Torsdag kom pressemeldingen fra DNB der de bekrefter at bankkontoret i Råde legger ned. Det skjer kun et halvt år etter at Sparebank1s lokaler i Karlshus stengte dørene.
– Det er trist. Nå flyttes det meste ut av bygda og inn til byene, sier Råde-innbygger Ragnhild Skovly Hartviksen.
«Banken i lomma»
DNB-kontoret som nå legger ned har fire ansatte, som ifølge banken får tilbud om jobber andre steder i regionen.
«Årsaken til at bankkontoret avvikles er at bankkunder i stor grad er selvbetjente. Folk flest er nesten aldri innom bankfilialen lenger. Det er ikke forretningsmessig forsvarlig å opprettholde bankkontoret slik utviklingen har vært», heter det i pressemeldingen.
– Bankene sier ofte at de er der folk er, men nå stemmer jo ikke akkurat det, fortsetter Skovly Hartviksen.
Hun synes det er spesielt trist for de eldre innbyggerne i kommunen.
– Mange har ikke egen nettbank og er vant til å bruke bankfilialene. I tillegg er det avhengig av hvor folk bor også. Mange har kanskje ikke et busstilbud som kan frakte dem til Fredrikstad sentrum til de tidene de ønsker, sier hun.
– Mange av våre kunder som ikke har PC eller tilgang til Internett har blitt mobilbank-brukere. Da har man banken i lomma, skriver DNB videre.
- LES OGSÅ: – Viktige tradisjonsbærere
Holder langåpent
Skovly Hartviksen trekker frem nærhet og tilgjengelighet som en viktig del av lokalsamfunnet i Råde som nå forsvinner vekk fra innbyggerne.
– Det er også mange med funksjonshemninger som nå kan få problemer med å komme seg til banken, tilføyer hun.
DNB opplyser i pressemeldingen at de fra nå av vil holde lokalkontoret i Fredrikstad langåpent til klokken 18.00 på hverdager, mens de vil holde lørdagsåpent fra 10–16.
LES OGSÅ: Ny midtstripe skal gi færre ulykker
Overrasket ordføreren
Ordfører Rene Rafshol er veldig overrasket.
– DNB leier lokaler av kommunen, og avtalen går ut til høsten. Vi hadde tenkt å prate med banken om fortsatt leie eller om de kanskje trengte en annen type lokale. I stedet kom beslutningen om å stenge. Vi var helt uforberedt, sier Rafshol.
Han vil nå jobbe for å få inn en annen bank i lokalet.
– Det er stadig flere som flytter til Råde. Her er det muligheter. Kanskje det ikke er behov for noen bank fem dager i uken lenger, behovet er kanskje en mer begrenset åpningstid. Men jeg tror det er viktig at folk kan møte en saksbehandler ansikt til ansikt når de prater boligfinansiering og trenger å vite hvor mye det går an å låne, sier Rafshol.
– Jeg tror at en bank som er til stede i Råde vil ha et fortrinn. For mange tror jeg tilstedeværelse er viktigere enn marginale forskjeller på lånerenten, sier han.