– Vi ser at det blir utfordringer med solsikkeolje som innsatsfaktor i en del produkter fremover, og vi jobber med å kartlegge alternativer til solsikkeolje som ingrediens.

Det sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, til Nettavisen.

Norgesgruppen er landets største dagligvareaktør. Med kjedene Kiwi, Meny, Bunnpris, Spar og Joker, står dagligvareaktøren for mer enn 40 prosent av markedsandelene.

Matprodusentene har bedt om å få endre oppskriften

Søyland opplyser at de har fått meldinger fra leverandørene om at det vil bli aktuelt å endre oppskriften på grunn av mangel på solsikkeolje. Søyland viser til at de ikke sitter med noen oversikt på hvilke matvarer det gjelder, og henviser til produsentene.

Kommunikasjonssjef Hanne Knudsen i Rema 1000 sier at de også har fått beskjed om at det vil bli endringer i produkter med solsikkeolje.

– Vi har mottatt et fåtalls søknader som omhandler palmeolje fra produsentene, samt informasjon om endringer til andre typer vegetabilske oljer. Vi er i prosess for å avklare dette, sier hun til Nettavisen.

Knudsen understreker at Rema 1000 vil etterstrebe åpenhet om hvilke varer det gjelder.

– Vi forventer at matleverandørene og produsentene har tydelig kommunikasjon mot forbrukerne og de midlertidige endringer de gjør, sier hun.

Nettavisen har stilt Orkla, som blant annet er leverandør av merkevarer som Grandiosa, Stabburet, Toro og Nidar til dagligvaremarkedet, restauranter og hoteller. Det børsnoterte selskapet besørger også Norden, Baltikum og utvalgte land i Sentral-Europa.

– Arbeidet pågår. Vi har dialog med våre leverandører og arbeider intenst med produktutvikling. Vi vil si tydelig fra når vi gjør endringer i våre produkter, uttaler Håkon Mageli, konserndirektør for kommunikasjon og bedriftsforhold i Orkla, til Nettavisen.

Snacksprodusenten Maarud er helt avhengig av solsikkeolje for å steke potetgull. De svarer ikke direkte på om de vil endre ingrediensene i sine produkter

– Vi gjør vårt ytterste for å beholde solsikke- og rapsolje i våre produkter. Utover det har jeg ingen kommentar på de andre spørsmålene dine, uttaler Cathrine Moksnes, pressekontakt i Maarud, til Nettavisen.

Scandza som produserer Kims snacksprodukter, som i all hovedsak stekes i solsikkeolje, sier at de ikke kan melde om endringer i produksjonen.

Holder kortene tett til brystet

Nettavisen har stilt både Orkla, Scandza og Maarud spørsmål om hvilke konkrete matvarer som vil bli endret. Vi har også spurt om Nugatti , Mariekjeks eller potetgull vil få ny oppskrift.

Produsentene svarer ikke på spørsmål om hvilke merkevarer som vil bli berørt, eller hvilke konkrete matvarer de nå har bedt om dispensasjon for hos dagligvareaktørene.

Nugatti inneholder mest solsikkeolje og sukker. Solsikkeolje er også blant de tre viktigste ingrediensene i den tradisjonelle Marie-kjeksen fra Sæthre, som Orkla produserer.

Dagligvareaktørene viser til matprodusentene på direkte spørsmål om hvilke matprodukter som er omfattet:

– Vi har fått signaler fra leverandører på at dette er kommunikasjon de selv ønsker å ta direkte når det er aktuelt. Vi vil respektere dette, sier Tor Erik Aag, kommersiell direktør i Oda, til Nettavisen.

Ukraina er verdens største produsent av solsikkeolje

Før påske ble det klart at Rema 1000 åpner for at palmeolje kan erstatte solsikkeolje i flere matvarer som følge av Ukraina-krigen.

– Vi vil understreke at et unntak vil være en aller siste utvei, et unntak vil også kreve dokumentasjon på at andre alternativer ikke kan oppdrives, og det vil være midlertidig, uttalte kommunikasjonssjef Hanne Knudsen i Rema 1000.

Dagligvarekjeden har hatt nulltoleranse for palmeolje i produktene siden 2014.

Knudsen understreker at det er et midlertidig unntak i en veldig spesiell situasjon.

Siden krigsutbruddet i Ukraina 24 februar har prisene på vegetabilske oljer gått i taket. Mangel på solsikkeolje har ført til press på andre vegetabilske oljer i råvaremarkedet.

  • Palmeolje har økt med 78 prosent siden i fjor.
  • Rapsolje har nådd et historisk høyt prisnivå, og steget med 19 prosent siden 17. februar.
  • På ett år har rapsolje blitt 32 prosent dyrere.
  • Soyabønner er nå på et historisk høyt nivå, og har steget med 10 prosent siden i fjor.

Det viser tall på råvarer fra Trading Economics.

I starten av mars fortalte Christopher Harlem, administrerende direktør i råvarehuset, Harlemgruppen, at de ikke lenger får tilbud på verken solsikke-eller rapsolje.

Råvarehuset kunne fortelle at prisen hadde doblet seg etter krigsutbruddet i Ukraina.

Ukraina står for nær 50 prosent av verdens solsikkeproduksjon – Russland nær 30 prosent. Krigen får derfor står innvirkning på verdens tilgang til vegetabilske oljer. I starten av krigen ble det meldt om at arbeiderne ved Kernel i Ukraina, hadde forlatt fabrikkene for å melde seg til krig. Fabrikken er verdens største produsent og eksportør av solsikkeolje.

Danmark, Storbritannia, Tyskland Spania er blant landene som har innført rasjonering i butikkene på vegetabilske oljer. Ingen norske dagligvareaktører melder om at det vil bli rasjonering i butikkene.