Gå til sidens hovedinnhold

Uten renholdere stanser samfunnet. Behold dem i offentlig regi

Artikkelen er over 1 år gammel

– Vi trenger å beholde in-house den fagkompetansen som dekker våre mest grunnleggende behov, skriver Ove Andreas Solberg.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


I bekjempelsen av koronautbruddet står renholderne helt i frontlinjen - nær sagt skulder til skulder med helsepersonell. Renholdernes fagkompetanse er uunnværlig for liv og helse, og er ikke et sted å spare penger. Det offentlige må beholde denne fagkompetansen in-house, i egen regi.

Koronakrisen viser med all tydelighet at uten renhold, stopper samfunnet opp. Likevel sitter anerkjennelsen av renhold som fag og renholderen som yrkesutøver fortsatt langt inne hos mange. Det har bidratt til en seiglivet myte i norsk politikk at det offentlige kan spare verdifulle budsjettpenger på å sette renholdstjenesten ut på anbud til private tjenestetilbydere. Det betyr i mange tilfeller at de som gjør jobben billigst og raskest, får kontrakten. Hva kan gå galt?

Riktig renhold krever fagkompetanse

Galt utført renhold kan spre smitte i stedet for å stoppe den. Flater, håndtak, arbeidsutstyr og alle øvrige kontaktpunkter må rengjøres nøye og i riktig rekkefølge for å ivareta et forsvarlig smittevern. Renhold er et yrke der du jobber med både mennesker og teknisk utstyr, og som krever kunnskap om kjemi, smittevern, inneklima og miljøpåvirkninger. I dagens ekstreme situasjon er gode smittevernrutiner og renholdere med fagkompetanse helt uunnværlig for å sikre at det er trygt å være på landets helseinstitusjoner – enten det er som ansatt eller som pasient.

Likevel har det i norske helseinstitusjoner vært et press på å skille ut ikke-helsefaglige tjenester, slik som renholdstjenesten. Dette får konsekvenser for de ansatte, og for sikkerhet og helsetilbud for pasientene. Private aktørers profittjag kan gå på bekostning av krav til fagkompetanse, bemanning og kvalitet. Ved innleie vil man heller ikke være sikker på at kompetansen er prioritert eller riktig.

Beredskap, styring og kontroll

Fagforbundet sitt ståsted er at renhold som hovedregel skal drives i egen regi. Dette gir bedre kontroll på både kompetanse og kvalitet. Å ha egne ansatte gjør det lettere for det offentlige å sørge for kompetanseheving når det trengs. Kompetanseutvikling er viktig i en tjeneste der utviklingen går raskt, og sykdommer og smitte spres i en globalisert verden. Det er viktig at alt nøkkelpersonell får tilbud om kompetanseutvikling, for å opprettholde en av verdens beste helsetjenester. Når renholderne er ansatt der hvor de jobber, muliggjør det også omdisponering av personell ved behov. Dette har vi sett flere eksempler på den siste tiden.

Er vi selvforsynte?

Vi ser nå en rekke eksempler på at det gjør oss sårbare å være avhengig av leverandører utenfra. Private tjenestetilbydere risikerer nå å gå konkurs. Dette representerer en sårbarhet for helseinstitusjoner som i utstrakt bruk benytter seg av private tilbydere av renholdstjenester. Dersom denne situasjonen vedvarer, er konkurser en reell problemstilling. Noen helseinstitusjoner vil da stå overfor en situasjon ikke ulik situasjonen mange kommuner stod i etter RenoNorden-konkursen.

Vi trenger å beholde in-house den fagkompetansen som dekker våre mest grunnleggende behov.

Les også

Her lærer Stine (47) smittevask til kollegene: – Dette er en viktig jobb

Les også

Legevakten har aldri vært renere – Vraporn og kollegene vasker etter hver eneste pasient

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.