Utenkelig å la barn vokse opp her slik situasjonen er i Hunnebunnen

Hunnebunnen juli 2018: Algeproblemene har vært kjent lenge og lokalsamfunnsutvalget har fått skryt for sin innsats. Nå etterlyser Bjørnstad Ruud tiltak fra kommunens side.

Hunnebunnen juli 2018: Algeproblemene har vært kjent lenge og lokalsamfunnsutvalget har fått skryt for sin innsats. Nå etterlyser Bjørnstad Ruud tiltak fra kommunens side. Foto:

Av

Ørjan Axel Bjørnstad Ruud gruer seg til sommeren og lukten av råtne egg fra vannet i Hunnebunnen i dette innlegget som er identisk med brev han har sendt til Fredrikstad kommune.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hei, nå som våren er godt i gang har jeg noen spørsmål til Fredrikstad kommune om fremtiden til Hunnebunnen. Jeg har i lengre tid fulgt saken rundt Hunnebunnen, med handlingsplaner utarbeidet av Fredrikstad kommune, rapporter fra NIVA og ikke minst egne observasjoner fra Tingstedveien.

I handlingsplan til Fredrikstad kommune 2019–2022 kommer det frem at planperioden er fire år, det må imidlertid forventes at resultatene av tiltakene først blir synlig i et lengre tidsperspektiv. Videre kommer det frem at det vil være behov for å gjennomføre tiltak på lang sikt, og det forventes ikke en stor endring i vannkvalitet allerede etter den første planperioden. Hva er et lengre tidsperspektiv?

I rapporten Vurdering av mulige tiltak for å bedre vannkvaliteten i Hunnebunnen (NIVA, 20.01.2020) kommer det klart frem at for å bedre vannkvaliteten i Hunnebunnen anbefales det å gjøre tiltak for å øke den vertikale blandingen i pollen. Det anbefales at pumping av luft ned på det dypeste punktet i Hunnebunnen testes ut, men at vannmassene overvåkes mens dette tiltaket pågår, for å kunne bedømme hvor effektivt dette tiltaket er for å minske oppholdstiden til bunnvannet. I handlingsplanen fra Fredrikstad kommune kommer det frem at tiltak som foreslås i planen er vurdert ut fra kriterier, (1) Forventet effektiv av tiltaket, (2) Kostnad.

Når Norsk institutt for vannforskning (NIVA), som er Norges viktigste miljøforskningsinstitutt for vannfaglige spørsmål, anbefaler slike tiltak 20.01.2020, må jeg sette spørsmålstegn ved at det ennå ikke er satt i gang pumping av luft ned på det dypeste punktet i Hunnebunnen? Jeg leser i handlingsplanen fra Fredrikstad kommune at lokalsamfunnsutvalget har engasjert seg i saken, og fått 100.000 kroner i tilskudd til innkjøp av bobleanlegg. Tiltakene i lys av et kostnadsperspektiv vil jeg absolutt si er ivaretatt. Handlingsplanen skryter videre av et lokalsamfunn som gjør en stor innsats, og all heder skal de ha for all innsatsen som er lagt ned her ute. Jeg skulle så gjerne ønske at Fredrikstad kommune var like fremoverlent som lokalsamfunnet i Skjærviken.

Tidlig agleblomstring ved Vispen i fjor sommer. Dette bildet ble tatt i slutten av april.

Tidlig agleblomstring ved Vispen i fjor sommer. Dette bildet ble tatt i slutten av april. Foto:

Min samboer og jeg har planer om å stifte familie og bli værende i Skjærviken. Nå som våren er her begynner vi å grue oss til sommeren. Som dere er kjent med kommer det en sterk ubehagelig lukt av råtne egg i området rundt Hunnebunnen. For oss som bor i Tingstedveien har vi i flere år måttet reise hjemmefra for å være andre steder. Vi blir fratatt nattesøvn og generell livskvalitet blir så dårlig at vi vurderer å flytte. Slik situasjonen er i dag er det utenkelig å skulle la barna vokse opp i Skjærviken.

Med tanke på passiviteten til Fredrikstad kommune oppleves hele handlingsplanen som symbolpolitikk i negativ forstand. Jeg håper Fredrikstad kommune kan gi meg et svar på om vi bør flytte eller om kommunen har reelle planer om å bidra til at vi fortsatt kan ha et lokalsamfunn i Skjærviken? Handlingsplaner for fremtiden betyr ingenting når mennesker blir syke av å bo her i dag.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.