Gå til sidens hovedinnhold

Turistens Israel: Hett, eksotisk og full av historie og kamper

En reise i Israel er ikke hverdagskost. Det er heller ikke landet som favner så mye. FBs journalist Anne-Lene Frølandshagen har nylig vært der på rideferie og skrevet denne reportasjen.

Artikkelen er over 1 år gammel

– Jeg kan ikke se! Du må leie meg til dusjen!

Brenda fra USA strekker ut en fortvilet hånd der hun står på grunna i Dødehavet og kniper øynene sammen.

Leren som hun har smurt inn i ansiktet og halsen, skal gjøre folk 20 år yngre i huden, men den er også full av salt – og svir.

Jeg leier Brenda opp til dusjen, opp fra Dødehavet som hundrevis av mennesker kommer for å bade i hver dag. Skjønt; bade og bade. Det er jo nesten umulig. På grunn av vannets høye saltinnhold blir det til å ligge og flyte – du synker ikke en gang om du trekker bena opp i vinkel.

 

Brenda sukker lettet når hun endelig står under dusjen ved Dødehavet, og det friske vannet vasker vekk både lere og salt.

Det får være det samme med denne foryngelseskuren i Israel.

– For to-statsløsning

Vi er på en reise som Yair Sharet og hans selskap Sirin Riders står bak. Israeleren tilbyr pakker med ridning og sin personlige innføring i landets historie og politikk.

– Dette er mitt syn, understreker Yair hver gang han begynner på ett miniforedrag.

Javisst er han israeler og sionist, og understreker at det å være sionist er å være moderne i tankesettet:

– Jeg er for to-statsløsning. Det er best for den jødiske nasjonen om araberne får Gaza og det meste av Vestbredden, sier 57-åringen.

Yair Sharet legger altså ikke skjul på sitt syn, men for sine utenlandske klienter inkluderer han i reiseprogrammet både Jesus og kong Salomo, den innflytelsesrike og myteomspunne St. Helena og en solid dose arabisk kultur.

Før jeg reiste hjemmefra, ba folk meg være forsiktig av to årsaker: Fordi jeg skulle til Israel og fordi jeg skulle ri. Men etterpå kan jeg si at det føltes trygt der jeg var, i Tel Aviv og den nordlige delen av landet. Ridningen var passe skummel, om man ikke blir «ille nervøs» i bratt terreng. Og når det er sagt; Yair har trygge og gode hester.

Muren langs veien

Badet i Dødehavet er avslutningen på den innholdsrike pakken som Yair har kalt «Tour Israel». Vi som er deltakerne denne gangen er det supertrente ekteparet Anna og Felix fra Sveits, Brenda fra USA og tidligere Wall Street-økonom som aldri har tatt en ridetime, og jeg fra Norge som liker meg best på hest inne i en trygg ridehall.

Vi blir samlet opp og hentet i Tel Aviv på en lørdag ettermiddag. Deretter bærer det nordover i Yairs gamle van. Mens vi kjører mot overnattingsstedet i nedre Galilea, peker verten vår mot høyre i retning Vestbredden:

– Ser dere muren, sier han, og snart dukker den opp tett ved veien.

– Etter at den kom, har det faktisk blitt roligere her.

Muren i Israel

Israels barriere på Vestbredden, også omtalt som Antiterrorgjerdet, Muren, Apartheid–muren eller Sikkerhetsgjerdet, betegner en ca. 670 kilometer lang avsperring som er under bygging inne på og langs grensa til Vestbredden.

Byggingen av barrieren ble igangsatt i 2003. Rent fysisk utgjøres 90 prosent av barrieren av stålgjerder med hindre for kjøretøy omgitt av en 60 meter bred, avstengt sone, mens 10 prosent er satt sammen av 8 meter høye, prefabrikkerte betongelementer.

Les mer her

Kilde: Wikipedia

Vi som nå har blitt reisefølge, har ikke vært sammen lenge før diskusjonene om Israel starter, og spørsmålene hagler mot Yair. Dette tegner til å bli en interessant ferie.

Harley Davidson-rytteren

Dagen etter får vi tildelt de første hestene vi skal bruke. Yair har sagt til meg at jeg skal få teste «flokkens BMW», en 18 år gammel, men veldig rask hoppe.

Hun danser rundt og kaster med hodet allerede før vi er i gang, og i løpet av de neste to dagene rir jeg med hjertet i halsen i trav og gallopp.

– Kan du ikke ri i trav?! roper Yair da «BMW-en» setter av gårde første gangen og jeg hopper opp og ned i salen.

– Jo, da! Men dette er helt annerledes!

Etterpå spør Yair om jeg tror jeg kjører Harley Davidson-sykkel sånn som jeg lener meg bakover og strekker bena mine fremover når hesten går fort. Yes, det er akkurat sånn jeg har tenkt jeg skulle ri. I min verden rir cowboyer som om de satt på en Harley Davidson.

Staten Israel

  • Land i Sørvest-Asia, på den sørøstlige middelhavskysten. Regnes også som en del av Midtøsten. Grenser mot Libanon i nord, Syria og Jordan i øst og Egypt i sørvest, og består av et geografisk variert landskap innenfor sitt relativt begrensede landområde.
  • Landet grenser også til Vestbredden og Gazastripen, som delvis administreres av Den palestinske selvstyremyndigheten og delvis fremdeles okkuperes av Israel.
  • Med et folketall på omkring 7,26 millioner, hvor brorparten er jødiske, er Israel den eneste jødiske staten i verden. Israels befolkning inkluderer også arabiske muslimer, arabiske kristne, drusere og samaritaner, i tillegg til andre religiøse og etniske minoriteter.
  • Jerusalem er nasjonens selvproklamerte hovedstad, men få land anerkjenner dette, og med to unntak har de lagt ambassadene sine til Tel Aviv.

Les mer her

Kilde: Wikipedia

Så går alt mye bedre

Dag tre får jeg en hest som er mer på mitt nivå, en større sal og jeg har lært trikset med å holde meg fast i salen med en hånd og tøylene i den andre. Harley Davidson-stilen er over og ut. Alt går mye bedre – selv om hesten heter Tiger.

Mot slutten av oppholdet er det svimlende høyder og smale stier som fører hjertet opp i halsen, men dressurrytteren fra en trygg, innendørs ridehall i Norge overlever det også – og er stolt!

 

De første tre ridedagene tilbringes i Galilea, blant frukttrær og gamle arabiske landsbyruiner. Yair forteller om en mann i tysk bil som plutselig dukket opp en dag Yair var i området og trente en hest:

– Han spurte om jeg kjente til landsbyen som hadde vært her, en landsby ingen kjenner til bortsett fra folk herfra, men der kom altså forfedrene hans fra, forteller Yair.

Han fulgte tyskeren til ruinene og gråt selv i etterkommerens møte med det gamle hjemstedet.

Slik kan du reise til Israel

  • Vi reiste med Turkish Airlines fra Gardermoen via Tyrkia til Tel Aviv. Om du kan reise om natten, blir turen relativt billig. Vi betalte 1.770 kroner for én person tur/retur
  • I Tel Aviv bodde vi på Dizengoff Suites. En natt på et rom med dobbeltseng kostet om lag 1.000 kroner. Se andre hotellforslag på f.eks. Booking.com

Konfliktfylt historie

Rittet i frodige Galilea (vel, i mai er gresset allerede ganske brunsvidd av sol og hete) er altså en forsmak på Judeaørkenen vi skal til mot slutten av turen.

– Og det er ørkenen gjestene mine husker etterpå! gliser Yair.

Hver ettermiddag, etter at hestene er ridd og vasket av med hjelp av hageslangen, og vi har spist lunsj, bærer det ut på kulturelle ekspedisjoner.

Verten vår har mye han skal vise frem: Jødiske gravkamre fra bysantinsk tid, religiøse steder for dagens kristne, historiske plasser der slag fant sted, gedigne festningsverk som Masada, statuer av israelske helter og et antall kibbutzer der grupper av israelere lever sammen den dag i dag.

Helt fra starten av har det vært kamper og mennesker som har falt. Yair gir sin versjon av Israels konfliktfylte historie. I en av kibbutzene tar han oss til et minnesmerke over omkomne, og til et bomberom for barn.

I Mushas beduintelt

På programmet står også besøk i beduinteltet til Yairs nære venn, Musha Falah Al Heyb. Han er en 54 år gammel mann med arabisk bakgrunn, en ekte beduiner som hadde kuer. I dag bor Musha og familien i et hus i et boligområde, et resultat av staten Israels satsing på fast bosetting av beduinene. De som ikke har latt seg bosette, har slått seg ned på midlertidige plasser og lever, i våre øyne, under svært provisoriske forhold.

Musha snakker nesten ikke engelsk, men hebraisk og arabisk, og er gjestfriheten selv. Barna kommer inn i tur og orden og presenterer seg. Musha og kona har seks av dem, og er i ferd med å sikre alle en god utdannelse, på sine små inntekter. Beduinteltet er ett av bena i økonomien. Det står i familiens hage, og alle er involverte i matlaging og servering når Yair kommer med sine klienter.

– Musha forlot teltlivet da det ikke var noen skole der han og familien bodde, forklarer Yair. – Han ga opp livet som bonde og bygde dette huset. Både han og kona er veldig opptatt av barna sine. Den eldste sønnen er i ferd med å bli israelsk politioffiser, og den ene datteren har utdannet seg til lærer. Hun vil  forhåpentligvis bli ansatt i det israelske utdanningsministeriet neste år.

Oppleves roligere

Nasaret, Jerusalem og Tel Aviv er de store byene vi besøker underveis i «Tour Israel». I Jerusalem opplever artikkelforfatteren at det er roligere enn under tidligere besøk. Denne gangen kommer vi imidlertid ikke opp på Tempelhøyden i Jerusalem, som kontrolleres av muslimske myndigheter og nå i mai har besøksrestriksjoner på grunn av fasteperioden Ramadan.

I Øst-Jerusalems trange gater ligger de små butikkene tett i tett. På ett sted, der et jødisk kvarter starter, er det nettingtak over handlegaten hvor arabernes butikker ligger.

Vi peker på matavfallet som ligger oppe på nettingtaket: Er det jøder som har mobbet palestinerne? Vi har sett bilder og lest om lignende aksjoner andre steder.

– Ja, eller man vil gi inntrykk av det, svarer Yair Sharet. Han har aldri lagt merke til  akkurat dette nettingtaket før, og stiller spørsmål ved om søppelet virkelig er et utslag av mobbing eller utslag av palestinsk propaganda, eller bare noe som har skjedd helt tilfeldig.

– Jeg besøker Jerusalem sju ganger i året med mine klienter, og det har ikke vært en eneste konfliktfylt situasjon i denne gaten. Man føler seg 100 prosent trygg, og de som bor her, lever sammen i harmoni, sier Yair.

 

Brenda vil bo i Israel

Brenda, hun som smurte seg inn med lere i begynnelsen av denne reportasjen, er jødisk. Hun trives i Israel og har lyst til å flytte dit. Etter rideferien i den nordlige delen av landet, skal hun på kurs i hebraisk i Tel Aviv.

Flytteprosjektet hennes er ikke helt vilt, selv om Brenda har passert 60 og Yair advarerer henne mot å tro hun skal klare å komme inn på arbeidsmarkedet.

– Det er veldig stor konkurranse om jobbene i Israel, sier mannen som selv har bakgrunn som sjef i næringslivet, men nå driver eget reiseselskap.

Grunnen til at jeg likevel tror på Brendas Israel-planer er at hun mot alle odds, uten ridetime, men med noe rideerfaring fra unge år, har kommet seg gjennom denne uka til hest. Både i jordbrukslandskap og ørken, og mens sola stekte fra himmelen. Det er ikke verst gjort, uansett hvor man rir og i hvilket land det er.

Men da vi var i Judeaørkenen og fikk valget mellom å bo i enkle hytter eller hotellrom, var ikke «Wall Street-Brenda» i tvil:

Hun valgte det luftavkjølte hotellrommet med eget bad, mens undertegnede tilbrakte nettene heroisk – i en sovepose lett dekket av sandstøv og med ørkenvind som blåste gjennom plankene i hytta.

Vi sov godt begge to.

Bildeserie

Flere bilder fra rideturen i Israel

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.