– Du går ikke videre, sa dommerne til meg i UKM i 1999

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.For et knapt år siden landet en bunke VHS-er i postkassa mi. Kassettene inneholdt mangfoldige timer med glemte minner fra sent nittitall med Rådebandet Empire. Blant klippene var det opptredener under NM i Rock, Momarkedet, Bull Island og, ikke minst, UKM.

Lørdag går UKMs fylkesmønstring av stabelen i Blå Grotte.

UKM, kort for Ung Kultur Møtes, er et nettverk av små lokale festivaler hvor ungdom kan delta med alle slags kulturuttrykk. Alle under 20 år kan delta. 25.000 deltagere deltar på 360 lokale mønstringer. Så sendes 6.600 av dem videre til fylkesmønstringer. Fra disse sendes omkring 30 innslag til den nasjonale UKM-festivalen i Sandnes.

UKM er ingen konkurranse. Juryens utvelgelse skjer på grunnlag av originalitet, kreativitet, publikumskontakt og kvalitet. Det uttalte målet til UKM, er at ungdommene skal ha det gøy, lære og møte andre som liker det samme.

Anders Holstad Lilleng, kulturanmelder

Anders Holstad Lilleng, kulturanmelder

UKM er en uvurderlig boltreplass for kulturinteresserte ungdommer, uavhengig av hva de holder på med og hvor ambisiøse de er.

På lokalmønstringene i Råde rundt årtusenskiftet var det band, dans, lyrikk, billedkunst, noveller og solo baryton, for å nevne noe. Selv prøvde jeg meg med standup. En av vitsene Anders (18) fortalte, var:

   – Det finnes mange kallenavn på Råde. Selv kaller jeg bygda Østfolds tarmsystem. Vi får det inn fra Sarpsborg og Fredrikstad, så sender vi det ut igjen i Moss. Det forklarer mosselukta!

 Jeg ble ikke sendt videre til fylkesmønstringa. Kanskje like greit.

Mange har sin spede begynnelse på UKM. Gitaristen i tidligere nevnte Empire, Jonas Granly, er nå den bipolare superstjernen Stig Mass Andersens musikalske høyrehånd. Den folkekjære underholderen Alexander Hermansen dukket opp som 19 år gammel konferansier på et av opptakene jeg fikk tilsendt. Torgeir Koppang, en av våre fremste unge jazzpianister, trakterte tangentene på UKM på et annet. Jeg kunne listet opp mange flere.

UKM er stedet der man kan gjøre akkurat det man vil på en scene. Det er også med på å vise hva ungdommene er opptatt av. Da vi startet på midten av nittitallet, var det band som dominerte. Da vi sluttet ved årtusenskiftet, var det dansegrupper som fylte programmet.

Lørdag får Fredrikstad se hva ungdommene er opptatte av. Sammen skal de ha det gøy, de skal lære og møte andre som liker det samme. Noen innslag er folkelige og når bredt, andre utforskende, smale og forfriskende rare. Det er akkurat sånn det skal være når fremtidens kulturarbeidere skal ta sine første skritt inn i scenelyset.

UKM er stedet der alt er lov.

Artikkeltags