BOLIV - kommersielt magasin

Har utviklet unike energismarte hus:

Disse to bygger fremtidens bydel på Østsiden

Du har kanskje kjørt forbi Sorgenfri-dammen og lurt på hva som skjer der borte? Her skal det nemlig bygges kanskje Norges mest innovative boliger med helt unikt energisystem.

Med solceller, jordvarme og solfangere er de nye boligene i Verksbyen nærmest selvforsynte av energi. 

Vi møter Stig Andresen fra Smart Energi og Lilja Hansen Guthu fra Arca Nova på den store plassen som skal fylles av boliger de neste årene. 

Nå, i disse solrike dagene, driftes hele byggeplassen på egen solenergi.

– Vi leverer systemet, og sola leverer energien! ler de to.

Den nye bydelen Verksbyen ved Sorgenfri-dammen bygges av Arca Nova-gruppen, og skal bli enorm. Her blir det utbygging i en periode over ti år, men allerede før jul i år skal de første beboerne flytte inn i byggetrinn 1.

Bygger med solenergi: I disse solrike dagene er byggeplassen selvforsynt med energi! Lilja Hansen Guthu gleder seg til å flytte inn i sin nye bolig før jul i år.
Året sett under ett, så produserer disse boligene mer energi enn de bruker selv.
Lilja Hansen Guthu, salgsansvarlig Arca Nova

Helt unik utregning

Smart Energi har utviklet en banebrytende strømutregningsmodell som sikrer at boligene blir blant landets mest innovative.

– All energien blir tatt hånd om av Smart Energi sin nye utregningsmodell, som er helt unik. Via en app på telefonen kan hver beboer følge sitt strømforbruk i sanntid, forklarer Andresen.

Som kunde kan du laste ned gratis app hvor du har full oversikt over ditt forbruk, fakturaer, strømpriser og mye annet. Appen kan utvides med SMART AMS hvor du kan se forbruket ditt i sanntid og finne hva som bruker mest strøm i din bolig.

Du kan med andre ord styre hele ditt kundeforhold rett fra mobilen. 

Sanntid: Med appen fra Smart Energi kan hver beboer følge sitt eget strømforbruk, og oppdage "strømtyvene". Hver bolig produserer strøm til en felles pott som fordeles tilbake til boligene.

Produserer mer enn de bruker

– Året sett under ett, så produserer disse boligene mer energi enn de bruker selv. Derfor kan vi si at de er selvforsynte, forklarer Lilja Hansen Guthu, salgsansvarlig i Arca Nova. 

I praksis betyr det at man kjøper strøm på vinteren, og selger strøm på sommeren. Totalt sett går beboerne i pluss. 

Alle boligene er utstyrt på solcellepaneler på takene. Noen boliger har flere paneler enn andre, men all energien samles i en felles pott som fordeles til boligene etter behov.

Utregningen for fordeling av strøm har vært svært komplisert for utbyggere tidligere, men kan nå gjøres enkelt med Smart Energi sin splitter nye løsning "Smart AMS". 

Solenergi: Solen står for energien, mens Smart Energi står for systemet i Verksbyen!

Enorm interesse for smarte hus

Lilja kan fortelle at det har vært enorm interesse for boligene i Verksbyen, selv om markedsføringen ikke har vært tradisjonell.

– Vi er for eksempel ikke på Finn enda. Men vi har allerede over 1000 registrerte interessenter og har solgt over 60 enheter. Boligkjøperne kommer fra hele Fredrikstad, samt også fra Oslo og andre Østfold-byer. Grunnen til dette er helt klar: Folk vil ha miljøvennlige, energismarte hus!

Og for de kommende beboerne i Verksbyen kan vi allerede avsløre èn av naboene: Lilja var nemlig den første til å signere kjøpekontrakt på bolig her.

– Jeg var den første, men absolutt ikke den siste. Jeg har enorm tro på dette prosjektet!

Se den stilige videoen av Verksbyen, hvor du blant annet ser hvordan solen treffer solcellepanelene på taket: