Etter en relativt rolig helg gjorde tollerne på Svinesund store øyne da de stoppet en svenskregistrert bil på søndag. Der fant de nemlig store mengder reptiler i bagasjen.

– Da sjåføren måtte vise hva han hadde i bagasjen viste det seg at han hadde med seg seks slanger, 38 øgler og fire skilpadder, forteller tollsjef Wenche Fredriksen.

Ikke lovlige

Mannen fortalte til tollerne at han drev med oppdrett, og at han var på vei til Sarpsborg for å selge reptilene til en person der. Bare noen av reptilene som ble oppdaget på Svinesund i helga er av typene som ble tillatt tidligere i år.

– Dette dreier seg om arter som man trenger spesiell tillatelse for å ta med inn i Norge. Det hadde ikke denne mannen, og de ble derfor beslaglagt og gitt videre til Mattilsynet. Der vil de mest sannsynlig bli avlivet, forteller Fredriksen.

 

Økende antall over grensa

I tillegg til å miste dyrene ble mannen politianmeldt. Han kan vente seg en bot for å, ulovlig, ha forsøkt å ta med seg dyrene inn i landet. Mannen oppga selv til tollvesenet at dyrene hadde en verdi på 35.000 kroner til sammen.

Fredriksen forteller at det ikke er ofte folk forsøker å ta med ulovlige reptiler over grensa.

– Etter at noen raser ble tillatt har vi sett en økning i antallet reptiler som tas over grensa, men da gjøres det riktig, sier hun.

– Skal du importere slike dyr må du kjøre på rødt, og deklarere dem. Du må også ha de riktige papirene fra landet du tar de med deg fra, legger hun til.

 

Alkoholbeslag

I tillegg til reptilene ble det beslaglagt 238 liter øl og 68 liter brennevin fra en norskregistrert bil på fredag ettermiddag. Bilen kom over fylkesvei 22, og føreren av bilen var en mann fra Estland.

– Han sa han hadde vært i Tyskland og handlet varene, men ikke så mye mer enn det, forteller Fredriksen.

Mannen fikk varene beslaglagt, og kan vente seg en bot.