Rockefesten nærmer seg

black sabbath ozzy osbourne

black sabbath ozzy osbourne

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Torsdag braker det løs med Tons of Rock på Fredriksten festning, med en lineup få andre festivaler kan måle seg med denne sommeren. Her er din guide til de musikalske høydepunktene torsdag, fredag og lørdag.

DEL

Torsdag

Mange vil hevde at årets utgave av Tons of Rock pakker opp den aller gjeveste pakka på første dag; Black Sabbath.

Birminghambandet som frontes av den noe ustabile og uberegnelige rockpersonligheten Ozzy Osbourne ble dannet så langt tilbake som i 1968, og kan, når alt veies og telles, være bandet som har æren/ skylda for hele feltet som er Tons of Rocks fundament, heavy metal. Ryktet vil ha det til at Ozzy tar oppgaven med å ta avskjed med Sabbath-fansen på «tungt» alvor.

Black Sabbath 1970

Black Sabbath 1970 Foto:

Bluesfaktoren i tungrocken ivaretas av så vel The Rival Sons, som svenske Blues Pills. Sistnevnte frontes av en kvinne, Elin Larsson. Unektelig høyst uvanlig i Tons of Rock-verdenen.

Raga Rockers har nylig blitt hyllet av samlet norsk rockverden. Sammen med det faktiske koret, Mannskoret, vil Krohn & co. skape god rockvariasjon.

Fredag

Amerikanske Alice Cooper, nå 68 år, har lang erfaring med sminke, slanger og blod. Faktum er at Detroit-fødte Vincent Furnier har kledd alter-egonavnet Alice Cooper helt siden 1968.

Alice Cooper, hentet fra Flickr

Alice Cooper, hentet fra Flickr Foto:

Året etter kom debutplata, mest kjent er album-trilogien «Killer (1971), «Schools out» (72) og «Billion Dollar Babies» (73), basispensum i det som kalles sjokk-rock. I 75 satset Alice Cooper som soloartist, og var, ukjent til nå, aktuell som mulig artist på Fredrikstenfestivalen samme år.

Sixx: A.M. er bandet til Nikki Sixx, bassist i notoriske Mötley Crüe, et direkte avkom av Alice Cooper i sjokk og sminke-rock-bransjen.

Svenske Ghost er tilbake på festningen etter et års Tons-pause, fortsatt frontet av Papa Emeritus III og med fem Namless Ghouls (musikere).

Black Debbath tilfører sårt tiltrengt metall-humor.

Lucky Malice, Vaya Con Satan og Mork sørger for lokalt haldenrockmørke, på Tons tredje scene, på Huth.

Lørdag

Med Megadeth øverst på plakaten sørger Tons of Rock for å plotte inn det tredje av de såkalte «The Big 4» av de amerikanske trash-metallbandene. Tidligere har Anthrax og Slayer spilt.

Etter at Megadeth har luftet folks trommehinner sent lørdag kveld, gjenstår bare sjangerens største, Metallica. Megadeth eneste gjenværende originalmedlem, gitaristen Dave Mustaine, var med i Metallica en kort stund i 1982/83.

Polske Behemoth får æren av å la musikken fra Tons hovedscene, «Fort West», gå i absolutt svart fra midnatt lørdag. Behemoth har spilt i 25 år, lenge influert av norsk black metall, nå utøvere av en mer teknisk variant av metall.

Svenske Europe foretar sin «Final countdown» siste dag og landsmennene i Västerbron beviser at band kan kalles opp etter bruer! Hedvig Mollestad Trio serverer avansert instrumentalrock fra Huth lørdag kveld, verdt det du måtte ha igjen av ører.

Artikkeltags