Tirsdag kveld møttes de for siste gang.

– Ingen av oss kjente hverandre fra før, men nå har vi blitt kompiser. Jeg håper likevel at det er siste gang vi sitter her sammen, sier en av dem.

Alle begynner å le høyt, men det er alvor i det han sier. For målet er jo at de ikke skal begå noe kriminelt igjen.

Han fortsetter:

– Jeg vil legge til at det har vært trygt å dele følelser og erfaringer her. Både med gutta, men også kursholderne og Linn Tonje, sier han og ser bort på Lene Østergaard og Marian Elmi fra Røde Kors og ungdomsansvarlig Linn Tonje Onsaker Hollup fra Kriminalomsorgen i Østfold.

Lært hva triggerne er

«Gatemegling» er er et kurs i regi av Røde Kors for å forebygge vold og konflikt blant unge mennesker, som foregår gjennom opplæring av ungdom – hvor de tilegner seg konkrete verktøy for håndtering av egne konflikter, og i tillegg lærer å megle, slik at de kan bidra konstruktivt inn mot andres konflikter.

  • Les mer om «Gatemegling» her.

– Jeg hadde ikke så høye forventninger til kurset, og trodde egentlig vi bare skulle høre på noen prate eller holde foredrag, sier en av guttene og fortsetter:

– Men det har ikke vært sånn i det hele tatt. Vi har lært blant annet gjennom lek og gruppesamtaler. Jeg er veldig glad for at jeg fikk dette tilbudet. Jeg har lært mye om meg selv og konflikthåndtering. Fra og med i dag skal jeg gå noen runder med meg selv før jeg utagerer. For nå har jeg lært hva triggerne mine er.

Han legger ikke skjul på at han tidligere har tydd til vold i konflikter.

Gutten som sitter ved siden av tar sin samfunnsstraff av helt andre grunner, men også fått god nytte av kurset.

– Jeg kommer til å ta med meg mye av det jeg har lært hjem. Jeg har en mor som er psykisk syk, og nå forstår jeg bedre hvordan jeg kan håndtere problemstillinger og konflikter på hjemmebane.

– Rørt og stolt

– Jeg blir utrolig rørt og stolt av å høre dette, sier Linn Tonje og smiler bredt.

Det er tydelig at hun bryr seg mye om dem.

Hun koblet på Røde Kors sitt kurs som en del av ungdomssatsingen til Kriminalomsorgen.

– Jeg ønsker at ungdom som er under straffegjennomføring skal tilbys hensiktsmessige kriminalitetsforebyggende tiltak, og Gatemegling er absolutt et tilbud de kunne få godt utbytte av og ta med seg videre.

– Ungdommene får i tillegg et kursbevis etter endt gjennomføring. Det står ikke at kurset er gjennomført i regi av Kriminalomsorgen. Og verktøyene de får med seg herfra er helt universelle – straffedømt eller ei.

– Sjefen min er veldig fornøyd med at jeg har gjennomført dette, skyter en av gutta inn.

Bygge lag

Kursholder og Gatemegler-koordinator Lene er opptatt av å bygge lag, og var spent på om guttene var villige til å åpne seg og ta kurset på alvor.

– Vi har erfaring med straffedømte, men det er jo ulikt fra gruppe til gruppe. Disse guttene har imponert meg stort, og når jeg sitter her og hører på dem nå – så innser jeg at de har sugd til seg det som har blitt formidlet som en svamp. De gjenforteller med egne ord, og det varmer hjertet mitt.

– Kommer dere til å fortsette å holde dette kurset?

– Det håper vi på!

Linn Tonje skyter inn:

– Vi ønsker veldig gjerne å videreføre samarbeidet med Røde Kors for å kunne tilby flere unge domfelte å gjennomføre kurset.

Fem sekunder som skiller

Journalisten snur seg til guttegjengen igjen, som sitter rundt i en halvsirkel. Duften av pizza har fylt rommet siden avisen kom.

– Det er mange andre ting vi heller burde gjøre nå, enn å sitte her og ta samfunnsstraffen vår.

– Det kan være fem sekunder som skiller å gjøre noe kriminelt eller ikke. Sånn er det i hvert fall for meg. Hvis noen kommer opp og slår meg i bakhodet, er det veldig lett å slå tilbake – og da er vi i gang, sier en av guttene.

– MEN, takket være spesielt Lene og Marian kan vi forebygge at det skjer. Blant annet gjennom kommunikasjon og kroppsspråk.