Gå til sidens hovedinnhold

Det gikk fra engelsk til norsk – for Tokyo

Artikkelen er over 6 år gammel

Særegne Tommy Tokyo syntes det var snodig å snakke med folk før konserten på norsk – for så å bytte til engelsk når han skulle synge om alt han brenner for.

– Jeg distanserte meg på en måte. Det var ikke førstespråket til noen av oss. Det ble et avstandsfilter, sier han.

LES OGSÅ: Personlig om tilgivelse

Men nå som norskdebuten er klar til å møte folket denne uken, er han klar over at det å synge på norsk kan være et tveegget sverd.

– Ting kom veldig tydelig frem i dagen da jeg skrev på norsk. Budskapet trer frem mer i klartekst enn på engelsk. Det kan provosere noen, selv om det er underholdning man driver med, sier han.

LES OGSÅ: Her er våren kulturmeny

Familievold og vafler

Enhver sangtekst fra hans hånd tar utgangspunkt enten i egne erfaringer eller synspunkter. På foregående engelskspråklige utgivelser har han tatt for seg oljesandutvinning i Canada og den kreftdøde nabogutten han kjente.

På norsk handler førstesingelen «Hilsen alle dem du svek» om vold i nære relasjoner.

– Den spiller P1 innimellom vaffeloppskriftene. Ikke har den bass og rytmer heller, sier Tommy Tokyo en smule forbløffet – men glad for å bli hørt. Selv lytter han nok mer på P2, der inspirasjonen til «Jenta» kom og hvor han synger «la oss ta en prøve og se om det er sorten vi vil ha».

LES OGSÅ: Tommy Tokyo er ikke helt i mål på norsk

– Jeg engster meg for sorteringssamfunnet. Jeg setter det på spissen, at vi går inn i mors liv og måler IQ. Jeg ga den tittelen med «dystopisk fremtidsvisjon» i parentes, sier Tommy, selv fembarnsfar – til bare sønner.

– Men det er ikke for å skape avstand at det ble om en jente. Da jeg hørte radioprogrammet festet det seg nok at de tok utgangspunkt i en jente.

Han hyller også kona Liv på en egen låt, og sier om det:
– Rosen bør legges der den hører hjemme. Liv hadde fortjent flere låter på hver skive.

– Mer energi

Da han tok for seg Utøya, som åpningssporet «Eventyret er ute» handler om, fikk han like så godt med seg Siri Nilsen og synger vakkert tostemt, men illevarslende, om «lyden av det onde».

– På den låten ville jeg ha med meg noen flere enn bare meg selv, det er så mange det handler om. Jeg synes Siri Nilsen både har en flott stemme og er en flott artist, så jeg spurte. Hun gjør noe med stemmen et sted underveis, en ordløs sang i et instrumentalparti, som er helt spesielt, sier Tommy Tokyo.

Samtidig som det er inderlige låter på norskalbumet «Hev deg over det derre der», byr den tidligere Spellemann-vinneren i rockeklassen på mer tempo enn på noen utgivelser.

– Jeg føler denne platen har mer energi ifra meg enn på lenge. Særlig på tre låter, blant dem «TV-show» som jeg har hentet en tekstlinje fra og brukt som tittel. Det var lettere å få inn mer tempo nå, sier han, og røper at også neste prosjekt er på norsk.

Nå er Tommy Tokyo spent på mottagelsen som den nye langspilleren vil få – når den kommer ett år etter Spellemannvinneren «We Blister and We Bleed».

Han har spilt et par norske låter til slutt på konsertene sine det siste året, og de har «fått god mottagelse», ifølge ham selv.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.