Gå til sidens hovedinnhold

Fredrikstad får Norges første «Tweed Run»

Artikkelen er over 4 år gammel

I september arrangerer Østfolds egne tweed- og sykkelentusiaster, Knut Thomas Hareide-Larsen og Trond Svandal, sykkelløp med fokus på stil og hygge.

For første gang arrangeres Tweed Run i Norge, og det i Fredrikstad. Sykkelløpet går av stabelen 2. september 2017, og det er alt annet enn fart og plasseringer som står i fokus.

– Dette er et arrangement for den som liker sykkelturer og det gode liv, sier arrangør Knut Thomas Hareide-Larsen.

Stil og hygge i sentrum

Løpet har sitt utspring i London, og er et arrangement for hele familien. I statuttene står det at både te-pauser og piknik skal legges inn i programmet, og i Fredrikstad blir det lagt inn en egen vri.

– Vi kommer til å ha en løype på omtrent en mil, men det blir pauser og et rolig tempo hele veien, forklarer Hareide-Larsen.

– Vi kjører fellesstart med en tekopp i Gamlebyen før vi kaster oss på syklene. Etter en times sykling tar vi en te-pause før vi sykler videre til et piknik-stopp. Her kan man sette seg ned med medbrakte matpakker, eller man kan kjøpe mat fra våre samarbeidspartnere i Kirkens Bymisjon. Målgang er tilbake i Gamlebyen der vi vil dele ut premier, blant annet for morsomste sykkel og beste påkledning.

Om man sykler på elsykkel, klassisk sykkel eller et gammelt vrak har altså ikke noe å si, så lenge man gjør det med stil. Hareide-Larsen siterer Twees Runs britiske arrangør; Theres is no such thing as overdressed – det finnes ikke noe som heter overpyntet.

– Garderoben kan like gjerne komme fra Oxford Street som fra Fretex – eller begge deler, sier han.

Penger til Kirkens Bymisjon

Sammen med de tweedkledde arrangørene står Kirkens Bymisjon, Fredrikstad kommune gjennom Byjubileumskomiteen og noen av byens sykkel- og matentusiaster. Dette er et arrangement som skal gi tilbake til samfunnet.

– En del av inntektene fra billettene går til Kirkens Bymisjon som er med fordi de jobber med sykler og mennesker som trenger å bli tatt vare på. Blant annet gjennom driften av Pedalen går pengene tilbake til de som liker å sykle, og det synes vi er fint.

Både Pedalen, Café Britannia og arbeidstiltaket «I jobb» vil være involvert i arrangementet, og Lasse Imrik i Kirkens Bymisjon synes det er flott å være med på Tweed Run.

– Kombinasjonen sykkel, miljøbevissthet, mat og fellesskap er musikk i våre ører, og vi er veldig glad for å være med på dette unike arrangementet.

450 billetter

I mai reiser Hareide-Larsen og Trond Svandal London for å være med på det opprinnelige Tweed Run for andre gang. Det blir en salgs studietur.

– Det er mye som må være i orden til september, og vi håper så mange som mulig melder seg på, sier Hareide-Larsen.

I anledning byjubileet legges det ut 450 billetter til sykkelløpet 1. april. Det blir anledning til å kjøpe enkeltbilletter, og familiebilletter.

– Vi kommer til å være på plass når Fredrikstad kommune inviterer til vårsjekk av sykler i Bylabratoriet nå på lørdag, så da kan de som vil melde seg på gjøre det, og de som vil ha mer informasjon kan komme å få det, sier Hareide-Larsen.

Kommentarer til denne saken