Møt våren på Rødshuet

Vegard Hanve viser rundt i skulpturparken på Røsshue, Kirkeøy, Hvaler. Bak sees unstverket "Fortidens Vitner" av Alessandro Stenico

Vegard Hanve viser rundt i skulpturparken på Røsshue, Kirkeøy, Hvaler. Bak sees unstverket "Fortidens Vitner" av Alessandro Stenico

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Kunstner Vegard Hanve velger skulpturparken på Rødshue på Hvaler når han blir bedt om å foreslå en søndagstur for FBs lesere. Det er Hvaler kunstforening med finansiell støtte fra Hvaler Rotary, som har utviklet området som eies av Norsk Friluftsråd.

DEL

– Et kulturområde med spesielle egenskaper, sier Hanve som selv har bidratt med verket «Refleksjon».

Forrige gang vi skrev om tur til Rødshue, tok den utgangspunkt i Skjærhalden torg.

Men det er også mulig å følge skiltet «Rødshue» som står til høyre for veien mot Skjærhalden, 300 meter etter passeringen gjennom Hvaler-tunnelen. Etter et par, tre kilometer – og hundre meter før en parkeringsplass – går det en sti ned til Rødshue.

– Da kommer du til et barskt område ved sjøen. Her står sola på! sier en begeistret Vegard Hanve.

Han er svaksynt, og som sådan berømt blant venner for sin evne til å ta seg frem i ulendt terreng uten hjelpemidler, men poengterer at Rødshue og skulpturparken er en opplevelse for alle.

– Det dreier seg om fem monumentale arbeider, en hilsen fra vår tid, sier Hanve.

Fra gammelt av var Rødshue et område som sikret Hvalers innbyggere mat på bordet.

– Her var det stenbrudd fra midten av 1800-tallet til rundt 1900, sier Hanve, og konstaterer at bruddene har etterlatt mange åpne sår i landskapet.

Hva slags skulpturer kan turgåerne stifte bekjentskap med ved Rødshue? Vegard Hanve svarer med å betone det internasjonale utvalget:

– De er laget av kunstnere fra hele verden. Temaet er ikke noe spesielt, men materialet er sten, sier Hanve. Han forteller også at noen av verkene er av konseptuell art, mens andre er skulpturer.

– Det største arbeidet er et meditativt rom som er cirka 20 meter langt, og ti meter dypt, sier Hanve, og legger til at horisontens linje også er trukket inn i dette arbeidet.

Etter at skulpturene er opplevd, nærheten til sjøen beundret og den rene luften sugd inn, kan den som vil fortsette å gå tur.

– Jeg ville gått videre forbi korset og inn i skogen over tunnelen, tipser Hanve.

Han råder folk til å ha med seg kart, det kan blant annet være lurt om man parkerer bilen ved rådhuset på Hvaler, og går derfra til Rødshuet.

– Da får du en fin tur over Tobakksbukta, sier Vegard Hanve.

Del på Facebook

Artikkeltags