Oftebro spiller spel på Tomb

Lager Spel:  Produsent Monica Roer (til venstre) og komponist/manusforfatter LIv Skovdahl (til høyre)  har fått med seg Nils Ole Oftebro og Helene Haarr i rollene som herr og fru Sommerhielm.Foto: Eva Fretheim

Lager Spel: Produsent Monica Roer (til venstre) og komponist/manusforfatter LIv Skovdahl (til høyre) har fått med seg Nils Ole Oftebro og Helene Haarr i rollene som herr og fru Sommerhielm.Foto: Eva Fretheim

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Når Tomb-spelet går av stabelen til sommeren, blir det med Nils Ole Oftebro i rollen som godseier.

DEL

– Da jeg skrev manus til Tomb-spelet var det med Nils Ole Oftebro i tankene. Men første gangen spelet ble satt opp, turte vi ikke å spørre ham, sier en glad Liv Skovdahl, manusforfatter og komponist av Tomb-spelet.

Spelet hadde urpremiere i jubileumsåret 2014, og spilles igjen 27. august i herregårdsparken på Tomb. Og denne gangen med Nils Ole Oftebro i rollen som godseier Mathias Otto Sommerhielm.

– Det er helt fantastisk at han sa ja, smiler Skovdahl.

Råde-minner

– Det blir veldig hyggelig, sier Oftebro, som har deltatt i mange spel over hele landet i en årrekke.

– Det er morsomt å komme litt ut av Oslo og treffe kulturinteresserte, flotte personer rundt om i landet. Jeg er jo fra Østfold selv. Og så bodde jo bestemora til Affen i Råde! sier den blide skuespilleren, og deler et barndomsminne fra Råde:

Da han og «Affen» tok sølvtøyet fra skuffen til bestemora, gjemte det i bekken som en skatt og ikke fant det igjen etterpå. Da de til slutt fant det, manglet en sølvskje.

– Så nå kommer jeg tilbake til Råde og betaler for sølvskjeen, smiler Oftebro.

Med seg på laget får han blant andre Rådes egen operadiva Helene Haarr i rollen som fru Sommerhielm.

Historisk vandreteater

Tomb-spelet er et historisk vandreteater som tar for seg den betydelige rollen Råde og godsherren på Tomb hadde i begivenhetene i 1814. Spelet viser hendelsene i Råde i 1814 gjennom livene til både fintfolk og husmannsfolk.

Mektig fyr

– Mathias Sommerhielm hadde en sentral rolle i forhandlingene om grunnloven. Han var mektig og innflytelsesrik, var en av de nærmeste til Christian Frederik, og han ble Norges andre statsminister. Både prins Christian Frederik og kong Karl Johan var gjester på godset hos herr og fru Sommerhielm, forteller produsent Monica Roer.

Spelet involverer lokale og regionale skuespillere, amatører og profesjonelle, tre kor, to korps, leikarring og strykekvartett, i alt cirka 70 aktører.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken