Gå til sidens hovedinnhold

Under en måned til du må ha DAB-radio for å høre riksdekkende kanaler

Artikkelen er over 4 år gammel

Den 20. september 2017 forsvinner de riksdekkende stasjonene fra FM-nettet på radioen. Mange må oppgraderer radiosystemet i bilen for å høre på favorittkanalen.

(Sarpsborg Arbeiderblad)

DAB (Digital Audio Broadcasting / digital radiokringkasting) er designet for å gi et stabilt og støyfritt mottak av radiosignaler. Tilbudet og antall kanaler er også langt større enn i det tradisjonelle FM-nettet.

- Det åpner seg mange muligheter med DAB, du kan høre nesten på hva du vil. Jeg vil tro de fleste ønsker dette velkommen, men det er også de som misliker at DAB kommer. Uansett er dette en radiohverdag vi må forholde oss til, forteller Geir Johansen ved bilverkstedet Din Bilservice på Borgenhaugen.

Stor økning

Nyere biler har radio med DAB, eldre biler har ikke nødvendigvis dette systemet. Heldigvis finnes det ulike adapter- og antenneløsninger for å få DAB i bilen. Ved Din Bilservice har de siden årsskiftet hatt en jevn økning av bileiere som ønsker å oppgradere radiosystemet i bilen.

- Mange er ute i god tid og vi monterer DAB daglig. Pågangen er stor og vi forventer en stor økningen nå som det er kort tid til slukkingen av FM-nettet. Det er greit å være tidlig ute, da er du sikret at det fortsatt er bra adapter-løsninger tilgjengelig på markedet, forklarer Johansen.

Det er ikke alle løsninger som passer alle biler. På noen biler holder det med å bytte radioenheten, men de aller fleste trenger et adapter og en ny antenne. Din eksisterende bilradio kan ha ulike eksterne tilkoblingsmuligheter (for eksempel AUX, USB, Bluetooth).

- Det finnes alternativer i alle prisklasser, avhengig av bilmerke og modell. De fleste velger et delvis integrert adapter med både synlige og skjulte deler. Vi har et godt alternativ som koster rundt tre tusen kroner ferdig montert, opplyser kundemottageren.

Lokalt fortsatt på FM

Stortinget vedtok allerede i 2011 at FM-nettet skulle stenges ned iløpet av 2017. Slukkingen foretaes i seks etapper. I Østfold, Oslo, Vestfold og Akershus stenges nettet 20. september. I Troms og Finnmark, som den siste regionen, stenges FM-nettet den 13. desember 2017. Det er de riksdekkende stasjonene som forsvinner, norske lokalradiostasjoner fortsetter sine sendinger på FM-nettet.

I første omgang vil 215 nærradioer fortsette å sende på FM-båndet fram til 2022. På Medetilsynets liste over lokalradioer i Sarpsborg med tillatelse til å fortsette på FM finner vi Radio Skjeberg, Voice of Norway, P5 Hits Sarpsborg og Radio Øst.

Kommentarer til denne saken