14 deltagere skal i 11 grensesprengende uker bo og arbeide på gården.

Dagen før dagen møtte programleder Gaute Grøtta Grav, mentor Rolf Arild Engebretsen fra Ør ved Aspedammen og mentors kone Hedda Kortnes, som bor på den gamle Farmen-gården Bøensæter i Aremark, samt en rekke lokale statister et stort presseoppbud på gården.

Norges største

– Farmen 2016 er Norges største tv-produksjon, sier Gaute Grøtta Grav. Dette er den 12. sesongen av Farmen. Gaute Grøtta Grav har ledet 10 sesonger selv. Den aller første Farmen vant han.

40 står for filmingen på stedet. 50 klipper filmen i Oslo. 200 statister er med. En enorm haug med folk, ifølge Grøtta Grav.

– En fantastisk perle

Han gleder seg veldig til årets utgave. Og han gleder seg over å være tilbake i Østfold. Ekstra moro synes han det er at mentors kone, Hedda Kortnes, har tatt over den gamle Farmen-gården Bøensæter.

Om årets Farmen-gård og haldenserne sier han til HA: – En fantastisk perle. Ikke minst klimaet. Det er deilig å dra hit. Dere er et blidt folkeslag. Jeg liker meg veldig godt.

– Hold dere unna gården

Og mens de 14 deltakerne skal kjempe for tilværelsen dag og natt, tilbringer Gaute Grøtta Grav selv nettene på hotellet i festningen.

Nå håper han båtfolk og andre skuelystne holder seg borte fra Finnsvika mens Farmen spilles inn: – Hold dere unna gården og la oss få jobbe i fred. Vi vil slippe å se båter der nede, sier han og peker mot Kornsjøen, der hvor vi også finner hyttene til første- og andre-kjempen.

(Saken fortsetter under bildet)

Publikum skal få se Farmen-gården ved en senere anledning. En gård hvor det har blitt brukt enorme pengesummer for å få klar.

– Det har aldri blitt brukt så mye penger på å bygge Farmen-gården før, sier han.

Se stor bildeserie her:

Bildeserie

BILDER: Farmen på Kornsjø

Grensesprengende

Årets utgave tar oss 100 år tilbake i tid. Her i grenseland skal grenser krysses på mange måter.

– Grenseland. Det har dobbelt betydning, det ordet. De skal presses og pushes, sier programlederen og nevner stikkord som svensker, krig, valuta og arbeidsledighet. Dette vil prege Farmen også.

Lokale mentorer

Rolf Arild Engebretsen fra Ør ved Aspedammen og Hedda Kortnes, som bor på den gamle Farmen-gården Bøensæter i Aremark, har tatt på seg oppdraget som herr og fru mentor. De gleder seg veldig.

– Jeg er opptatt av gamle tradisjoner. Hjemme på Bøensæter leker vi Farmen hele året, kan du si, sier Hedda Kortnes til HA.

Hun og Rolf Arild Engebretsen har blitt "tvangsgiftet" av TV2 og den situasjonen tar de med smil og latter. Mentorparet mener Farmen-deltakerne har fått et fantastisk utgangspunkt hva gjelder å kunne overleve og leve slik de gjorde for 100 år siden.

– Det kommer litt an på dem selv og hvordan de legger det opp. De har et fantastisk utgangspunkt med vannet, den fantastiske kjøkkenhagen og naturen samt bær. De har alle forutsetninger for å få et bra opphold, sier de.

– Hva slags mentor vil du være?

– Vi skal ikke være for snille og være realistiske. De må ha fullført oppdraget for å få godkjent, svarer de.

Mentor og frue vet lite hva som skal skje: – Det første ukeoppdraget tildeles på fredag, sier Rolf Arild Engebretsen.

Han ble spurt om han kunne tenke seg å ta jobben som mentor. Medlemmet av Idd og Enningdalen grep sjansen.

Opplevelser for livet

Under framvisningen av Farmen-gården denne onsdagen deltar en rekke lokale statister. Og de gleder seg noe veldig til å bli med på noe som er et minne for livet. Mange vil du kjenne igjen når det er markedsdager.

Hilde Rustad og datteren Elvira Rustad-Krog smiler godt.

– Hvorfor er du med?

– Jeg stiller opp for nærmiljøet. Også er dette morsomt og artig. Jeg har sett på Farmen før. Her hadde jeg klart med fint i 10 uker, svarer Hilde Rustad.

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Skal du melde deg på en annen gang?

– Når ungene blir store, kanskje, svarer hun og ler godt.

Kine Hult og Linda Hult er med fordi de like å være med på ting og oppleve noe nytt. Og det er interessant og lærerikt å bli satt litt tilbake i tid.

Hult sier hun nok skulle vært med i den ordentlige Farmen.

– Jeg turde ikke melde meg på. Jeg er glad i havregrøt og hadde nok overlevd her. Det er gøy med fysiske oppgaver.

– Hadde vært gøy å bo her

– Det hadde vært gøy å bo her, sier Stina Kvitnes. Hun har med seg sønnene Adrian og Caspar, og tvillingene synes plassen i Finnsvika er fin. Her finner du også dyr som høner, hester, kuer, griser og kattunger.

Og hovslageren og kjerrekjører er Sven Håkon Johansen.

– Jeg skal være med under hele Farmen, sier Johansen, som blant annet har med seg den gamle vogna til Ivar Larsen samt en 110 år gammel Göta Dalslands herregårdsvogn.

– Jeg skal også kjøre mentor med mine hester, forteller han og er helt klar for sine oppgaver her i Finnsvika ved Kornsjøen.