Gå til sidens hovedinnhold

Usynliggjøring er en hersketeknikk – derfor dette leserbrevet

Artikkelen er over 1 år gammel

Gro Hansen og Tonje Kolle etterlyser dekning av Den internasjonale kvinnedagen i Fredriksstad Blad. – Kvinnesak og likestilling er fortsatt viktige saker i nyhetsbildet.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den internasjonale kvinnedagen ble feiret i Fredrikstad med 150 engasjerte ungdommer, menn og kvinner som trosset dårlig vær og møtte opp til et godt forberedt program av 8. mars-komiteen! Men ikke et ord fra dette viktige arrangementet ble vist til i avisen. Det er mulig Fredriksstad Blad (FB) ikke regner arrangement på Kvinnedagen som en viktig begivenhet. Vi vil minne om at usynliggjøring er en hersketeknikk, og det finner vi oss ikke i. Kvinnesak og likestilling er fortsatt viktige saker i nyhetsbildet. Derfor dette leserbrevet.

Arrangementet
ble ledet av Helene Saloua Apenes Matri som er leder av 8. mars-komiteen. Det var fire appellanter som kom med god dokumentasjon om hvorfor det fortsatt er viktig å kjempe for kvinners rettigheter. AUF ble representert av Kathe Sandvik Olsen, Heidi Larsen nestleder i Fredrikstad SV, Ingrid Martinsen Fareed, RU, og Marie Lindén, leder for Fredrikstad Krisesenter. Alle flotte representanter for likestilling og likeverdsarbeidet. Hovedparolen var solidaritet med verdens kvinner.På vegne av
Norsk Kvinnesaksforening ble hedersprisen «Den Røde Sko» utdelt til årets feminist. Prisen ble gitt til historiker og dr.philos. Elisabeth Lønnå. Årets feminist er bosatt i Fredrikstad og en av de lokale sakene hun kjemper for er å synliggjøre kjente og ukjente kvinner som bor i Fredrikstad, og som har hatt betydning for byens utvikling på ulike måter.

I disse koronavirustider kan det være interessant å lese hvordan sanitetskvinnene arbeidet for å bekjempe spanskesyken.


Årets feminist
har blant annet gitt oss historien til Anna Backer som var fra Fredrikstad og som spilte en stor rolle i sin levetid. Prisvinneren har foreslått at en sentral vei eller gate i Fredrikstad skulle hete Anna Backers vei. Fortsatt har ikke Anna Backer fått en gate oppkalt etter seg. Det er svært få veier i Fredrikstad som er oppkalt etter kvinner. Ann Backers far Dr. Giebelhausen har fått en gate, selv om han ikke var så kjent som datteren Anna Backer.

Hedersprisvinneren Elisabeth Lønnå har vært og er fortsatt en kraft i både innland og utland. Hun har skrevet flere bøker om kvinner og kvinneliv og er en meget populær foreleser. Det er hun som har gitt oss boken om Fredrikstad Sanitetsforening. Hedersprisvinneren kalte boken «Pågangsmot og omsorg». Den handler om Fredrikstads sanitetsforening 1905 -2005. I disse koronavirustider kan det være interessant å lese hvordan sanitetskvinnene arbeidet for å bekjempe spanskesyken.

Videre har årets feminist skrevet en bok om «Sjøens kvinner: ute og hjemme». Den er virkelig banebrytende og skildrer kvinner i innenriks og utenriks fart. Flere av kvinnene som omtales i boken er fra Fredrikstad.

Som historiker er årets hedersprisvinner av Den røde sko – årets feminist kjent for sin grundighet og nøyaktighet. Denne egenskapen har også gitt Elisabeth Lønnå oppdraget å skrive kvinnehistorie for Store norske leksikon. Store norske er regnet som det beste elektroniske leksikon for universitet og høyskoler og det er bare eksperter i sitt fagområde som gis plass der.

Årets feminist, Elisabeth Lønnå har foreslått at Katti Anker Møller bør få en plass oppkalt etter seg og har foreslått Katti Anker Møllers plass ved biblioteket. Fortsatt har ikke kvinnen som står bak både barnelovene og rettigheter for kvinner blitt hedret og synliggjort av politikerne i Fredrikstad. Vi minner om at usynliggjøring er en hersketeknikk. Heller ikke hersketeknikkens skaper, Berit Ås fra Fredrikstad, er blitt hedret med en vei eller plass eller en statue.

Vi gratulerer Elisabeth Lønnå med prisen som årets feminist!

Fredrikstad 12. mars 2020

Kommentarer til denne saken