Til daglig bor han på Grünerløkka i Oslo og jobber som vaktsjef i Nationen. Men i helger og ferier flykter Lars Johan Wiker fra hovedstadens høye tempo og mange mennesker.

– Jeg merker det allerede når jeg kjører i kø ut fra Oslo. Stresset slipper taket mer og mer. Når jeg svinger inn på tunet her, faller roen over meg, smiler han mens han serverer rundstykker og kaffe.

Noen mil innover i Sverige fra grensen på Ørje ligger det som tidligere var en herregård med tilhørende kårbolig. Lars Johan kjøpte huset i 2011, etter ti år med leting etter det perfekte feriehuset. Markedet i Norge ble for dyrt, og det var først da han begynte letingen på den svenske siden av grensen at det hele løste seg.

– Jeg hadde en romantisk forestilling om et gammelt, urørt hus. Da jeg så dette huset visste jeg at det var riktig, men jeg trodde det ville bli for dyrt. Da jeg dro på visning stod det biler langs hele veien opp til huset, det var massevis av folk. Så gikk huset for et par hundre tusen over takst, til meg!

Så da ble Lars Johan eier av et sveitserhus i Värmland, bygget i 1913.

– Det er jo litt utenfor komfortsonen da, å bare finne et hus på nettet og rett og slett kjøpe det. Man tar en sjanse, for man vet jo ikke helt hva man kjøper, ler han.

Les også: Gi deg selv fem minutter i hverdagen

Begynte å samle som 10-åring

Lars Johan er opprinnelig fra Askim og har tidligere jobbet som journalist i Smaalenenes Avis. I oppveksten viste han tidlig interesse for gamle gjenstander, og begynte å samle allerede som 10-åring.

– Jeg vet ikke hvorfor det er sånn, jeg har bare alltid likt gamle ting. Jeg kjøpte dette spisebordet da jeg var 15, forteller han og peker på et rundt bord i lakkert tre.

– Er det ikke sånn det er da, når man spør folk hvor lidenskapen kommer fra? Man vet ikke, for det bare er sånn.

Gjennomført stil

Den gammeldagse stilen er gjennomført i den svenske ferieboligen. Det føles litt som å gå tilbake i tid idét man tråkker over terskelen og inn i det klare, blå kjøkkenet. Hver vegg, hver hylle og hver bordflate rommer gjenstander, bilder og møbler fra en annen tid.

Les også: I Mettes hage møtes stramme linjer og rufsete liv

– Jeg har jo samlet i mange år, og da jeg kjøpte dette huset var det som om tingene mine endelig fikk en riktig ramme, et riktig sted å være. Nå kommer de virkelig til sin rett. Men jeg er også opptatt av at jeg ikke vil bo i et museum. Tingene jeg putter i huset skal kunne brukes, møblene må kunne sittes på. Hvis ikke er det ikke noe poeng å ha det heller, sier han bestemt.

Kvinnen på det øverste bildet er Lars Johans oldemor, og hun vokste opp i nettopp dette området.
Kvinnen på det øverste bildet er Lars Johans oldemor, og hun vokste opp i nettopp dette området.(FOTO: )

Huset er stort, med seks soverom og mange sengeplasser. Dermed er det ofte venner og familie som kommer på besøk. Nylig feiret Lars Johan 40-årsdagen sin på hytta, med massevis av gjester.

– Jeg liker godt å få besøk, smiler han.

Svensk oldemor på veggen

På veggene henger både bilder, kunstverk, skap og hyller. Flere gamle portretter har fått plass i stua.

– Jeg har faktisk funnet ut i ettertid at oldemoren min vokste opp i området her hvor jeg har kjøpt huset. Det synes jeg er veldig morsomt, derfor har hun fått plass på veggen, forteller Lars Johan mens han viser oss rundt.

Noe har fått stå slik det var, mens andre ting er pusset opp. Flere rom har fått nye strøk med maling.

– Jeg har malt her med linolje-maling. Det er en type maling man bruker for å få det riktige, gammeldagse utseende. Fargen er den samme som var her i utgangspunktet, jeg tok med meg en bit av veggen til fargehandelen og fikk det blandet, forklarer han.

Det meste er ferdig nå, etter sju år. Alle helger og ferier tilbringes her, og Lars Johan elsker å pusle rundt med små og store prosjekter. Det neste som står på listen er å fikse opp de to siste, små soverommene.

– Egentlig har jeg ti tommeltotter. Men det har blitt en god del jobbing på huset, og jeg har gjort mye selv. Det er bare moro!

Se bildedryss fra vintage-drømmen i Värmland her: