Se opp for ekstremistene i Ekstremgata!

EKSTREMIST SOM PREKÆR: Martin Beyer-Olsen som den mest ekstreme av de ekstreme i Ekstremgata, hvor halvparten av Syria-farerne kommer fra. Foto: Skjermdump fra video

EKSTREMIST SOM PREKÆR: Martin Beyer-Olsen som den mest ekstreme av de ekstreme i Ekstremgata, hvor halvparten av Syria-farerne kommer fra. Foto: Skjermdump fra video

Artikkelen er over 5 år gammel

Humoristen Martin Beyer-Olsen lot seg ikke akkurat skremme av at Språkrådet hudflettet tullingen hans med østfolddialekten. Nå har han vært i Ekstremgata!

DEL

– Hællæææææiiææææiææææ, roper den mest ekstreme av alle ekstremister i Ekstremgata på et videoinnslag lagt ut på NRK P3s Facebook-sider.

(Se video i bunnen av artikkelen)

– Ekstremisme mer jovial med østfolddialekt

I Ekstremgata i Østfold er alle fullstendig ekstreme, men fremstår relativt ufarlige, siden alle går rundt med store smil og prekær skikkelig østfolddialekt når de prekær med hverandre. 

– Vi har jo ekstrem-humanetikere oppi gata her, også, fastslår karakteren til Beyer-Olsen, mens P3 opplyser på Facebook-sidene at det farligste med videoen er dialekten.

– Ekstremisme er jo ikke bra, men den blir jo mer jovial med østfolddialekt, sier østfoldingen Beyer-Olsen.

Kritisert av Språkrådet

Det er bare få dager siden han skapte skikkelig dialektdebatt med østfoldkarakteren René André Andreassen Ask i Underholdningsavdelingen. Språkrådet mente østfoldingene ble fremstilt som enkle grensehandlere som røker og spiser bacon.

LES OGSÅ: FB-leder: Hællæ, Martin!

– Det er pinlig når en mektig aktør som NRK velger å sparke nedover i landets språklige hierarki, sa Språkrådets seksjonssjef Karine Stjernholm i en kronikk publisert på NRKs yting-side etter dette.

Det har ikke skremt Beyer-Olsen og kollegene fra å lage mer dialekttull.

– Køler på

– Nei. Det eneste vi kan gjøre er å køle på mer dialekt i monitor, sier Beyer-Olsen. Han lover også en østfoldekspert på Underholdningsavdelingen på lørdag.

– Som tar for seg nok et komplekst tema på en enkel måte, forsikrer han.

Sketsjen om ekstremistene i Ekstremgata er en del av en ny serie som heter Norske Fordommer. Serien har premiere førstkommende onsdag på NRK 3. Snutten fra Ekstremgata kommer i mars.

Tuller med rase, sex og sykdom

– Vi tar tak i seks hovedtemaer i løpet av serien: rase, status, tro, utseende, seksualitet og sykdom, opplyser prosjektleder Øyvind Thoen i NRK.

– Er Ekstremgata Lislebyveien?

– Det vet jeg ikke. Så lokalkjent er jeg ikke, sier Thoen.

Etter kronikken fra Språkrådet, uttalte for øvrig Beyer-Olsen at han trodde at Språkrådets Stjernholm hadde misforstått karakteren Andreassen Ask i den omdebatterte episoden av Underholdningsavdelingen.

– Jeg lever at tull og fanteri og når jeg er nordlending i karakter, så tuller jeg også med den dialekten. Da er jeg en dummere versjon av meg selv, og det er det samme jeg gjør med alle dialekter jeg fleiper med. Språkrådet har misforstått at østfoldingen i lørdagens episode er dum, han forklarer derimot en meget komplisert situasjon på en forenklet måte, sier han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken