– Det mest skremmende er nok at de ikke skjønner hvor alvorlig det er med spredning av bilder og videoer via telefon og datamaskin.

– Eller hvor ille det kan være å få fjernet det som blir spredd.

Det sier Hans-Kristian Ek, dataetterforsker i politiets avsnitt for etterforsking av nettovergrep, ved politiets publikumssenter på Grålum.

Han forteller om hendelser politiet de siste årene har etterforsket i Øst politidistrikt. Om bilder og videoer som spres i sosiale medier, og spesifikke nettsider hvor politiet vet at det foregår avtaler om sex.

– Deler helt ukritisk

Han mener det er skremmende at mange – både ungdom og voksne – ukritisk deler videre bilder og videoer med seksuelt innhold.

– Vi har hatt et tilfelle med en video hvor en liten gutt blir gitt oralsex av en voksen kvinne. Etterpå skal han prøve å gjennomføre samleie med den voksne kvinnen, men hvor han ikke får til eller skjønner hvordan. Han er jo et barn og vet ikke hvordan det skal gjøres, sier han alvorlig.

– Det er en video som har gått viralt fordi voksne og ungdom synes det er humor at den lille gutten ikke får til eller skjønner. Her er det lite sannsynlig at det er pedofile som deler, men heller folk som ikke skjønner alvoret med det de gjør og ser på det som humor.

Den erfarne politioverbetjenten rister litt oppgitt på hodet.

Deling av bilder og videoer i sosiale medier føyer seg inn i rekken over utfordringer politiet har med ungdomsmiljøene i kommunen.

Som Fredriksstad Blad tidligere har skrevet, er politiet bekymret for kriminelle 13- og 14-åringer, og skoler slår alarm om ungdommenes språkbruk.

Vi ser stadig tilfeller med videoer som går viralt fordi folk ikke skjønner alvoret.

Hans-Kristian Ek, dataetterforsker i politiet

Her står Ek inne på et av politiets lukkede rom. Her henter de ut viktig informasjon om overgrep fra hele distriktet.

Eskalerer til fysisk sex

I tillegg finnes en annen kategori Ek og hans kolleger stadig havner borti. Unge jenter som tjener gode penger på å selge bilder av seg selv på ulike nettsider eller via sosiale medier.

– Noen av disse jentene er utspekulerte og tar bilder uten å vise hodet, eller så henter de også bilder fra nett. Dette er bilder de tjener store penger på, og som kjøper selv enkelt kan finne på nett.

– Hvor mye kan man tjene på det?

– Etter hva vi har sett, tar de gjerne mellom 300 og 500 kroner per bilde, sier Ek.

– Men vi har også saker hvor det har eskalert fra salg av bilder til fysisk sex, og da ligger prisen gjerne på 5.000 kroner for et ligg.

Og nettopp det er en stor utfordring for politiet. Jentene som treffer andre og selger sex for gode penger, ønsker ikke å samarbeide med politiet.

– Vi har vært borti jenter helt ned i 16-årsalderen som ikke vil fortelle oss om det, fordi det er lettjente penger for dem. De ser ikke på seg selv som noe offer nå, men det kan det fort være de gjør om noen år, sier Ek.

– Noe annet som skremmer oss når vi ser chattene mellom disse partene, er at jentene ofte blir forespurt å gjennomføre samleiet uten kondom. I stedet for å svare nei, sier de da heller at de vil ha mer penger.

Vi har saker hvor det har eskalert fra salg av bilder til fysisk sex, og da ligger prisen gjerne på 5.000 kroner for et ligg.

Hans-Kristian Ek, dataetterforsker i politiet

Ulovlige «dickpics»

Han forteller at de ofte har saker hvor ungdom er involvert.

– Noe vi ser mye av blant spesielt ungdom, er at mange deler bilder uten samtykke fra mottageren. Man må vite i forkant at mottageren vil ha bildet man skal sende, og det er faktisk et krav, sier han.

– Så det er faktisk ulovlig i de tilfellene hvor gutter sender «dickpics» til noen som ikke vil ha det eller har bedt om det.

Politiet har tatt beslag i flere datamaskiner. De oppbevares på et eget rom i en lukket avdeling.

Ek tror mye av folks oppførsel på nett, og da spesielt i tilfellene som inkluderer bilde- og videodeling, skyldes at de ikke vet bedre.

– Folk sender nok uten å tenke, rett og slett. Det er det mye av, sier Ek og tilføyer:

– Tidligere hadde vi nesten utelukkende tilfeller hvor voksne menn prøvde å lure yngre jenter til å sende bilder ved å utgi seg for å være yngre. Slike saker ser vi fortsatt, men i tillegg har vi også saker hvor alderen til den i andre enden tydelig, men de opptrer mer pågående mot de unge jentene og prøver å lokke dem.

Voldtekt på nett

Han forteller om et tilfelle hvor en 19 år gammel gutt chattet med en 13 år gammel jente.

Ifølge Ek skjønte gutten at det var feil, men han klarte ikke å stoppe.

– Det har nok noe å gjøre med at det foregår bak en skjerm. Det skaper en avstand, og man klarer ikke å forstå alvoret.

Gutten ba den unge jenta om å sende noen lettkledde bilder av seg selv. Derfra eskalerte det.

– I det øyeblikket han ba henne ta noen fingre inn og sende bilde av det, ble det en voldtekt, ettersom hun var under 14 år, sier Ek alvorlig.

– Da han fikk henne til å gjøre dette, og det trenger ikke å være press involvert i forkant, så blir det klassifisert som en voldtekt, og da er det tre til ti års strafferamme.

– Det kan være alle

Andre ganger kan unge jenter, eller i noen tilfeller gutter, føle seg presset til å dele mer enn de ønsker.

– De blir av den andre parten oppfordret til å gå lengre og lengre. Hvis de nekter å gjøre det, kan de bli møtt med press om at den andre parten sprer bildene som allerede er sendt på Instagram eller andre sosiale medier, slik at alle får se dem, forteller han.

– Det gjør at mange føler at de ikke har et valg.

Andre ganger holder det at den andre parten oppfordrer jentene til å sende mer lettkledde bilder, helt uten bruk av press- eller lokkemidler.

– Vi har flere tilfeller med jenter mellom ti og 14 år som byr på seg selv. Men de er jo barn, og skjønner ikke hva de gjør. Det er først når det blir oppdaget at de skjønner det, sier han.

– Da går alvoret opp for dem og de skjønner hvor dumt det er, og får ofte dårlig samvittighet når foreldrene får vite om det.

– Hvilke jenter er dette?

Det er alle. Jenter fra alle miljøer og områder.

Hans Kristian Ek

Jeg tror det er en allmenn oppfatning om at de som driver med dette, er de som ikke har det bra hjemme. Men det er ikke det, altså. Det kan være alle.

Hans Kristian Ek

Mye blir ikke oppdaget

I andre tilfeller kan jenter og gutter frivillig la seg filme mens de utfører seksuelle handlinger. Angeren og frykten kommer derimot så fort videoen er spredt videre, og de får høre om den fra andre.

– Det er først da det går opp for dem hvor ille det er. Flere av dem vil da gjerne ha videoen stoppet, men det lar seg nesten ikke gjøre å stoppe noe sånt, sier Ek og tilføyer:

Mange av sakene vi har, handler om ungdom som ikke skjønner bedre.

Hans-Kristian Ek, dataetterforsker i politiet

Ofte er det barna og ungdommenes foreldre som merker at noe er galt, eller at barnet deres mottar innbetalinger og overføringer via for eksempel Vipps.

– Er det mye som ikke blir oppdaget?

– Ja, masse. Det er masse som ikke blir oppdaget, og noe av grunnen er fordi det ofte er skambelagt for de involverte, sier han.

– Vi ser for eksempel at jenter som sender bilder av seg selv til en mottager som ikke er snill, mottar trusler og press for å gå enda lengre. Da opplever de skam ved å fortelle om dette til mor eller far eller politiet.

Det er masse som ikke blir oppdaget, og noe av grunnen er fordi det ofte er skambelagt for de involverte.

Hans-Kristian Ek, dataetterforsker i politiet

Opptatt av åpenhet

Selv har Ek vært det han kaller for streng med sine egne barn. De måtte fylle 13 før de fikk tilgang til sosiale medier, og var blant de siste i sine vennegjenger som fikk egne telefoner.

– Samtidig har vi alltid vært veldig opptatt av åpenhet, og det tror jeg er et stikkord for alle foreldre, sier han og tilføyer:

– Jeg har vært aktiv på internett siden 1994 og visste på et tidspunkt ikke at mitt eget barn hadde to Snapchat-kontoer, så det sier litt om hvor enkelt det er å bli lurt som foreldre.

– Hva kan man som foreldre gjøre i en tid med sosiale medier og arenaer foreldre ofte ikke har tilgang til?

– Det første tipset er at om man har en datamaskin, ha den i stua. Vær åpen om at det er familiens datamaskin, og at alle kan bruke den. Men hvis man skal spille eller lignende, må man gjøre det så foreldrene har oversikt, sier han.

Samtidig må man bruke god tid på å snakke om at bilder og videoer kan spres, og at det ikke er mulig å stoppe det så fort det er delt.

Hans-Kristian Ek, dataetterforsker i politiet

Ikke lett som foreldre

– Er foreldre naive?

– Det er veldig både og. Det fleste tror jo godt om sine barn, men vi har også vært borti tilfeller hvor foreldre har nektet til oss at det er deres barn det dreier seg om, til tross for at bevisene har vært veldig klare.

– For mange handler det om at de ikke orker å ta det innover seg, og da rettes heller frustrasjonen og sinnet mot politiet, i stedet for å løse saken.

Ek forstår at mange foreldre synes det er utfordrende å henge med i barnas sosiale liv – og spesielt når mye av det foregår i sosiale medier. Det er ikke alltid like lett å holde kontroll, mener han.

– Det er ikke lett å være foreldre. Barna kan fort bli ekskludert hvis de ikke får ha Messenger eller Snapchat når alle vennene har det og gjør avtaler der. Men i de tilfellene er det viktig med åpenhet. Vær ærlig om at det ikke er alle man treffer på nett som er snille – og bruk god tid på det, avslutter han.