østfold (til venstre) har hjulpet Belinda og Henrik med å få på plass systemet, som styres fra et styringspanel i kjelleren.(FOTO: )