Av og til leser jeg smaksnotater og vinanbefalinger på Facebook og diverse blogger. I sist uke kom jeg over en artikkel om noen viner fra Wynns Coonawara Est og kom til å tenke på at dette må nok være noe for artikkelen min i avisa. Jeg har ved flere anledninger drukket viner herfra, og hver gang med stort hell.

Jeg tok turen nedom Torvbyen og kom hjem med denne, pluss to andre fra samme produsent. Det ble en flott mini-vinsmaking her hjemme. Historien er en Australsk drøm.

Det hele tok form i 1891 da John Riddoch plantet de første vinstokkene med Shiraz. Vinene ble visstnok brukt først og fremst til å destillere brennevin. Senere var det brødrene David og Samuel Wynn som kjøpte Chateau Comaum. Dette gjorde de etter sistnevnte oppdaget at jorden her var utmerket til dyrking av den kjente vindruen Cabernet Sauvignon. Chateau Comaum fikk navnet Wynn og vinindustrien ble for alvor endret i hele Australia. Grunnen var Davids kunnskaper. I dag er det vinmakerne Sue Hodder og Sarah Pidgeon som lager vinen, og Treasury Wine Estates som eier og drifter stedet.

Produktinformasjon:

Navn: Wynns The Gables Coonawara Cabernet Sauvignon 2019

Metode: Lagret 16 mnd på brukte fat

Varenummer: 11261301

Alkoholprosent: 13,6

Syre pr liter: 6

Sukker pr liter: mindre enn tre

Pris: 174,90

Druen i dagens vin er altså Cabernet Sauvignon. Vinen har en flott, mørkerød farge med et lite lillaskjær. På nese er det intense toner av modne solbær. Etter hvert kommer det frem innslag av fat og florale undertoner. Oppleves delikat. I munnen har den mye fruktighet og med god fylde. Den er godt balansert mellom sødme og syren, noe som gjør at man får en god opplevelse når man drikker den. Godt preg av mørke bær som solbær, med lette krydder- og urtetoner. God og fyldig utgang.

Denne passer utmerket til rødt kjøtt. Den drikker godt nå, men kan også lagres rundt 7–8 år.