– Jeg pleier sjelden å spise noe særlig frokost hjemme, sier Tobias Rud Nilsen (12), mens han gomler fornøyd på et stykke toast.

– Hvorfor ikke det, da?

– Neeei, jeg har ikke så god matlyst på morgenen. Men innen jeg kommer hit på skolen, og har vært ute i frisk luft, er jeg sulten!

Populær toast

Sammen med kompisen Theodor Oddane Berg-Børresen sitter han på skolekjøkkenet på Begby barne- og ungdomsskole og spiser frokost: To skiver grovbrød med ost, skinke og en solid dæsj ketchup.

– Og grillkrydder! poengterer Tobias.

Veldig godt, mener de to åttendeklassingene.

Tre dager i uken har alle elevene på ungdomstrinnet mulighet til å få gratis frokost før skoledagen begynner. Denne torsdagen står valget mellom havregrøt og toast.

Skolefrokosten serveres med midler fra Røre-prosjektet (se faktaboks). Begby skole har dette skoleåret fått 110.000 kroner til sitt arbeid med å fremme sunt kosthold og mer fysisk aktivitet blant elevene.

Foreløpig få

Et par uker etter at første skolefrokost ble servert på Begby, er det ikke så mange som har valgt å benytte seg av tilbudet. På det meste har rundt ti elever spist frokost på skolen samme dag.

Rektor Tom Richard Berg ser naturlig nok gjerne at flere elever forsyner seg av frokostbordet i fremtiden, men poengterer at målet ikke er at alle skal spise frokost i skolens lokaler.

– Det viktigste er at vi når dem vi ønsker å nå. Om ti elever som vanligvis ikke spiser frokost, starter dagen med et hyggelig måltid her, så er det kjempebra, sier han.

Selv om sunn mat er en viktig faktor for en vellykket skoledag, er det sosiale aspektet vel så viktig, mener rektor Berg.

– Mange foreldre drar tidlig på jobb. Da kan det være fint for elevene å komme hit og få en rolig start på dagen, i stedet for å sitte hjemme alene, sier han.

Koselig start på dagen

Ola Andersen (25) jobber til daglig som elevveileder ved skolen. Han deler på jobben med å være frokostvert med en annen ansatt ved skolen og trives så langt veldig godt.

– Det er skikkelig koselig å starte dagen med å servere elevene frokost og få en liten prat med dem, smiler han.

Theodor Oddane Berg-Børresen (12) har benyttet seg av frokosttilbudet hver eneste dag.

– Det er sosialt, og maten er god. Vi får velge mellom eplejuice, appelsinjuice og appelsindrikk med jordbærsmak å drikke. Jeg vil absolutt anbefale flere å ta frokosten her.

– En annen fordel er at det er lettere å unngå å komme for sent til første time. For når vi tar frokosten her, er vi jo allerede på skolen, sier kameraten Tobias med et lurt smil.

FAU-leder Marion Torp opplyser at FAU har kjøpt inn toast og juice til skolefrokosten, mens havregryn er sponset av flere lokale dagligvareforretninger.