For snart 100 år siden åpnet kinoen i aulaen. Høsten 1924 dempet de lyset i salen og lot lyset treffe lerretet for første gang. Når du går inn inngangen til aulaen, se til høyre med det samme du kommer inn. Der finner du den gamle billettluka.

Nå skal vi igjen vise film i aulaen. Ny film, i klassiske omgivelser.

Så trer du inn i en sal med lang tradisjon for filmvisning. I «Hele byens kino» som ble laget i anledning 100 årsjubileet til Fredrikstad Kino kan du lese om hvordan lydfilmen kom til Fredrikstad.

Ført i pennen av Geir Løvli kan du lese om daværende redaktør i Fredriksstad Blad Laurentius Urdahl, som var svært skeptisk til et nytt lydbilde på kino. 11. desember 1929 ble musikkfilmen The Singing Fool vist i bibliotekets aula – den fjerde kinoen i landet som fikk installert anlegg for lyd- og talefilm.

Urdahl skrev følgende:

«Jeg tror folk vil gaa og høre paa talefilm fordi de synes at alt nyt er merkelig. Men mon ikke de fleste snart blir lei av den».

Sånn ble det ikke. Lydfilmen kom for å bli.

Den siste regulære kinoforestillingen i aulaen var 3. juli 1966. Røde Mølle og Blå Grotte ble nye arenaer for filmfremvisninger.

Men. Nå skal det igjen buldre i den mektige akustiske salen. «Filmsnurr» er en ny serie hvor de ansatte på biblioteket plukker ut filmfavoritter de vil dele med publikum. I den første utgaven av «Filmsnurr» får vi storfint besøk av Espen Aukan, manusforfatteren bak storfilmen Troll (2022) og Vikingulven (2022).

Etter en innledende samtale mellom Espen Aukan og Perry Aarti Olsen (leder for program og marked på Fredrikstad bibliotek) blir det altså filmvisning i aulaen. Biblioteket har fått spesialtillatelse til å vise «Troll» så dette er en unik mulighet til å se suksessfilmen på det store lerretet.

Arrangementet er gratis og åpent for alle, men filmen har 13 års aldersgrense.

  • Se traileren for Troll her (YouTube):

Program for Filmsnurr våren 2023:

Mandag 13. februar: Troll (Roar Uthaug, 2022)

Mandag 13. mars: Sorry We Missed You (Ken Loach, 2019)

Mandag 17. april: Escape from Pretoria (Francis Annan, 2020)