Gå til sidens hovedinnhold

Aliya (16) fra Fredrikstad har blitt kjendis i virkelighetens «Skam»

Artikkelen er over 3 år gammel

16-åringen fra Fredrikstad deltar i virkelighetens «Skam». – Tilbakemeldingene har vært utrolige, sier Aliya (16).

Gjennom programserien «Sult» har NRK-reporter Magnus Brenna-Lund mer eller mindre fotfulgt 16 år gamle Aliya Isman fra Fredrikstad gjennom fasteperioden Ramadan. For å lage nett-tv og dokumentar. 

Onsdag var programskaperen hjemme hos Aliya og moren hennes for å se dokumentaren før den skal på lufta.

– Jeg sa jeg kom til å sitte utenfor soverommet og vente på at hun ble så sulten at hun sprakk, ler NRK-reporteren mens han ser på hovedpersonen Aliya.

Også Fredrikstad-jenta Ayah Jalloul (16) har deltatt i dokumentaren, med snutter fra fasting i utlandet. Familien reiste halvveis ut i fastingen.

– Heldigvis har det hele gått bra. De har filmet en del selv også. Dette er virkelighetens Skam, poengterer Brenna-Lund til Fredriksstad Blad.

 

– Rart å se meg selv på TV

For Skam-sammenligningen er god. Både med tanke på publiseringsform og tematikk. Frem til nå har en fulgt Aliya gjennom videoer hos NRK P3. På søndag ruller dokumentaren over skjermen i sin helhet hos statskanalen.

– Jeg er ganske åpen til vanlig også, men det rare nå er at når jeg googler meg selv så finner jeg mange videoer og slikt, ler hun.

– Hvordan har det vært å bli litt kjendis?

– Tilbakemeldingene har stort sett vært gode, både fra det muslimske miljøet, fra andre i det somaliske miljøet og nordmenn. Det var spesielt å være med. At en mann filmet deg hvor enn du gikk, samtidig som at du måtte filme selv. I alle situasjoner og på godt og vondt, sier hun.

– Men det har vært rart å se meg selv på TV. For du lurer jo på hvem som sitter og ser på deg. Så får du en melding med «jeg så et klipp av deg på Facebook», ler hun.

– Jeg er bare meg selv, så hvis andre ikke liker det så er det bare sånn, forteller hun. 

 

En fot i hver leir

For å gjøre Skam-sammenligningen komplett: I tv-serien følger vi karakteren Sana gjennom fasten og ungdomslivet. I det ekte livet følger publikum Aliya (16). Hun har fått vise frem hvordan det er å vokse opp som muslim i Norge.

– Kjenner du deg igjen i rollefiguren «Sana»?    

– Veldig, sier hun med det samme.

– Jeg tenker at det er bra at folk får se at jenter med hijab har de samme hverdagsproblemene som andre 16-åringer.

– Jeg tror de som har vært med har lært mer om seg selv. Vi har vært ganske nært på jentene. Vi har diskutert temaer som mensen og helt vanlige ungdomsproblemer, som håper serien kan være en brubygger mellom den typiske norske kulturen og ungdom med annen kulturbakgrunn.

– Jeg tror den integreringsjobben jentene har gjort nå har vært ekstremt viktig, sier Brenna-Lund, som tror mange glemmer at integrering i ordets rette betydning går begge veier.

Kommentarer til denne saken