Det var i facebookgruppen min Drikkegeeks at jeg ble tipset av en ung herremann som mente dette var en rødvin jeg burde ta en nærmere titt på. Og da ble det sånn. Vinen imponerte såpass at jeg valgte å dele tipset med leserne mine i avisen. Så her har du muligheten til å gjøre et lite kupp. Produsent Borgo Imperiale har fokus på stedegne italienske vindruer som Nero d’Avola og de ønsker å bringe tradisjonelle stiler av italienske viner til vinelskere verden over. Druene håndplukkes og en andel av druene tørkes med såkalt appassimento teknikk for å gi ekstra fylde og kraft til vinen. Den prisbelønte vinmakeren Stefano Chioccioli benytter moderne vinlagingsteknikker for å få frem alle nyanser av druen.

Druetypen er plantet over så å si hele Sicilia, og har røtter, bokstavelig talt, tilbake til 1600-tallet. Dette var opprinnelig en blandingsdrue- sammen med Frappato. Fordelen med Nero d’Avola er at den tåler varme, sol og tørt klima. Dette uten at syren blir slapp og man får dvask vin. Den modnes sent, spesielt hvis den dyrkes litt opp i høyden, noe som også er nyttig i det varme sicilianske klimaet. Dette gjør druen spesielt interessant i forhold til klimaendringer og global oppvarming.

Produktinformasjon:

Navn: Miopasso Nero d'Avola 2021

Metode: Håndplukkede druer. Trad og temp kontr vinifikasjon i ståltank. En andel av druene er tørket før vinif. i ventilerte rom i 30 dg

Varenummer: 1565001

Alkoholprosent: 13

Syre pr liter: 6,2

Sukker pr liter: 7

Pris: 129,90

Det er en del billigvin laget på denne druen som ofte kan sette de litt dyrere vinen i skyggen, men mitt råd er å teste både de litt dyrere vinene og ikke minst, slik som denne, de litt rimeligere.

Ukens vin ble drukket fra et Pinot Noir-glass fra Riedels Winewings-serie og følte glasset matcher vinen. Vinen har en flott, klar, kald rødfarge og dufter deilig av røde bær som kirsebær og jordbær. Etter litt tid i glasset kommer det frem innslag av plommer, vanilje og sjokolade. I munnen har den, som antatt, en deilig fylde, og ja dette kan virkelig minne om en Amarone. Gode innslag av røde, modne bær som kirsebær og jordbær men også litt plomme. Etter noen minutter i glasset åpnes vinen litt mer og man kjenner deilig preg av eikefat og sjokolade. Så merkes toner av tørkede frukter og urter.

Vinen har en flott og lang utgang. Utrolig mye vin for pengene.