Turgåere fant skatt på Fløyen: – Verdt en halv million

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

85 pent brukte tusenlapper ble funnet i en melkeflaske under et tre på byfjellet i Bergen. Der kan de ha ligget i 65 år.

DEL

Den utrolige historien om den ukjente skatten på Fløyen startet en søndag i slutten av september.

D. Samaitis (31) fra Litauen gikk søndagstur med kjæresten og et vennepar. De skulle til Fløyen, og bestemte seg for å ta en annen vei enn de vanligvis gjør. På en sti inne i skogen fikk Samaitis plutselig øye på en flaske under et tre, skriver BA.

Satt godt fast

I løpet av noen minutter gikk den helt vanlige søndagsturen over til å bli svært uvanlig.

– Jeg så noe som stakk opp fra under et tre. Jeg bestemte meg for å prøve å få det ut, men flasken satt veldig godt fast. Inne i flasken var det tett i tett med sedler rullet sammen, men jeg skjønte ikke med en gang at det var penger i flasken. Vi måtte knuse flasken for å få ut det som var

inni, og da så vi hva det var, forteller 31-åringen til BA.

Sedlene lå fint rullet sammen i åtte bunker i en melkeflaske som var korket. Etter all sannsynlighet må flasken ha lagt med korken ned i terrenget, slik at det ikke har rent vann direkte inni, for sedlene var tørre og fine.

Spanderte sydentur

Flasken og pengene ble med hjem til sentrum hvor Samaitis bor, og da startet jobben med å finne noen som kunne være interessert i å kjøpe sedlene.

– Jeg kom raskt i kontakt med Karl hos Skanfil som var interessert, så da fikk han kjøpe dem, smiler Samaitis.

Mynthandleren kjøpte 78 av sedlene, finneren beholdt syv sedler selv.

Samartis vil ikke fortelle hvor mye penger han fikk for sedlene, men røper at han spanderte vennene sine til Gran Canaria for deler av summen.

– Resten av pengene skal jeg spare til egenkapital for å kjøpe leilighet med kjæresten min, sier han.

– Hva tenker du om det du opplevde den søndagen?

Han må tenke seg litt om før han svarer.

– Dette er jo virkelig ikke noe som skjer hver dag. Dette er som å vinne i lotto uten å ha kjøpt lodd, smiler han.

Ulovlig handling?

Selv om han tjente gode penger på salget, er han bestemt på at pengene ikke har endret livet hans på noen måte.

– Jeg skal spare dem og har ikke på noen måte sløst dem bort. Jeg har aldri funnet en skatt før, men nå gjør jeg det kanskje igjen, ler han.

– Har du gjort deg noen tanker om hvor pengene stammer fra?

– Jeg har tenkt mye på det. Det jeg lurer mest på er hvorfor han eller hun som gravde dem ned, aldri gikk tilbake for å hente pengene igjen. Kanskje kommer de fra en ulovlig handling. Dette er virkelig et ekte mysterium, sier Samaitis.

Aldri opplevd maken

I Nipedalen holder Karl Sæthre til. Han er daglig leder i Skanfil for samlere AS, et firma som nylig kjøpte opp Sæthres firma gjennom 22 år, Bergen

mynt- og seddelforening.

Gjennom et langt liv som samler og mynthandler, har han aldri tidligere vært borti en historie som dette.

– Sedlene er helt ordinære for en samler, men historien rundt funnet av dem, gjør jo dette til noe helt spesielt. I min tid i bransjen har jeg aldri verken opplevd eller hørt om lignende, forteller Sæthre til BA.

Han viser gjerne frem de 78 1.000-kroners sedlene, alle fra 1949 som han kjøpte for to måneder siden. De fleste er i god stand, og han satser på å selge dem for mellom 4.500 og 8.000 kroner stykket.

Det utgjør en total verdi på mellom 350.000 og 624.000 kroner.

– Normalt sett selger jeg mellom fem og ti av denne typen seddel i løpet av et år, så det kan ta årevis for meg å selge alle disse sedlene. Men jeg synes dette var en såpass spesiell historie, at jeg ikke kunne la sjansen gå fra meg, smiler han.

To sedler har en dato skrevet med penn i det ene hjørnet. På en av sedlene står det «4 i 10.51» og to bokstaver.

Alle sedlene har vannmerke

Skatten på Fløyen

I slutten av september ble det funnet 85 tusenlapper fra 1949 på Fløyen. Sedlene har ikke nummer i rekkefølge, og alle er brukt.

Totalt ble det trykket opp 677.000 sedler av denne typen i 1949. Neste opplag kom i 1951.

Seddelen var i omløp fra 1949 til 1975, de ble ugyldige i 1999.

Totalt ble det trykket opp knappe seks millioner av denne typen tusenlapp i perioden den var i omløp.

De kan fortsatt veksles inn hos Norges Bank for pålydende verdi mot et saksbehandlingsgebyr på 250 kroner.

Norges Bank har ingen oversikt over hvor mange sedler av denne typen som fortsatt finnes.

Seddelen har bilde av Henrik Ibsen og er underskrevet av direksjonens forman (sentralbanksjef) Gunnar Jahn og hovedkasserer Erik Thorp.

I 1949 var en gjennomsnittlig årslønn i underkant av 7.000 kroner.

Omregnet til dagens kroneverdi, er funnet av 85.000 kroner verdt 1,7 millioner 2014-kroner.

Samleverdien på en tusenlapp fra 1949 varierer i dag mellom 4.000 og 13.000 alt etter kvaliteten på sedlene.

Også Sæthre har fundert på hvor pengene på Fløyen stammer fra. Han har vært i kontakt med flere jurister som har bekreftet at han trygt kunne kjøpe sedlene uten å være redd for å gjøre noe ulovlig.

– Uten at jeg vet noe, så er det vel nærliggende å tenke at dette stammer fra et ran. Uansett er dette en helt usedvanlig historie, som jeg ikke ser for meg at jeg skal få oppleve noen gang igjen, smiler Sæthre.

– Hvordan kan du være sikker på at funnet er ekte?

– Det er ingenting ved denne historien som gir meg grunn til å tro noe annet. Alle sedlene har vannmerke, og er garantert autentiske. Etter 22 år i bransjen, vet jeg hva jeg snakker om. Dessuten hadde selger med seg mange bilder av funnet, og fremstår som meget troverdig, så dette er rett og slett en fantastisk historie fra virkeligheten, smiler Sæthre.

Karl Sæthre i Skanfil for samlere as har kjøpt 78 1000-kroners sedler fra 1949. Pengene ble funnet av to par, i en nedgravd flaske på Fløyen.

Karl Sæthre i Skanfil for samlere as har kjøpt 78 1000-kroners sedler fra 1949. Pengene ble funnet av to par, i en nedgravd flaske på Fløyen. Foto:

– Jøss!

Therese Riiser Wålen er kommunikasjonssjef i Norges Bank. Hun sier de ikke vet hvor mange tusenlapper fra 1949 som fortsatt eksisterer.

– Av nyere sedler har vi kontroll over hvor mange som er makulert, men det vet vi ikke med så gamle sedler. Det er nok uansett mynthandlere som har best greie på så gamle sedler, forteller Wålen.

Hun lar seg engasjere av saken fra Bergen.

– Jøss! For en utrolig morsom historie. Jeg har aldri hørt om noe lignende, sier hun.

Dersom du vet noe om de mystiske tusenlappene, ikke nøl med å ta kontakt med journalisten på mail eller ring tipstelefonen på 800 33 044.