Sist fredag var to voksne kvinner ute på byen for å kose seg. De er begge bosatt og jobber i Oslo. Den ene er adoptert fra et asiatisk land og vokste opp i Fredrikstad-området i en norsk familie med norsk kultur og norske tradisjoner. Den andre er fra India.

Denne helga ville altså kvinnen fra Fredrikstad-området inviterer med seg sin indiske venninne til vakre Fredrikstad. Byen vi er så stolt av og som det er så lett å bli glad i! Det ble ikke riktig så hyggelig som de hadde tenkt.

Etter å ha ruslet litt frem og tilbake på bryggepromenaden, falt valget på Havnelageret, hvor de skulle spise et godt måltid. På bordet ved siden av satt det tre par. Etter en stund ble de to kvinnene viet ubehagelig oppmerksomhet fra nabobordet. De ble omtalt som Korona 1 og Korona 2! Da kvinnen fra Fredrikstad-området spurte om det var noe de ville, fikk hun til svar (av en mann) at de ønsket at de to skulle forlate Havnelageret. – Slik at ikke flere får korona, tilføyde en av kvinnene i selskapet.

Dette ble i tillegg sagt på en måte som disse to kvinnene opplevde som truende. Så ubehagelig og truende at de valgte å gå fra stedet. Men like ille som denne fiendtlige kommentaren, er tausheten og manglende støtte fra omgivelsene. Det er jo nesten aldri noen som ser eller hører.....

Sånn sett blir det svært enkelt og nærmest legitimt for folk som ønsker å sjikanere andre, å forsette sine dårlige vaner. Hva gjør eventuelt restauranter dersom de blir oppmerksom på slike episoder, tro?

Vi trodde nesten ikke våre egne ører, da vi fikk historien fortalt. Vi ble lei oss, vi ble skuffet og vi ble forbannet. Korona 1 og Korona 2? I Fredrikstad? Den lille verdensbyen?

Fredrikstad-folk, som har ord på seg for å være så vennlige, hyggelige, joviale, gjestfrie? Nå tror vi ikke dette er holdningen til den vanlige Fredrikstad-mann og -kvinne, men den finnes tydeligvis, og enkelte har dessverre altfor stor tro på seg selv og retten til å fyre løs på andre. Ønsker vi virkelig denne utviklingen? NEI!

Vi vil ha et samfunn der verdier som respekt, toleranse og likeverd står i fokus. Dessuten ønsker vi den gode, gamle folkeskikken tilbake.

Da blir det ILLE BRA. For alle! Antirasistisk hilsen fra Begby.

Les også

Å være antirasist handler om å konfrontere rasisme hver gang du ser det