Gå til sidens hovedinnhold

Unge kunder låner billigst

Artikkelen er over 6 år gammel

Nå er det flere banker som låner ut penger til rente på 2-tallet. Men ikke alle kundene får dette supertilbudet.

Banksjef i DnB lokalt, Ingvar Høstbjør, forteller om god fart i lånemarkedet.

LES OGSÅ: En bankæra er over

– Det henger sammen med at vi har et velfungerende boligmarked i Fredrikstad, sier han.

Noen slipper billigere

Renten er på vei ned. I DnB er det mulig å låne til 2,9 prosent nominell rente, men det gjelder bare unge kunder og såkalte Saga-kunder. Høstbjør forklarer at det siste er kunder som har en million kroner i inntekt eller et par millioner kroner på sparekonto.

LES OGSÅ: – Følg opp banken!

– Det er ikke vanskelig å forklare hvorfor unge kunder bør ha lavere lånerente. Kundegruppen med høy inntekt vil alle bankene ha tak i, og vi må lage tilbudet deretter, sier Høstbjør.

For ordinære kunder er 3.25 prosent nominell rente beste tilbud, mot pant i fast eiendom.

Flere eksperter tror at den norske renten faller enda mer etter hvert.

– Vi tror at det blir et nytt rentefall. Renten skal litt lenger ned, sier Høstbjør.
Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse utelukker ikke overfor VG at lånerenten kan havne under 2 prosent.

LES OGSÅ: Rekordlav rente – og du får mindre å rutte med

Null rente i Sverige

I Sverige har det vært så dramatisk at styringsrenten fra nasjonalbanken rett før jul ble satt til null. Banksjef Høstjør i Fredrikstad understreker at dette ikke betyr at det går an å låne gratis i Strømstad.

– Men vil ikke utviklingen i alle fall gjøre det fristende å ta opp valutalån på svensk side, slik at DnB får mer konkurranse?

– Jo det kan du si. Bankene skal ha påslag og marginer på toppen for å gi et valutalån. Det er ikke entydig at dette blir billigere enn å låne i Norge. På toppen kommer risikoen for svingninger i valutakursene, noe som kan bli merkbart når lånet skal betales tilbake.

– Tror du at folk vil låne mer i takt med lavere rente?
– Noen vil sikkert låne mer, til dyrere bolig eller bedre bil. Men som bank er vi forpliktet til å vurdere om kunden tåler mer lån. Kravet er at alle kundene skal kunne tåle en renteøkning på fem prosent. Det er Finanstilsynets regler, sier Høstbjør.

Tror det blir nye kutt

Også avdelingsbanksjef Sven Hermansen ved Sparebank Øst forklarer at renten går ned, og at det mest sannsynlig blir nye kutt senere.

– Vi går ned til 2,85 prosent for kunder under 34 år og med god sikkerhet. Vi vurder også andre endringer akkurat nå, sa han til FB mandag ettermiddag. Banken har også en nettbasert løsning som kommer bra ut på Forbrukerrådets oversikt Finansportalen.

Kommentarer til denne saken