Gå til sidens hovedinnhold

Trenger du lesestoff i sommer? Les deg til Spania i juli

Artikkelen er over 1 år gammel
Bibliotektipset

Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes.

Bibliotekets verdensomlesing «Jorda rundt på tolv bøker» nærmer seg halvveis.

 I juli setter vi kursen mot Spania, landet bak det som ofte betegnes som den første vestlige romanen, Cervantes «Don Quijote».

Men selv om «Ridderen av den bedrøvelige skikkelse» er en minneverdig figur, er det en annen mer moderne romankarakter som står som min spanske favoritt, nemlig bokhandlersønnen David.

Da jeg i 15–16 årsalderen litt motvillig nappet ut en bok fra mammas bokhylle hadde jeg lave forventninger. Jeg var overbevist om at mamma bare hadde sånne kjipe, norske klassikere. Boken jeg lot meg overtale til å prøve var «Vindens skygge» av Carlos Ruiz Zafón, og selv i dag står det som en av mine aller sterkeste leseopplevelser.

Unge David får bli med faren til «De glemte bøkers kirkegård», et enormt, hemmelig bibliotek der glemte bøker blir bevart. Han får velge seg en bok og går derifra med «Vindens skygge». Denne underlige fortellingen er skrevet av den enda mer underlige forfatteren Julian Carax, hvis andre bøker viser seg umulig å oppdrive. Carax sitt liv blir som en besettelse for David, og jo lenger inn i fortiden han dykker, desto mer mystisk og farlig blir det. Bakteppet er et tåkelagt Barcelona, og stemningen som skisses frem er forførende, mørk og magisk. Her kan du med andre ord lese og drømme deg til middelhavskysten uten engang å reise deg fra godstolen i sommer.

Hvis du allerede har lest «Vindens skygge» kan du finne mange andre tips til spanske gullkorn på utstillingen rett innafor døren på hovedbiblioteket.
 

Kommentarer til denne saken