Minst åtte russiske energi- og næringslivstopper, deriblant oligarker og regime-kritikere, har dødd som følge av angivelige selvmord eller mystiske ulykker siden angrepskrigen mot Ukraina startet.

Seks av de døde hadde bindinger til enten statseide Gazprom eller energigigantens datterselskaper, mens to andre var tilknyttet Russlands største privateide olje- og energiselskap Lukoil.

Lukoil kom med en uvanlig offentlig uttalelse tidligere i år der de kritiserte Ukraina-krigen, samt uttrykte sympati for krigsofrene og etterlyste en slutt på den væpnede konflikten, skriverhttps://www.nettavisen.no/russland/utenriks/norsk-politikk/urovekkende-liste-over-dode-russiske-toppsjefer-hele-familier-som-blir-drept/s/5-95-650675

Tette koblinger til Kreml

De mystiske dødsfallene blant oligarker og kritikere av president Vladimir Putin det siste halve året, har ført til spekulasjoner i verdenspressen om hvorvidt omfanget er litt for stort til at det kan være helt tilfeldig.

Tette koblinger til Kreml, enorme rikdommer og åpenbare forbindelser til den russiske olje- og energisektoren, er ingrediensene som går igjen. Enkelte spekulerer på om dødsfallene kan være «arrangerte selvmord» som i realiteten er rene likvideringer.

– Jobben hans var å håndtere VIP-bankkunder. Han hadde ansvaret for veldig store pengebeløp. Tok han livet sitt? Jeg tror ikke det. Jeg tror han visste noe og at han utgjorde en slags risiko.

Det sier tidligere visepresident for Gazprombank, Igor Volobuev, i en uttalelse til CNN om dødsfallet til Vladislav Avayev. Avayev (også en tidligere topp i Gazprombank) og familien ble funnet døde i en Moskva-leilighet i april måned.

– Det er hele familier som blir drept

Ståle Ulriksen, som er forsker og lærer ved Forsvarets høgskole/Sjøkrigsskolen, har ingen tro på at den russiske olje- og gasseliten er rammet av en selvmordsepidemi.

– Det er viktige deler av den russiske energi-eliten som likvideres i stor stil. Det har vært 7-8 stykker som har gått med det siste halvåret, sier Ulriksen til Nettavisen.

– Delvis er det hele familier som blir drept, også blir det forklart med at det var selvmord. Men det er ganske sikkert ikke det. At noe foregår i den russiske eliten, og at det er uenighet, er helt åpenbart. Men nøyaktig hva som skjer, er ikke godt å si, sier Ulriksen.

Han utelukker ikke at det foregår en slags pågående maktkamp i den russiske eliten.

– På grunn av stor korrupsjon er det mange i eliten som tjener penger på krigen, og har derfor en egeninteresse av å holde krigen i gang. Krigssituasjoner krever mange leveranser av ulike varer og tjenester, og man kan da kreve veldig høye priser for dette, sier Ulriksen.

Den russiske ambassaden i Oslo ønsker ikke å uttale seg om de mange dødsfallene som har rammet den russiske eliten det siste halve året.

– Ambassaden kan ikke kommentere saken og ønsker ikke å gå i spekulasjoner om dette, skriver presseattaché Timur Chekanov i en sms til Nettavisen.

Mystiske omstendigheter

Her følger listen over det som omtales som mystiske dødsfall i den russiske eliten det siste halve året:

 • Ravil Maganov (64), styreleder i Lukoil, døde etter å ha falt ut av et vindu fra sjette etasje på et sykehus i Moskva. Dødsfallet ble offentlig kjent 1. september. Lukoil bekreftet dødsfallet, men opplyste om at Maganov døde som følge av alvorlig sykdom. Ifølge russiske nyhetsmeldinger ble han funnet død på bakken. En teori skal være at han snublet og falt fra en balkong eller vindu mens han tok en sigarett, ettersom det angivelig ble funnet en røykpakke i vinduskarmen.
 • Alexandr Subbotin (43), toppleder i Lukoil, ble funnet død i en kjeller i en bolig i en Moskva-forstad i mai måned. Boligen tilhører angivelig en sjaman. Sjamanen hevder Subbotin oppsøkte ham i alkohol- og narkotikapåvirket tilstand og krevde å bli helbredet for bakrusen (ifølge nyhetsbyrået Associated Press). Hjertesvikt oppgis som foreløpig dødsårsak, men nyhetsbyrået TASS meldte at politiet har opprettet en etterforskningssak.
 • Leonid Shulman (60), toppleder i Gazprom Invest, ble funnet død på hytta si i landsbyen Leninsky utenfor St. Petersburg i slutten av januar. Politiet etterforsker saken som et selvmord,ettersom det angivelig ble funnet et selvmordsbrev på åstedet.
 • Alexander Tyulakov (65), en Gazprom-topp som ble funnet død i garasjen sin, også i landsbyen Leninsky, 25. februar. Den uavhengige avisen Novaya Gazeta meldte at det var snakk om selvmord.
 • Vladislav Avayev (51), tidligere visepresident for Gazprombank, og hans kone (47) og datter (13 år) ble funnet døde i en Moskva-leilighet 18. april (ifølge nyhetsbyrået TASS). Politiet etterforsker angivelig saken som selvmord og dobbeltdrap. En gjenlevende datter (26) var første person på åstedet. Leiligheten skal ha vært låst fra innsiden. 51-åringen ble funnet med en pistol i hånden.
 • Sergej Protosenja (55), en tidligere toppleder for gassprodusenten Novatek (delvis eid av Gazprom), ble funnet død i sin spanske luksusvilla i Lloret de Mar utenfor Barcelona 19. april. Ifølge etterforskningskilder som CNN har snakket med, ble kona (53) og datteren (18) funnet drept inni huset, mens Protosenja ble funnet død i hagen. Det var tydelig tegn til vold. Det lokale politiet opplyser at det dreier seg om et selvmord og dobbeltdrap (utvidet selvmord). Den gjenlevende sønnen stiller seg tvilende til denne versjonen, og tror faren ble drept (har han uttalt til Daily Mail).
 • Mikhail Watford (66), en russisk oljemilliardær som er født i Ukraina, ble funnet død i hjemmet sitt i Surrey i England 28. februar. Politiet i Surrey anser ikke dødsfallet som mistenkelig, ifølge CNN. En nabo skal imidlertid ha opplyst om at Watford hadde fortalt henne at han sto oppført på «Putins drapsliste».
 • Vasily Melnikov (40), en russisk forretningsmann og MedStom-eier (legemiddelprodusent), og hans kone (41) og to barn (fire og ti år) ble funnet knivdrept i deres luksushjem i byen Nizjnij Novgorod vest i Russland 23. mars (ifølge den russiske avisen Kommersant). Politiet opplyste den gang at det ikke fantes tegn til innbrudd og at det ble gjort funn av flere kniver på åstedet. Selvmord og trippeldrap (utvidet selvmord) skal være en av hypotesene politiet jobber utfra. Naboer og familiemedlemmer stiller seg imidlertid tvilende til denne hypotesen.

– En del av repertoaret

Jakub M. Godzimirski, som er seniorforsker og Russland-ekspert ved NUPI, tror det er lite sannsynlig at alle de åtte russiske næringsliv- og energitoppene er tatt av dage av russiske etterretningstjenester, og at dødsfallene skal ha blitt fordekt som selvmord.

– Det er flere hundre tusen mennesker som dør i Russland hvert år (2,4 millioner i 2021 red.anm.). Dette er veldig naturlige prosesser. Disse dødsfallene skjer under litt mystiske omstendigheter og de vekker oppsikt. Men selvmordsraten i Russland er relativt høy sammenlignet med mange andre land, og statistisk sett er det flere menn enn kvinner som begår selvmord. Alle disse tilsynelatende selvmordene omhandler menn, sier Godzimirski til Nettavisen.

– Men når man ser på sovjetisk og nyere russisk historie, har det vært tilfeller av at statlige organer har vært involvert i likvideringer. Drap og likvideringer er en del av det sovjetiske og russiske repertoaret. Samtidig kan man ikke si at russiske myndigheter står bak alle disse mistenkelige dødsfallene, sier han.

Mistenkte russiske likvideringer

Godzimirski ramser på stående fot opp en rekke eksempler på det som mistenkes for å være sovjetiske/russiske statsautoriserte likvideringer:

Stepan Bandera (ukrainsk politiker) som ble drept i München i 1959, Georgi Markov (bulgarske journalist/skribent) som ble forgiftet med ricin i London i 1978, Boris Nemtsov (russisk opposisjonspolitiker) som ble skutt og drept utenfor Kreml i 2015, Aleksej Navalnyj (russisk opposisjonspolitiker) som ble forsøkt likvidert ved forgiftning i 2020 og ikke minst Anna Politkovskaja (russisk gravejournalist) som ble skutt og drept i Moskva i 2006.

Han viser også til en rekke tsjetsjenske opprørsledere som har dødd under mystiske omstendigheter i russiske fengsler. Godzimirski trekker også fram den sovjetiske etterretningsoffiseren Pavel Sudoplatov, som er kjent for å ha ledet en sovjetisk etterretningsavdeling med ansvar for likvideringer.

– Hva sier magefølelsen din, Godzimirski?

– Det er vanskelig å bevise eller påvise noe som helst, så man må forholde seg til den offisielle forklaringen. Men man kan gjøre seg noen tanker rundt dette, og ha i bakhodet at Sovjetunionen og Russland - i likhet med mange andre land - har en historikk med statlige likvideringer.

– Kan være sammensatte årsaker

Godzimirski sier det kan være mange irrasjonelle grunner til at russiske nærings- og energitopper blir såpass desperate at de velger å begå selvmord.

– Det kan være at man mister jobben, at man mister innflytelse, at man har fått beskjed om at man er alvorlig syk eller anklager om korrupsjon. Det kan også være en kombinasjon av disse tingene, sier NUPI-forskeren.

– En fellesnevner for alle disse personene, er at de mistet livet på et eller annet vis, og at det har skapt mye oppmerksomhet rundt dødsfallene. Når det gjelder disse selvmordene kan det være forskjellige årsaker som ligger bak. Det kan være en personlig tragedie, sier han.

– I noen tilfeller kan det være at den russisk stat hadde en direkte rolle, og i andre tilfeller en mindre direkte rolle. Det betyr ikke nødvendigvis at etterretningsoffiserer har stått bak og dyttet noen ut av et vinduet. Men det kan være at noen har skapt det som oppleves som en uutholdelig situasjon gjennom press, trusler eller gjennom tap av innflytelse, posisjon og inntekter og så videre. Men dette er bare spekulasjoner, påpeker Godzimirski.

Utvidet selvdrap

Godzimirski påpeker at utvidede selvdrap er et kjent fenomen som rammer over hele verden, og viser blant annet til den norske politimannen i Svelvik som er mistenkt for å ha tatt sin kone og to barn med i døden i 2021.

– Disse utvidede selvmordene skjer ikke bare i Russland. En tenkt situasjon kan for eksempel være at familiens hovedforsørger har mistet inntektsgrunnlaget, som følge av å ha mistet jobben eller tapt mye penger på dårlige investeringer, og dermed tatt en irrasjonell beslutning om å ta livet av familien og seg selv fordi vedkommende tenker familien ikke vil klare seg på egenhånd og at de vil havne i trøbbel. Det mest kjente tilfellet er Goebbels som tok livet av sine seks barn på slutten av andre verdenskrig, sier Godzimirski.

De såkalte Goebbels-barna ble drept av moren Magda Goebbels i Adolf Hitlers bunker 1. mai 1945. Magda og Joseph Goebbels (Nazi-propagandaministeren) begikk selvmord kort tid etter.

Andre vindu-dødsfall

Det har også vært en rekke andre mystiske dødsfall av russere i oppløpet til Ukraina-krigen, hvor en rekke personer har dødd som følge av fall fra bygninger:

 • En russisk diplomat ble funnet død i Berlin i oktober 2021 etter at han angivelig falt fra et vindu. Ifølge ubekreftede meldinger skal han ha vært en FSB-offiser med diplomat som dekke.
 • Grunnlegger av den nasjonalistiske bloggen Sputnik, Pogrom Jegor Prosvirnin, ble funnet død etter å ha falt ut av vinduet i en Moskva-leilighet i desember 2021.
 • Dan Rapoport (52), som er en latvisk-amerikansk bankmann og Putin-kritiker (som forlot Ukraina rett etter invasjonen), ble funnet død på gaten utenfor en luksusbygning i Washington D.C. 14. august. Politiet etterforsker hendelsen som et mistenkelig dødsfall (ifølge Politico).
 • Sergej Tkatsjenko, tidligere forretningspartner med Rapoport, ble funnet død etter å ha falt ut av sin Moskva-leilighet i 2017.
 • Under pandemien skal minst fire russiske helsearbeidere ha falt ut av vinduet. Kun én av dem overlevde med alvorlige skader. Minst tre leger skal ha falt ut av vinduer i løpet av en toukersperiode i april og mai 2020. Ifølge nyhetsmeldinger skal legene i forkant av hendelsene ha protestert mot elendige arbeidsforhold under den første pandemibølgen.
 • Alexander Kaganski var en forsker som jobbet med å utvikle en Covid-19-vaksine. Han ble funnet død etter et fall fra et høyhus i St. Petersburg i desember 2020. Politiet hevder det var selvmord.