Dette er en vin som kommer fra Spanias mest anerkjente vinhus, med røtter tilbake til 1890. Den førte vinen som ble produsert her var en Reserva-vin fra 1890, og er forgjenger til vinen Reserva 890 som vi kjenner til i dag. De var opprinnelig fem personer som startet det hele, og i 1904 ønsket en av grunnleggerne å fusjonere sitt eget vinhus, nemlig Ardanza inn i La Rioja Alta. For å feire sammenslåingen ble Gran Reserva-vinen 904 laget og disse to vinene ble hjørnestenene i La Rioja Alta.

I 1942 fikk vinene fra huset Ardanza enda en oppsving. Merkenavnet Viña Ardanza ble etablert og har gitt La Rioja Alta enda en sten å bygge sitt imperium på. Flere nye har siden kommet til. I 1974 så Viña Arana dagens lys, og i 1978 fulgte Viña Alberdi etter med både Crianza og Reserva. Så etter over hundre år med samme beliggenhet så de nødvendigheten på å fornye seg, og i 1996 sto det nye vineriet klart. Dette i Labastida i Rioja Alavesa, og de kunne fortsette produksjonen av kvalitetsvin med det nyeste innen teknologien.

Produktinformasjon:

Navn: Viña Alberdi Reserva 2018

Metode: Temp kontrollert gjæring på ståltenker 24 mnd fatlagring hvorav 12 mnd på nyere fat. 18 mnd flaskelagring

Varenummer: 299201

Alkoholprosent: 14,5

Syre pr liter: 5,2

Sukker pr liter: Mindre enn 3

Pris: 200

Med over 400 hektar vinmarker i noen av Riojas aller beste områder er grunnlaget for god vin lagt. Men det skal mer til enn rett jordsmonn for å lage god vin. Druesortene tempranillo, graciano, garnacha og mazuelo er alle omhyggelig plantet i de jordsmonn de trives best. Som typisk ellers i Rioja, er det hovedvekt på tempranillo-druen. Vinmarkene er fordelt over mange områder, blant annet: Briñas, Labastida, Villalba, Fuenmayor y Cenciero og Tudelilla. Vinmarkene ligger på ulike høyder over havet og med vinstokker som strekker seg fra unge til godt over 60 år. Forskjellige temperatursoner og jordsmonn er med på å lage unike viner med terroirpreg.

Så tilbake til dagens vin som ble drukket Burgundglass fra Riedel. Vinen har en flott, rødbrun farge og tar seg godt ut i glasset. På nese blir man først møtt med et deilig preg av røde bær i retning kirsebær samt litt tørket frukt. Etter litt tid i glasset utvikler den seg fint i retning tobakk, eikefat og skogbunn. Man kjenner også duften av solvarm lærjakke. I munnen er den fyldig, bløt og saftig. Den følger nesen og har en god syre. Den har en god lengde, og tørker fint.

Selv måtte jeg legge inn en bestilling på en kasse etter jeg smakte denne.