Gå til sidens hovedinnhold

- Du kan være ansvarlig for at Black Sabbath avlyser konserten!

Artikkelen er over 6 år gammel

Tirsdag klokken 15.14 ringer mobilen, og når jeg svarer er jeg i et telefonmøte med en illsint arrangør av Tons of Rock-festivalen og en svært provosert representant for bookingselskapet til Black Sabbath.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Årsaken er at Fredriksstad Blad hadde publisert gladnyheten om at hardrockikonene kommer til den suksessrike festivalen i juni neste år, 19 timer "for tidlig". Nyheten ble sendt til oss på en pressemelding til redaksjonen onsdag formiddag. Pressemeldingen var påført teksten "Sperrefrist til onsdag 30. september klokken 09". I praksis betyr det at den som har sendt pressemeldingen ber om at vi må holde nyheten hemmelig til angitt tidspunkt.

Slike sperrefrister var vanlige i pressen i tidligere tider, men det går nå lenger og lenger mellom hver gang noen påberoper seg denne retten til å styre nyhetsbildet. For meg er det prinsipielt problematisk å akseptere at noen andre skal bestemme når vi får fortelle vår lesere det vi vet, og jeg har derfor - i likhet med stadig flere redaktører - valgt å være pragmatisk i håndteringen av sperrefrister.

I noen tilfeller overholder vi ønsket om et tidligst mulige publiseringstidspunkt, gjerne etter å ha blitt forklart og akseptert årsaken til ønsket. I andre tilfeller velger vi å la allmenhetens rett til å få vite om nyhetene styre vurderingen. Og det siste gjorde vi da nyheten om Black Sabbath-konserten kom til oss.

Det likte altså arrangørene svært dårlig, og ved tre anledninger tirsdag ettermiddag - hvorav det nevnte telefonmøtet var det hittil siste - har de forsøkt å få oss til å fjerne artikkelen. Da jeg avviste anmodningen for tredje gang, sa representaten for det svenske bookingselskapet: - Da kan du være ansvarlig for at Black Sabbath avlyser konserten! Vil du være det?

Svaret er at, nei, det vil jeg selvsagt ikke. Men dersom et av verdens røffeste heavy metal-band, med en vokalist som er kjent for å ha bitt hodet av en levende flaggermus på scenen og å ha sniffet en linje med levende maur, dropper Halden og Tons of Rock fordi en lokalavis i Fredrikstad fortalte nyheten noen timer "for tidlig", da får det stå sin prøve.

Kompleksiteten i sperrefristen fra Tons og Rock synliggjøres også i vårt moderne publiseringsregime. For eksempel; ville vi kunne hatt Black Sabbath-saken i papiravisen på onsdag, eller den tid den havner i postkassene lenge før klokken ni om morgenen, spurte jeg i telefonmøtet. Svaret var at ja, dette måtte vel gå greit. Men hva med eAvis-utgaven av onsdagsavisen vår, undret jeg. Den publiseres jo allerede klokken 22.30 tirsdag kveld. Da var svart at nei, det er ikke greit.

Ergo, for papiravisens del kunne vi ikke hatt nyheten før i torsdagsavisen, for å unngå å bryte sperrefristen.

Men nå er saken forlengst ute, både i FB og flere andre av våre lokalaviser i Østfold, og engasjementet er enormt. De første to timene hadde 2000 personer lest den på f-b.no alene. Fra våre Facebook-sider har den nådd mer enn 10.000 personer, den har fått mer enn 130 kommentarer, er delt 30 ganger og alle som kommenterer er over seg av begeistring over nyheten.

Så får vi håpe at Ozzy Osbourne kan tilgi den «uskikkelige» lokalavisen i Fredrikstad.

Kommentarer til denne saken