Gå til sidens hovedinnhold

Utbygger med klar beskjed: – De som er imot enhver form for hotell på Hvaler, er for sent ute

Investor Rune Kilebu holder kortene tett til brystet når det gjelder hvordan han skal skaffe penger til å bygge et 20 etasjer høyt hotell på Sand. Han kan heller ikke forstå at noen bekymrer seg for hvor alle hotellgjestene skal bade om sommeren.

For abonnenter

– På Hvaler er det plass til mer enn hyttefolk. Hyttene representerer 12.000 soverom, mens vi skal bygge kun 200 hotellværelser, sier Kilebu.

Han står bak Sand Terasse AS og hotellprosjektet «Stay Hvaler» på Spjærøy sammen med Cato Jansen, begge fra Fredrikstad.

Bekymret for hvor hotellgjestene skal bade

Oslofjordens Friluftsråd har tatt opp om nærområdet har bademuligheter for alle gjestene i det 20 etasjer høye hotellet.

Men Kilebu mener at bekymringen for hvor alle skal bade, er tatt ut av sin sammenheng.

– Det er bademuligheter på Sand, vi har Spjærkilen, folk kan sykle, og det går an å kjøre bil. Mange kjenner noen som har hus eller hytte på Hvaler. Hvaler er et ganske stort område, sier Kilebu.

Som en del av hotellprosjektet har han tenkt å bekoste en overgang eller undergang for at folk skal kunne krysse Hvalerveien risikofritt for å kommune ned til sjøen ved Sand.

Blant hyttefolk og velforeninger er det stor motstand mot et hotell på 20 etasjer. Heller ikke Viken fylkeskommune eller Statsforvalteren er begeistret.

Men Kilebu er ikke sjokkert over det som har kommet frem i en høringsrunde som pågår.

Her skal det bli hotell – for sent å angre

Kilebu poengterer at tomten på Sand-toppen allerede er satt av til hotell i Hvalers kommuneplan. – Det forplikter, mener han.

– Vi har kjøpt tomten med utgangspunkt i kommuneplanen, som politikerne på Hvaler har vedtatt. Derfor regner vi med å få bygge et hotell på tomten. Nå er vi kommet til et punkt hvor vi starter arbeidet med reguleringsplanen og skal utforme prosjektet, sier Kilebu.

– Det betyr altså at alle som er imot enhver form for hotell er noen år for sent ute?

– Ja, de er for sent ute. Det har vært gjennom en politisk behandling at det er ønskelig med en hotelltomt på Hvaler. Sand er derfor avsatt som hotelltomt i kommunens arealplan. Nå ønsker vi en konstruktiv dialog og ferdigstillelse av prosjektet. Vi er vant til at det er mange meninger i denne typen byggesaker.

– Diskusjonstemaet er derfor nå begrenset til høyde og hvordan hotellet skal bli?

– Ja, det er riktig.

– Har du penger? Hvor mye kostser det å bygge et slik hotell?

– Jeg kan ikke komme med noe eksakt beløp. Men det vil koste noen hundre millioner kroner.

– Har du pengene?

– Det er et rart spørsmål. Vi har realisert flere prosjekter i denne størrelsen tidligere, og vi har hatt flere aktører som har vært involvert. Det viktigste er å få på plass et driftsselskap, som skal drive hotellet og skaffe inntekter på eiendommen. Vi er i kontakt med flere mulige drivere av hotellet. Mitt selskap er interessert i å investere både i eiendommen og på driftssiden.

Involvert i store prosjekter

For å illustrere at et slik hotell har en prosjektstørrelse han er vant til å håndtere, forteller Kilebu om hva han har gående på svensk side.

– I Hamurgsund har vi bygd ut for over 600 millioner kroner. Vi har bygd helt nede i vannkanten, tett inn mot sentrum. Vi har bygd kanaler med vann. Nå er utbyggingen nesten ferdig.

-Et slik prosjekt kunne ikke vært realisert i Norge?

– Området ble regulert langt tilbake i tid. Jeg har senere kjøpt prosjektet sammen med to partnere.

Men Kilebu viser også frem at han har ting gående på norsk side.

– I Sarpsborg har vi et prosjekt, som heter Bergheim, og hvor vi skal bygge 250 boliger. Infrastrukturen er ferdig til sommeren, sier han.

Les også

Kommunen stoppet ferieby med 136 hytter på Spjærøy – ba investorene om å satse på et skikkelig hotell

Ikke dårligere enn Støtvig

Kilebu står fast på at det blir en lønnsom hotelldrift på Hvaler.

– Vi har ikke noe dårligere grunnlag for å drive enn Støtvig. Vi har allerede nå brukt så mye penger på hotellprosjektet at vi naturligvis har gjort noen beregninger på økonomien i hotelldrift på Hvaler. Etter en innkjøringsfase vil vi få god lønnsomhet, mener Kilebu.

Les også

Klagesak og bråk om kvinneandel på Hvaler: – Formannskapet er ulovlig sammensatt

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.