– Så du scoringa mi eller? spør åtte år gamle Filip André Sandsengen ivrig.

Nesten 20 guttepjokker på «Fotball-SFO» på Rød har nå fått tidenes mest kvalifiserte ledere. Den gamle keeperkjempen Frode Hansen (55) har fått med seg den meritterte treneren og idrettslederen og læreren Joar Dahle (67) for å lede skolefritidsordningen (SFO) i gymsalen på Rød et par dager i uka.

Kanskje en fremtidig Raymond Kvisvik eller Per Egil Ahlsen finnes blant guttene?

Ikke talentspeidere

– Hvis du tror at dette dreier seg om talentspeiding, så har du misforstått, svarer Joar Dahle skarpt til en journalist med hodet fullt av klisjeer.

– Det vi driver med her på SFO er idealistisk arbeid i lokalmiljøet. Dette er ingen treningsleir for talenter. Dette handler om lek og moro. Det handler om å gi barna en god opplevelse. Det er viktig å få barna i gang med fysisk aktivitet. Og det handler om at vår moderklubb- Gressvik IF – vil spille en rolle i lokalmiljøet.

De som sier at de ser talent blant så små barn vet ikke hva de snakker om. Tidlig ballfølelse og dyktighet er bare en av åtte faktorer som må til for at du skal gjøre suksess som idrettsutøver, sier Joar Dahle med engasjement og faglig tyngde.

GUTTA BOYS SFO-gjengen påRød som har Joar Dahle og Frode Hansen som trenere
GUTTA BOYS SFO-gjengen påRød som har Joar Dahle og Frode Hansen som trenere(FOTO: )

 

 

Til sammen har Dahle og Hansen år av fotballerfaring. Begge startet i Gressvik IF. Frode Hansen var keepertalentet fra Gressvik og FFK som fikk prøvespille for Manchester United. Frode fikk med seg et tyvetalls landskamper på ulike nivåer for Norge. Tre av dem på A-landslaget. Han er trenerutdannet og trente blant annet FFK – klubben han spilte for i 15 år.

Årelang trenererfaring

Joar Dahle har vært sportslig leder, assisterende trener og koordinator gjennom 25 år i FFK. Han har utdannelse fra Idrettshøyskolen, har trent flere klubber(blant annet Kvik Halden), vært lærer på idrettslinja på St. Olav videregående i Sarpsborg i mange år. Joar har også vært involvert i Byprosjektet i Fredrikstad og vært en drivkraft og instruktør i Østfold Idrettskrets i en årrekke.

Hva er det som får to personer med så høy kompetanse til å jobbe med en gutteflokk på SFO?

– Det er nettopp dette idrett dreier seg om, svarer Joar Dahle.

– Å yte noe på grunnplanet. Dessuten gjør vi dette for vår felles moderklubb-Gressvik IF, som alltid har hatt som formål å spille en rolle i lokalmiljøet.

I likhet med mange skoler i distriktet har Rød skole hatt en såkalt «Idretts SFO» i mange år. Flere idretter har vært representert. Blant annet på Lisleby har fotball SFO drevet av ildsjelen Nils Malcolm hatt stor suksess.

SCORING Filip André Sandsengen, Eirik T. Vermedahl og Tobias Leander jubler for scoring.
SCORING Filip André Sandsengen, Eirik T. Vermedahl og Tobias Leander jubler for scoring.(FOTO: )

– Men foreløpig hadde vi ikke hatt fotball på programmet her ute på Rød, sier Joar Dahle.

– Vi så dette og tilbød oss i høst å lede et tilbud, forteller han. – Jeg fikk med meg Frode og så var vi i gang.

Ivrige unger

Omkring tyve unger løper etter ballen rundt i gymsalen. De spiller diagonalt mot to mål, to lag av gangen. Barna er ivrige og de løper opp mot instruktørene for å fortelle hva de har gjort.

Joar Dahle og Frode Hansen lærer dem «fair play» og gode holdninger.

– Dersom vi har tacklet en kamerat slik at han faller, så går vi bort og hjelper ham og tar oss av ham etterpå. Vi vil ikke ha noe krangling og vi skal gjøre som dommeren sier.

Klar tale fra keeperlegenden Frode Hansen. Han begynte som utespiller i guttedagene i Gressvik IF, men havnet etter hvert mellom stengene. Han viste seg å være et så stort keepertalent at han kom på guttelandslaget, mens han fortsatt representerte Gressvik.

PRØVESPILL Frode Hansen fotografert sammen med FFK-formann Yngvar Wernersen da han fikk prøvespille for Manchester United i 1981.
PRØVESPILL Frode Hansen fotografert sammen med FFK-formann Yngvar Wernersen da han fikk prøvespille for Manchester United i 1981.(FOTO: )

Spilte mot Man City som 15-åring

Til FFK kom han som 15-åring og representerte Norge på flere aldersbestemte landslag. Med den ikke ukjente Egil «Drillo» Olsen.

Frode Hansen opplevde mye som ung spiller. Han fikk stå i mål for FFK som 15-åring i treningskamp mot Manchester City. Noen år senere spilte han for Norge mot England i Drammen. Det unge talentet begynte å bli lagt merke til. Og i 1981 dro han og FFK-leder Yngvar Wernersen over til Manchester for å prøvespille for selveste Manchester United.

– Det var et trangt nåløye og min drøm ble ikke oppfyllt, men jeg opplevde mye med både FFK og landslaget, sier Hansen.

Joar Dahle tråkket også sine første knotter på Gressviks gress i Trondalen. Idrettsinteressen var stor og han tok utdannelse på toppnivå, både gjennom Forsvaret og Idrettshøyskolen.

Hadde Drillo som lærer

På skolen hadde han Egil «Drillo» Olsen som lærer. I Forsvaret tjenestegjorde han i Kirkenes og trente 3. divisjonsklubben Sandaker i Kirkenes.

Dahle fortsatte som spiller og trener i Halden for både Halden FK og Kvik. Parallelt utviklet han en karriere som idrettslærer, idrettsinstruktør og idrettsleder. Var mange år i FFK og var også involvert i Byprosjektet i Fredrikstad.

– Nå er jeg pensjonist og stortrives med det. Dette handler ikke om prestasjoner. Dette handler om idrettsglede og kjærlighet til idrett, sier han.