Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes.

Som bibliotekar så leser jeg mye, og det skal ganske mye til for å nå helt opp blant favorittforfatterne mine. Felles for dem er at de evner å ha innsikt i menneskenes komplekse følelsesliv og klarer å beskrive hovedpersonenes styrker og svakheter. Sjangeren de skriver i, og hvor fortellingen er plassert i tid og rom, har mindre å si. Litteratur skrevet for mange år siden og litteratur skrevet i dag kan gi meg akkurat like store leseropplevelser.

Noen av de forfatterne jeg er glad i er Sigrid Undset, Edvard Hoem, Anne Karin Elstad, Roy Jacobsen og Lars Mytting. Bibliotekarhjertet mitt blir lykkelig når jeg kommer over en ny slik forfatter, og det har jeg akkurat gjort.

Nylig leste jeg «Marka» av Tove Braathen. Handlingen og beskrivelsene av hovedpersonene er så gode at de til tider slo pusten ut av meg! Sist gang jeg hadde samme følelse var da jeg leste Tore Renbergs «Tollak til Ingeborg» en bok det nesten er umulig å glemme. Historiene veldig forskjellige, men felles for dem er at de rører langt inn i hjerteroten. De er vonde, men samtidig vakre. «Marka» har i tillegg et stort glimt av håp i seg.

Tove Braaten jobber som lærer og debuterte i 2017 med boken «Alle disse dagene». Hun har også skrevet «effekten av måneskinn på nyfallen snø og «ja, vi elsker». Disse står nå høyt på min leseliste!