Begrepet kommer fra England, og er en sammensetning av ordene «no» og «low», og betegner alkoholfrie drikkevarer eller alkoholholdig drikke med lav prosent.

Cocktailbaren Savoy Terasse har spesialisert seg i nettopp cocktails. Fredriksstad Blad har spurt om de kan vise frem noen alkoholfrie alternativer i sommerværet.

Mer alkoholfritt nå

– Strawberry daiquiri er veldig, veldig godt, da. Den selger vi kun i sommersesongen, og kommer på menyen så fort de norske jordbærene er på markedet, sier Maya G. Jensen.

Hun er bartender på Savoy, og har jobbet i bransjen i elleve år.

– Da jeg begynte å jobbe som bartender, var det ikke så ofte vi måtte lage alkoholfrie drinker. Men nå som jeg jobber i en cocktailbar, med litt andre standarder, har jeg laget mer alkoholfritt de siste årene, enn på andre steder jeg har jobbet, forteller hun.

– Noen velger bare alkoholfritt fordi de vil ha det, andre kan det jo være på grunn av kultur, mens noen kanskje ikke har et valg på grunn av graviditet.

Ferske råvarer

På markedet finnes blant annet produkter som erstatter gin.

– «Ginish» har alle smakene som en gin ellers ville hatt. I andre drinker bruker vi mye ferske råvarer, for eksempel norske jordbær og epler, som lager den friske smaken. Ikke alle drinker har en erstatter for alkohol, men da tar vi heller mer av de andre ingrediensene, forklarer Maya.

– Den største forskjellen er vel egentlig bare effekten, ler hun.

Vinmonopolet med rekordsalg

– Vi har fulgt med på Nolo-trenden i Norge lenge, og sett at folk sakte, men sikkert bytter ut produkter med høy alkoholprosent, med slankere produkter – det vil si lavere sukkerinnhold, lavere alkoholprosent og med færre kalorier.

Det sier Jens Nordahl, kommunikasjonssjef hos Vinmonopolet.

Salget hos Vinmonopolet har gått ned med 20 prosent første halvår i år. En helt naturlig følge av at samfunnet er åpnet igjen, med hva det innebærer av økt grensehandel og taxfree, sier Nordahl.

– Men det som er interessant, er at samtidig som totalsalget har gått ned, har vi en kraftig vekst i salget av alkoholfritt. Med litt flaks runder vi én million liter alkoholfritt solgt i 2022. Det er første gang i historien.

Økning

Faktisk har alkoholfri drikke hatt en vekst på hele 19 prosent hos Vinmonopolet, så langt i 2022.

I år 2000 solgte Vinmonopolet i underkant av 2.000 liter med alkoholfrie drikkevarer i Fredrikstad. I 2021 var salget på nesten 9.000 liter.

– Nolo er en trend som har mange forklaringer. Den ene er at det opplagt handler om at folk vil leve lett og lyst. Velge mat og drikke som er mest mulig helsemessig gunstig. Spise salat og middelhavskosthold, og velge bort drikkevarer med høyt sukkerinnhold, høyt kaloriinnhold og høy alkoholprosent, forklarer Nordahl.

Unge leder an

Hos Vinmonopolet har de kalt trenden for «Lett og lyst». Det vil si alkoholfritt, rosévin, musserende, hvitvin, øl og cider.

– Vi vet at de unge leder an i «Lett og lyst»-trenden. Det skulle ikke forundre meg om de leder i alkoholfritt, også. Dette er noe vi tror kommer til å vokse.

– Kan det bety at sprit og høye alkoholprosenter er «på vei ut»?

– Brennevinssalget har vært ganske stabilt over tid. Særlig hvis man regner ren alkohol i liter per innbygger. Samtidig selges det mye mindre brennevin per innbygger nå, enn for 20-30 år siden, sier Nordahl.