- Det var egentlig tilsiktet at vi skulle gi ut boken til høsten. Men så fikk jeg et tips om jubileet i Fredrikstad og etter det har vi jobbet på spreng for å få den ferdig til Tordenskiold-dagene. Bakgrunnen for dette er at jeg ønsker å sette søkelys på vår historie. Med mottoet "ingen fortid-ingen fremtid", vil jeg gjøre folk oppmerksomme på hvilken fantastisk historie vi har her, sier forfatteren.

Skryter av Fredrikstad og Østfold

Boken "Hva hadde Tordenskiold i lasten" er en mathistorisk reise fra renessansens adelskjøkken til dagens gourmetkjøkken. Det vi i dag anser som gourmetmat har røtter flere hundre år tilbake, til en tid hvor det var viktig å overgå hverandre i overflod, imponerende retter og nye trender fra europa, skriver forfatter Anne Lene Lie i boken. 

- Jeg har først og fremst brukt tollregistrene som kilde. De har et register over import og eksport av varer tilbake til slutten av 1600-tallet- begynnelsen av 1700-tallet. Utover det har vi en matoppskrift som er 900 år-gammel. Resten av rettene i boka har vi måtte rekonstruere, og vi har klart å få rettene så nært opptill orginalene som det er mulig å komme.

Noe av den særgamle maten fikk de besøkende smake under boklanseringen på Elingaard Herregård mandag kveld. Fingermat med blant annet klippfisk, potetpai, polenta med stekt ærfugl, nervekaker og sjokolade med chili sto på meny. Og når det gjelder jakten på gode historier, er forfatteren selv like imponerte av opplevelsene hun har fått i Fredrikstad, som maten Tordenskiold importerte til landet for 300 år siden.

- Det jeg har opplevd har vært fantastisk imøtekommenhet. Alle kommuner, herregårder og folk jeg har vært i kontakt med har vært så hyggelige. Selv jeg som er fra Bærum kan trygt si at folk her er mye hyggeligere enn de fra Oslo-området. Å bli kjent med Østfold har vært en fantastisk reise, men jeg sitter igjen med et spørsmål. Hvorfor vet man ikke mer om Østfold? Det er en fantastisk kultur i Østfold, og ikke minst unike historier, mener hun.

- Vi er som et gammelt ektepar

Anne Lene Lie har hatt med seg fotograf Per Heimly på prosjektet. Heimly er blant annet kjent for sine kunstneriske fotografier og fra NRK-programmet Ari og Per, sammen med Ari Behn.

- Per er litt som Tordenskiold, vet dere. Han tar utfordringer på strak arm, sier Lie om sin kollega og gode venn. Mens Per Heimly spøkte med at han ikke hadde noe valg med å ta jobben.

- Når Anne ringer så får jeg ikke lov til å si noe annet enn ja. Vi har kjent hverandre lenge, så denne jobben har vært fantastisk morsom. Vi har det gøy sammen, selv om det kan gå en kule varmt innimellom. Ja, vi er nesten som et gammelt ektepar, sier Heimly og får de frammøtte i salen på Elingaard Herregård til å le.

Heimly forteller at Tordenskiold-prosjektet har bydd på nye utfordringer.

- For meg har dette nesten vært litt tilbake til skolebenken-jobb. Det har vært en vanvittig fin læreprosess for meg, Anne er som et leksikon. Og Tordenskiold er en person jeg liker godt. Han festet, kriget, drakk og holdt på, legger han til.

Peter Tordenskiold

Peter Wessel (kjent som Peter Tordenskiold fra 1716)  ble født 28. oktober 1690 i Trondheim. Han døde i duell 12. november 1720 i Gleidingen i fyrstbispedømmet Hildesheim i dagens Tyskland.

Peter Wessel var den mest kjente dansk-norske krigshelt og sjøoffiser som tjenestegjorde i den dansk-norske krigsflåten under den store nordiske krig. Tordenskiold hadde ansvar for Skagerrak, Kattegat, Norges kyst og de nordligste delene av svenskekysten.

8. juli i år er det 300 år siden norgeshistoriens berømte sjøslag i Dynekilen. I to dager gjenskapes noe av det historiske slaget, både i Skjærhalden, Dynekilen og på Isegran.